TURCIA KAPADOKIA – ŢINUTUL CAILOR FRUMOŞI - 3
10 Decembrie 2022, 01:59
Kapadokia – o regiune încântătoare cu peisaje vulcanice coborâte parcă dintr-o lume de basm. Un loc plin de mister şi magie, apreciat atât de iubitorii de natură cât şi de pasionaţii de istorie. Străbătând-o la pas, contemplându-i frumuseţea, percepându-i cultura, savurându-i aromele şi parfumurile, Kapadokia - Ţinutul cailor frumoşi - una dintre cele mai populare rute turistice din lume, vă poate oferi oricând o experienţă deosebită. Chiar şi aerul Kapadokiei este unic în felul său, fiind un amestec de vechi şi lut punctat şi de mirosurile bucătăriei turceşti cu dansul său de arome din utilizarea delicată a condimentelor şi ierburilor autohtone. În acest colţ de lume creşte un arbore aromatic endemic, care umple aerul cu un parfum minunat primăvara.
La o asemenea abundență de seducţii olfactive se adaugă desigur şi parfumul cafelei şi al ceaiului turcesc proaspăt preparate, mereu prezente ca un semn distinctiv al ospitalităţii localnicilor, care depun mari eforturi pentru a păstra frumuseţea şi unicitatea oraşelor Kapadokiei, apelând adesea la donaţii şi voluntariat.
Una dintre cele mai preferate baze turistice ale Kapadokiei, pentru mulţi călători, este Göreme datorită selecției sale excelente de hoteluri, hanuri şi pensiuni, precum şi Muzeului în aer liber.
GÖREME
Muzeul în aer liber Göreme este locul în care ajung toţi cei care se îndreaptă spre Kapadokia, una dintre cele mai cunoscute destinaţii turistice ale Turciei, inclusă începând cu anul 1984 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Pe lângă deja cunoscutele „hornuri ale zânelor”, aici poate fi vizitat un complex monahal cu mai multe biserici săpate în piatră şi capele acoperite cu fresce, ce datează din secolele al X-lea – al XIII-lea.
* * *
Vremea în Göreme este blândă aproape tot timpul anului. Ninsoarea se întâlneşte rar, chiar şi iarna, iar ploile sunt aproape inexistente. Peisajul uimeşte la tot pasul, prin forme de relief bizare cu munţii coloraţi în galben, roşu, alb şi roz.
Despre oraşul Göreme vă putem spune că este aşezat chiar în mijlocul văii înţesate de coşuri de piatră, el aşteptându-şi cu nerăbdare vizitatorii. Aici, unele dintre cafenele, restaurante şi hoteluri sunt făcute direct în stâncă, iar o mare parte dintre localnici încă mai trăiesc în vechile adăposturi.
Frumuseţea bisericilor şi capelelor din Göreme, situate unele lângă altele, cu greu poate fi exprimată în cuvinte. Printre cele mai apreciate lăcaşuri de cult de către turişti amintim: Mânăstirea de Maici, Biserica Elmalı (cu fresce viu colorate datând din secolele al XI-lea – al XII-lea, prezentând scene din Evanghelie şi viaţa lui Isus) sau Biserica Yilanlı (construită în secolul al XI-lea).
Karanlık Kilise (Biserica Întunecată), în formă de cruce, datează de la sfârşitul secolul al XII-lea şi adăposteşte numeroase fresce, cum ar fi: Buna Vestire, Drumul spre Betleem, Naşterea, Botezul sau Învierea lui Isus. De asemenea, vă recomandăm să treceţi pragul şi Bisericii Çarıklı (care în traducere înseamnă „cu opincă”), construită în perioada secolelor al XII-lea – al XIII-lea. Imaginile din interiorul său reprezintă printre altele viaţa lui Isus, ospitalitatea lui Avram şi coborârea lui Isus de pe cruce. Urmele de tălpi lăsate de podea sub fresca „Înălţarea Domnului”, practic au dat numele bisericii.
Turul turistic prin întregul Complex turistic Göreme, durează cu aproximaţie două ore.
HACIBEKTAŞ
Alături de faimoasele sale aşezări subterane, Kapadokia oferă celor ce au ales să-şi petreacă vacanţa aici şi alte atracţii deosebit de interesante. Un astfel de exemplu este oraşul Hacıbektaş (situat în nordul Kapadokiei, la 46 kilometri de Nevşehir), considerat cel mai important centru al Alevismului, o mişcare religioasă, din cadrul Islamului, apărută în Anatolia, un sistem religios care încorporează aspecte atât din islamul sunnit cât şi din cel şiit. Aleviţii urmează învăţăturile mistice ale dervişului Hacı Bektaş Veli (care a trăit în secolul al XIII-lea) şi poartă un ataşament deosebit faţă de Ali (al patrulea calif bine călăuzit, primul imam şiit, vărul şi ginerele Profetului Muhammed).
Oraşul Hacıbektaş este considerat aşadar un loc sacru pentru aleviţi. Aceştia sosesc aici în pelerinaj, în fiecare an în perioada 16 – 18 august, pentru a aduce un omagiu învăţăturii universale a lui Hacı Bektaş Veli. În cele trei zile de vară, mica aşezare capătă o atmosferă festivă. Numeroşi credincioşi din satele bulgăreşti Deli Orman sau oaspeţi din Albania vizitează şi ei standurile cu cărţi şi suveniruri, alături de cei din Isparta, Tokat, Mersin, Antalya sau Erzican şi privesc cu încântare dansurile dervişilor rotitori, trupele de teatru şi diversele formaţii muzicale.
Complexul Hacı Bektâş Velî din oraşul Hacıbektaş, transformat în muzeu în anul 1964, este un obiectiv turistic căruia merită să-i treceţi pragul, fiind clasat printre primele 10 muzee cele mai vizitate din Turcia.
Format din trei curţi - Curtea Nadar, Curtea Dergah şi Curtea Hazret -, complexul adăposteşte un muzeu de etnografie unde pot fi admirate obiecte folosite de aleviţi în viaţa lor de zi cu zi, precum şi o serie de manuscrise. Mormântului marelui filosof mistic Hacı Bektâş Velî, se află în cea de-a treia curte a complexului, Curtea Hazret. Acesta a fost construit în vremea sultanului Orhan Gazi. Intrarea în turbe se face printr-o poartă de marmură numită Poarta Albă, decorată cu motive selgiucide. Imediat ce intraţi puteţi zări sarcofagul lui Hacı Bektâş Velî care se găseşte în mijloc, în dreapta având Çilehane (o cameră de rugăciune de 2 x 3 metri). În această cameră se spune că stătea închis Hacı Bektâş Velî atunci când postea timp de 40 de zile şi 40 de nopţi. Hrana şi apa îi erau servite printr-o nişă mică.
Despre Hacı Bektâş Velî ştim că a fost un mare învăţat, care a studiat matematica, fizica, literatura, ştiinţele filosofice şi misticismul, fiind inspirat de capodoperele poeţilor Omar Kayyâm, Feridetin Atar şi şeih Numan. Devenind un adept marcant al Sufismului, Hacı Bektâş Velî a propovăduit dragostea, faţă de întreaga Omenire şi de Univers, considerând că totul poate fi posibil, atâta timp cât se urmează calea dragostei, a păcii, toleranţei şi credinţei în Dumnezeu. Două dintre numeroasele sale sfaturi sună, cam aşa: „Căutaţi şi veţi găsi. Chiar dacă vă răniţi, nu veţi simţi durere” sau „Să nu judeci poporul şi nici omul, pentru că altfel vei fi nevoit să porţi o povară prea mare”.
Printre obiectele preţioase adăpostite de Complexul Hacı Bektâş Velî din oraşul Hacıbektaş, amintim o bucată de piele de gazelă ce conţine versete din Coran despre care se spune că ar fi fost scrise chiar de Ali (al patrulea calif bine călăuzit, primul imam şiit, vărul şi ginerele Profetului Muhammed).
Vasilescu Gabriela