THAILANDA
28 Ianuarie 2018, 14:00
Caracteristice pentru istoria Thailandei sunt îndelungatele conflictele militare interne între prinţii Siamului precum şi războaiele cu vecinii: Birma, Cambogia şi Laos.
Poporul thailandez este originar provincia Junan din regiunea Tibetului (ce aparţine astăzi Chinei). În secolul VIII thailandezii s-au mutat pe văile şi munţii de pe actualul teritoriu al Thailandei. Primul rege al Siamului a urcat pe tron în secolul XIII, în vremea prăbuşirii puternicului stat al Khmerilor. Exploratorii ce au ajuns pe aceste locuri, au fost uimiţi de bogăţia Siamului (denumit astfel din 1856) şi a capitalei sale Ayutthaya: pagode cu acoperişuri de aur şi sute de statuete aurite întruchipându-l pe Budha. În prezent, oraşul (unul dintre cele mai vechi din Thailanda), oferă turiştilor o lecţie de istorie deosebită, unde templele se îmbină cu ruinele fostelor fortificaţii.
* * *
În a doua parte a secolului XIX, Siamul a devenit un stat-tampon la răscrucea dintre două regiuni de colonii: cea franceză şi cea engleză. Şi cu toate că influenţa occidentală a crescut în zonă, conducătorii Siamului au evitat colonizarea prin acordarea de concesii europenilor.
Din anul 1932 monarhia absolută a înlocuit (după o lovitură de stat), monarhia constituţională, iar din 1939 Siamul a fost numit oficial: Thailanda.
* * *
Turiştii care ajung în Regatul Thailandei, aproape că pot spune că aici totul este condus de spiritul lui Budha. Religia naţională (Budhismul) este omniprezentă – atât în viaţa spirituală cât şi în cea cotidiană.
* * *
Thailanda de nord este ramificaţia lanţului muntos Himalaia. La o înălţime de peste 1.700 de metri se găsesc plantaţii de ceai şi valoroase specii de arbori, cum ar fi arborele tek (ce se caracterizează printr-un lemn bogat în uleiuri, dens şi tare, ce nu produce aşchii la tăiere). Oazele zonelor de câmpie centrală sunt udate de fluviul dătător de viaţă Menam. Cât vezi cu ochii, se întind câmpii fertile de orez. Zona cuprinsă între capitala Bangkok şi graniţa cu Cambodgia se numără printre cele mai căutate destinaţii turistice ale Thailandei, în timp ce în sud predomină jungla tropicală cu plaje pitoreşti şi numeroase insule transformate în staţiuni de lux. Cel mai important oraş din această parte a ţării este Surat Thani (care se traduce prin „Oraşul oamenilor buni”). De aici se ajunge foarte uşor în insulele situate în apropierea golfului Thailandei şi în Rezervaţia Naţională Marină – Ang Thong.
* * *
Regiunea Isaan (din nord-estul Thailandei) este descrisă de cei care au vizitat-o, drept unul dintre cele mai frumoase locuri din ţară, ideal pentru iubitorii de drumeţii. Beneficiază de o serie de edificii culturale interesante, dintre care demne de remarcat ar fi fostele construcţii ce au aparţinut Civilizaţiei khmer.
Cât despre capitala Thailandei, Bangkok (care cu împrejurimile sale asigură peste jumătate din producţia industrială a ţării), aceasta este una dintre cele mai importante metropole ale Asiei.