Ascultă Radio România Cultural Live

TURCIA

17 Noiembrie 2018, 14:05

Turcia, este o ţară cu un potenţial turistic impresionant, unde oamenii sunt de părere că oricât de diferiţi am fi, ne uneşte omenia şi soarta noastră comună pe Pământ, unde creăm şi suntem modelaţi de realitatea ce ne înconjoară. Dacă vă gândiţi să alegeţi sau nu Turcia ca destinaţie de vacanţă, trebuie să ştiţi că teritoriul său a fost în trecut şi este şi în prezent, un punct de confluenţă a mai multor civilizaţii. Drept urmare, veţi găsi aici un Patrimoniul vechi de mii de ani, ce oferă oricărui călător, posibilitatea de a descoperi un trecut glorios. Adăugaţi apoi ospitalitatea generoasă a locuitorilor şi o gastronomie recunoscută la nivel mondial, pentru a înţelege astfel de ce, în această ţară, turismul are o poveste de succes.

* * *

În Turcia, se pot vizita oraşe vechi şi noi, monumente şi muzee, iar la un pahar de ceai poţi vorbi despre fotbal, istorie şi religie. Desigur nu trebuie uitate vestitele preparate turceşti şi relaxarea alături de o narghilea în timp ce gândul îţi zboară la poveşti din vremea sultanilor. Desigur, vă mai puteţi răsfăţa cu o ceaşcă de cafea, amintindu-vă totodată şi despre un obicei, care se poate transforma într-un adevărat test pentru fetele ce urmează să fie peţite.

* * *

Despre peisajul din Turcia, putem să vă spunem în câteva cuvinte, că este ca un covor superb, pestriţ, în care s-a păstrat spiritul secolelor din trecut. Acesta, uneşte trăsăturile caracteristice a trei continente: Europa, Asia şi Africa, iar natura şi fauna sunt parcă mai bogate decât în oricare alt loc. aici, se întâlneşte o schimbare specifică a anotimpurilor, unde păsările migrează de două ori pe an. Astfel, stoluri de berze sau păsări de pradă, se găsesc pe dealurile Çamlica din Istanbul, oferind o privelişte de neuitat. Puteţi admira şi păsările flamingo, care se cuibăresc pe malurile râurilor ce se varsă în Marea Mediterană şi Marea Egee. Acestea, în timpul iernii trăiesc în lacurile saline din interiorul ţării.

Iar dacă într-o seară caldă de mai, alegeţi să vizitaţi Dalyan (sau oricare dintre plajele din această zonă a Mării Mediterane), în mijlocul dunelor de nisip, veţi zări una dintre fiinţele cele mai timide de pe planeta noastră, broasca ţestoasă marină, în timp ce îşi depune ouăle.

* * *

În afară de fauna bogată, Turcia se mândreşte şi cu un număr impresionant de flori, între care se disting în mod special înmiresmaţii trandafirii proveniţi din Îsparta şi desigur, lalelele. Despre acestea din urmă, trebuie să vă spunem că primii lor bulbi provin din Imperiul Otoman şi au ajuns la Viena în secolul al XVI lea, de unde s-au răspândit în Olanda şi Marea Britanie.

În jurul anului 1634, interesul faţă de lalea a devenit atât de mare, încât în Olanda a apărut noţiunea de „mania lalelelor”, antreprenorii investind în bulbii acestor flori, la fel cum în zilele noastre se direcţionează bani în acţiuni legate de tehnologiile de vârf. Şi în Imperiul Otoman, laleaua a fost simbolul secolului al XVII lea, când la Curtea sultanului, s-a arătat un interes aparte pentru eleganţă şi activităţile de divertisment, perioada respectivă primind numele de „Epoca Lalelei”.

* * *

Există şi o serie de fructe ce sunt originare din Turcia, fiind în prezent răspândite în întreaga lume, precum cireşele, caisele, migdalele şi smochinele.

* * *

Peisajul habitual al Turciei, reprezintă o parte integrantă a culturii acesteia, cercetările ştiinţifice demonstrând cu certitudine că anumite zone, au fost populate acum 9.000 de ani. Iar de cele mai multe ori, în locurile foarte izolate sau greu accesibile (cum ar fi vârfurile înalte ale munţilor sau unele văi adânci şi misterioase), cel ce se aventurează este răsplătit din plin, având impresia că şi-a dat întâlnire cu istoria.

Şi încă ceva demn de semnalat, este faptul că, până în perioada modernă (care se consideră că ar fi început în anii ’50 ai secolului trecut, odată cu construcţia noilor drumuri), peisajul Turciei apare nemodificat de milenii. Dacă vă uitaţi la o machetă a unei localităţi care datează din jurul anului 7.000 îen. (expusă la Muzeul din Ankara al Civilizaţiilor din zona Anatoliei), veţi găsi o sumedenie de similitudini cu satele din ziua de astăzi.

* * *

În Anatolia, modelul aşezărilor rurale a rămas acelaşi, ca în timpul civilizaţiilor antice. Astfel, nu am greşi dacă am afirma că drumurile parcurse de turişti în prezent, cel mai probabil datează din perioada marilor războaie dintre Est şi Vest, fiind aceleaşi cu traseele pe unde treceau odată chervanele şi mesagerii care duceau mesaje pentru negocieri secrete. Cu siguranţă, că pe un astfel de drum, a fost şi Sfântul Apostol Pavel cu militanţii lui, sau sufiştii ce răspândeau înţelepciunea lor.

* * *

În afară de monumentele istorice impresionante de la Troia, Pergam, Efes, Milet, Didim sau Aspendos, în unele zone de-a lungul coastei anatoliene veţi avea prilejul să vedeţi oraşe scufundate, în apele cristaline ale mării de turcoaz. Iar localnicii vă vor povesti despre piscina Cleopatrei, faimoasele bogăţii ale lui Cresus (rege al Lidiei) ori despre Nodul Gordian pe care numai tânărul Alexandru cel Mare a reuşit să-l desfacă, tăindu-l cu sabia.

* * *

Şi desigur, nu trebuie să uităm că în Turcia există foarte multe monumente ce ţin de credinţe sau de viaţa remarcabilă a unor personalităţi eminente: mânăstiri, mormintele unor eroi ori a sfinţilor care au trăit pe aceste meleaguri, moschei, biserici, ziduri de cetăţi şi palate. Pe pantele munţilor, încă mai pot fi găsite cioburi de vase antice. Şi deseori, în zidurile caselor vechi veţi zări cărămizi luate din ruinele antice. Cât despre peşterile din Kapadokia, au fost folosite de către populaţia locală, până nu demult, drept crame sau beciuri.

* * *

Dacă vreţi să ajungeţi vreodată în Turcia, trebuie să mai ştiţi şi că punctele cheie sunt cele trei mari oraşe: Istanbul, Ankara şi Izmir. Aici (precum şi în alte oraşe mari), veţi găsi o gamă variată de muzee şi monumente istorice, restaurante şi taverne încărcate de istorie, magazine de bijuterii, ateliere de meşteşuguri şi artă, precum şi numeroase locaţii unde se vând haine din piele şi covoare. Iar dacă faceţi parte însă dintre cei care preferă zonele mai puţin aglomerate, cum ar fi de exemplu Kuşadası, să nu credeţi că în astfel de locuri vă veţi plictisi. Cu siguranţă Bazarul (ne lipsit din nici o aşezare turcească), Dolmuşurile (vehicule de transport gen maxi-taxi) şi micile străduţe întortocheate cu case vechi şi băi publice, or să vă rămână în memorie.

* * *

Şi parcă o vizită în Turcia fără o şedinţă cât de mică de cumpărături, nu are nici un farmec, aşa că nu uitaţi să vă rezervaţi ceva timp pentru un drum prin bazare sau magazine. De altfel, cel mai mare oraş al ţării, Istanbul, este cunoscut drept paradisul comercianţilor. Aici veţi găsi un număr mare de mall-uri, alături de Marele Bazar (Kapalı Çarşı) cu peisajele sale în stil medial şi Bazarul Egiptean (de mirodenii). Dar mai multe amănunte vă vom spune atunci când vom ajunge în fosta capitală a Imperiului Otoman.

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda
Călătorii 08 Noiembrie 2024, 08:30

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda

Aproape de coasta sud-vestică, din apele Atlanticului țâșnește o insuliță piramidală, care păstrează vestigiile unui...

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda
Două cărți de istorie și critică literară
Călătorii 01 Noiembrie 2024, 14:27

Două cărți de istorie și critică literară

Cătălin Badea-Gheracostea ne recomandă joi, 7 noiembrie, două cărți de istorie și critică literară care se ocupă, integral...

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 26 Octombrie 2024, 08:08

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali  E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite  E.S. Domnul Han Chunlin...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Călătorii 25 Octombrie 2024, 11:58

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei

Portugalia se numără printre marii furnizori de marmură la nivel mondial, cele mai multe cariere fiind situate în...

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Croazieră pe Canal du Midi
Călătorii 18 Octombrie 2024, 08:25

Croazieră pe Canal du Midi

Realizat în timpul domniei Regelui Soare, Canal du Midi a transformat un vis în realitate: conectarea...

Croazieră pe Canal du Midi
Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Călătorii 04 Octombrie 2024, 09:17

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana

În Borgo San Lorenzo, un orășel liniștit de lângă Florența, se află statuia lui Fido , câinele care a...

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Broasca de Salamanca
Călătorii 27 Septembrie 2024, 09:12

Broasca de Salamanca

Fondată în 1218 de Regele Alfonso al IX-lea al Leonului, Universitatea din Salamanca este un monument reprezentativ al...

Broasca de Salamanca
ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Călătorii 21 Septembrie 2024, 09:00

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3

  " Capitoliul este de o frumusețe incontestabilă, senină şi maiestuoasă, cu linii pure şi sever clasice, cu...

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Texte și pretexte
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:00 - 12:20
JURNALUL SATULUI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:03 - 13:00
Weekend împreună
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru