TRIPOLI
22 Septembrie 2018, 14:04
Cel mai frumos oraş al Libiei este capitala Tripoli, situat în partea de nord vest a Libiei, pe ţărmul Mării Mediterane. Cu o istorie ce coboară până în Antichitate, Tripoli este o adevărată metropolă, ce etalează construcţii impresionante, cu numeroase cartiere rezidenţiale şi edificii culturale de o frumuseţe aparte, cum ar fi de exemplu „Castelul Roşu”, ce îmbină elemente de inspiraţie islamică şi spaniolă.
Cea mai bună variantă de a vizita oraşul, este să mergeţi pe jos. Localnicii sunt prietenoşi şi dornici să vă ajute să ajungeţi la oricare din obiectivele pe care le doriţi.
* * *
Odată ce aţi păşit în capitala Libiei, la Tripoli, vă puteţi începe vizita plecând din Piaţa Martirilor, unde se află Muzeul Naţional, găzduit în Citadela Al-Saraya Al-Hamra (cunoscută şi sub numele de „Castelul Roşu”). Organizat după modelul muzeelor europene, complexul (ce dispune de mai multe curţi) adăposteşte importante şi valoroase colecţii de antichităţi descoperite în Libia, dovezi palpabile ale realizărilor marilor civilizaţii ce au poposit în această zonă.
Dintre piesele de rezistenţă ale muzeului, amintim un arbore fosilizat descoperit în deşert, vase şi arme din lut şi piatră din mai multe perioada (inclusiv greacă şi romană), precum şi podoabele ori hainele tradiţionale din diferite zone ale Libiei. Sunt prezente şi statuile lui Dionysos, cea a Zeiţei Fortuna şi ansamblul statuar reprezentându-le pe cele trei graţii, provenit din amfiteatrul de la Sabratha.
* * *
Piaţa Verde (aflată în apropierea Muzeului Naţional), reprezintă punctul de întâlnire al principalelor artere centrale comerciale din Tripoli. De aici se ajunge uşor în oraşul vechi (numit medina), unde încă pot fi văzute o parte din zidurile ce au înconjurat aşezarea, de-a lungul secolelor. Cele două porţi uriaşe din piatră (care permit intrarea în bazar), au fost consolidate, în conformitate cu forma lor iniţială. Şi încă un element demn de amintit, este acela că medina (oraşul vechi), păstrează planul străzilor trasate în epoca romană. În imediata apropiere a intrării, se află Moscheea Ahmed Paşa Karamanlı (un frumos exemplar de artă islamică datată din 1730). Nu departe se găseşte Turnul cu Ceas şi strada artizanilor care lucrează în aramă (un loc perfect de unde pot fi achiziţionate suveniruri deosebite).
Un loc ce cu siguranţă vă v-a încânta, este şi Casa Memorială a lui Yusuf Karamanlı (un cunoscut conducător din Dinastia Karamanlı, ce s-a aflat în fruntea Tripolitaniei, una din cele trei regiuni care într-un final s-au unit şi au format Libia de astăzi). Aici (unde veţi primi o adevărată lecţie de istorie), se găsesc diferite obiecte ce au aparţinut proprietarului, de la echipamente de luptă, până la ţinute de gală şi mobilă. Decorul interior a fost păstrat în conformitate cu originalul, pentru ca turiştii să-şi facă o părere asupra stilului de viaţă de la sfârşitul secolului XVIII.
La etajul întâi al clădirii poate fi admirată colecţia de arme a lui Yusuf Karamanlı.
* * *
Situată la câteva sute de metri de centrul oraşului, la capătul străzii Magarief, Piaţa Algeriei este una dintre cele mai pitoreşti zone ale oraşului Tripoli. Dominată de impunătoarea Moschee Naser, piaţa este un tribut adus relaţiilor de prietenie dintre Libia şi Algeria. Clădirea Poştei şi cea în care se află sediul Asigurărilor Sociale Libiene, ca de altfel majoritatea construcţiilor din zonă, au fost ridicate în perioada în care Libia era colonie italiană, fapt pentru care influenţele arhitecturale italiene sunt uşor de remarcat.
În faţa Moscheii Naser, veţi zări într-o curte interioară Cafeneaua Naser. Acesta este unul dintre puţinele locuri din Tripoli, unde seara, se poate bea ceai de mentă cu migdale.
* * *
Planetariul, Grădinna Zoologică, Biserica Greacă şi numeroasele moschei (ale căror decoraţiuni interioare merită toată atenţia), sunt de asemenea obiective turistice şi istorice interesante. La fel se poate spune şi despre Arcul lui Marcus Aurelius (un vestigiu de artă romană), a cărei supravieţuire se datorează probabil şi legendei ce-l învăluie, care ne spune că cine îl va dărâma, va muri în chinuri groaznice.
* * *
Pentru cine este interesat în mod special de cumpărături, oraşul Tripoli are ce oferi. Capitala libiană nu duce lipsă de magazine şi bazaruri, pentru toate gusturile şi buzunarele, fiind vestită prin articolele sale tradiţionale, de la mici suveniruri, la bijuterii de lux şi haine cu cusătura fină.
Departe de a fi obiective turistice, Turnul Al-Fateh sau Complexul Al-Eimad, sunt cele mai reprezentative realizări în materie de construcţie modernă, din Tripoli. Aici se întâlnesc magazinele scumpe din oraş. La ultimul etaj al Turnului Al-Fateh se află un restaurant rotitor, care oferă (celor ce îşi permit să-i treacă pragul) o panoramă extraordinară.
* * *
Cât despre ce se poate mânca la Tripoli, este bine de ştiut că pe lângă preparatele specifice arăbeşti (bazate în special pe lapte, griş, ulei şi carne de berbecuţ), peştele şi fructele de mare, fac legea în bucătăria libiană.
Nu ezitaţi să gustaţi de exemplu, Bazeen, paste făinoase tari, făcute din făină de orz, ceapă şi ulei de măsline, ce se servesc alături de carne.
Iar la finalul unei mese, nu uitaţi să comandaţi pe lângă desert şi o cafea, pe care cu siguranţă o veţi păstra mult timp în amintire. Libienii sunt recunoscuţi pentru consumul mare de cafea şi ceaiuri din plante foarte aromate.