THAILANDA - LOP BURI
10 Februarie 2018, 14:05
Dacă vreţi să vă petreceţi concediul în Thailanda, trebuie să vă spunem că provinciile centrale ale ţării, dezvăluie vizitatorului un oraş aparte: Lop Buri (denumit şi „Oraşul Maimuţelor”) – gazda unor impresionante aşezări preistorice şi edificii ce datează din perioada secolelor VII – XIV. Locul este foarte cunoscut printre turişti pentru numărul impresionant de macaci, care locuiesc în mijlocul oraşului, în special în jurul templelor.
Aici se poate ajunge din capitala Bangkok, cu trenul ori cu autobuzul (drumul durând aproximativ între două şi trei ore).
* * *
Lop Buri a devenit un reper important în secolele VI – XI, când influenţele culturii indiene au fost pregnante în regiune. În secolul X aşezarea a intrat sub controlul Dinastiei Khmer şi a devenit unul dintre cele mai înfloritoare oraşe, după Ayutthaya. Mai mult de atât, Religia budistă Khmer Mahayana, a avut la rândul ei o puternică influenţă asupra arhitecturii, evidenţiindu-se aşa numitul „stil Lop Buri” (o combinaţie unică de vechi şi nou, de tradiţional şi modern).
* * *
Regii thailandezi au reuşit în cele din urmă să înlăture controlul Kmerilor începând cu secolul XIII. Iar din 1664, Lop Buri se transformă într-o fortăreaţă strategică, regele Narai oferind oraşului o strălucire apare, cu ajutorul arhitecţilor francezi, iar mai apoi a numit aşezarea a doua capitală a imperiului.
* * *
Lop Buri se împarte în centrul istoric (ce se găseşte în jurul gării, în preajma căreia se află şi principalele atracţii turistice) şi cartierul nou (care se întinde pe câţiva kilometri, de la est până la staţia centrală de autobuz).
Ajunşi în oraş, veţi avea ocazia să vizitaţi unul dintre cele mai frumoase monumente thailandeze: Palatul regelui Narai, un edificiu început în secolele XVII. Operă a unui arhitect francez, clădirea îmbină stiluri arhitecturale europene şi thailandeze. Zidurile ce-l înconjoară, au fost prevăzute cu o mulţime de nişe, în care erau aşezate felinare pentru a lumina palatul pe timp de noapte.
După moartea regelui Narai, în anul 1688, edificiul a fost părăsit, fiind restaurat abia câteva secole mai târziu. În prezent, aici se află Muzeul Naţional al oraşului. Dacă alegeţi să-i treceţi pragul, cu siguranţă nu veţi fi dezamăgiţi. Una dintre cele mai importante încăperi este sala ce găzduieşte galeria de obiecte antice, cum ar fi statui ale lui Buddha dar şi artefacte din vremea regelui Narai.
* * *
Un alt monument de excepţie din oraşul Lop Buri este şi Templul budist Phra Sri Rattana Mahathat, unul dintre cele mai vechi edificii locale. De asemenea, merită să treceţi şi pe la Turnul Bisericii San Paolo (unul dintre puţinele lăcaşuri creştine ce mai pot admirate în Lop Buri), biserica fiind încă centrul religios al comunităţii creştine din oraş.
Nu ocoliţi nici Turnurile Sam Yot (una dintre construcţiile emblematice ale locului), ce datează din secolul XI. Fost templu hindus, transformat mai apoi în templu budist, acesta atrage atenţia prin cele trei turnuri impozante unite printr-un coridor.