Târgu-Jiu - Pe meleaguri oltenești străbătute de râul lui Brâncuși
11 Decembrie 2017, 06:00
Situat la poalele munților, la o distanță de 18 kilometri de aceștia, se află unul dintre principalele atracții turistice ale Olteniei, Târgu-Jiu. Supranumit și „orașul lui Brâncuși” datorită ansamblului monumental pe care acesta l-a lăsat moștenire orașului său natal, se clasează astfel în topuri internaționale în ceea ce privește interesul pentru destinațiile turistice.
Numele acestui oraș provine de la prima întrebuințare pe care acesta a avut-o la începuturile întemeierii sale, și anume târgul. Zona în care este situat astăzi orașul reprezenta un punct comercial de interes comun pentru transportul mărfii între Drobeta Turnu-Severin, Transilvania și Dunăre. Menționat inițial în anul 1406 sub numele de „Jiul”, de la numele râului care îl străbate, iar mai târziu fiind recunoscut pentru puternica influență comercială, a luat naștere denumirea de Târgul de pe Jiu sau Tărgu-Jiu.
Străbătut de paralela 45°, clima acestui oraș este temperată, fapt care favorizează vizitarea acestuia în oricare perioadă a anului, fiecare anotimp ancorându-l într-un peisaj cromatic deosebit.
Pentru a intra și mai bine în povestea sa trebuie să avem în vedere obiectivele turistice care i-au oferit orașului șansa de a câștiga locul întâi în bătălia „Cea mai bună destinație turistică în 2015” oferind o mândrie națională după ce a învins în competiție orașul american Boston.
Masa tăcerii este cea cu care începe Calea eroilor sau calea monumentelor lui Brâncuși. Situată pe malul Jiului, în Parcul Central, aceasta este reprezentată de o grupare de douăsprezece scaune așezate simetric în jurul mesei rotunde. Interpretări au fost multe la adresa acesteia, printre care cea care o asocia cu sânul familiei romanești, o reuniune a membrilor familie învăluită în intimitate și în dragoste. Având în vedere numarul scaunelor, dar și semnificația mesei, monumentul a stârnit interpretarea unui alt punct de vedere, și anume al reprezentării Cinei cea de taină.
Lăsând în spate Masa tăcerii, Calea eroilor ne conduce spre Aleea scaunelor pe marginea căreia sunt poziționate scune în formă de clepsidră asemenea celor care alcătuiesc primul monument. Dacă ne vom concentra pe imaginarea unei singure povești putem spune că aceasta reprezintă plecarea de acasă și maturizarea.
Următorul monument, dar și cel mai apreciat este Poarta sărutului. Semnificația acestuia este regăsită și în evenimentele care sunt organizate cu ocazia evenimentelor care au în centru cuplurile de îndrăgostiți. Modelul sculptat pe stâlpii acestei porți reprezintă scenariul a doi îndrăgostiți care se sărută, imaginea fiind redată prin alăturarea a două semicercuri care formează întregul unui cuplu. Astfel, continuând firul poveștii început la Masa tăcerii, acest monument este continuarea pe ierarhia vieții, căsătoria și întemeierea unei noi familii. Dacă veți alege să vizitați Târgu-Jiu în ultima perioadă a anului, dar mai ales de Revelion, veți fi surprinși de evenimentele care au loc aici la cumpăna dintre ani. Cupluri din întreaga țară aleg să își oficializeze căsătoria civilă exact sub poarta sărutului care reprezintă un bun augur pentru noua familie.
Urmând linia imaginară pe care artistul a format-o din înlănțuirea operelor sale ajungem la Coloana infinitului. Impunătoare, aceasta ne așteaptă în parcul cu același nume pentru a uimi turiștii de fiecare dată. Înălțimea sa de 29 de metri îi oferă grandoarea pe care Brâncuși i-a indus-o odată cu realizarea ei. Înterpretările sunt diversificate la adresa acestui monument, unele artistice, altele imaginate prin prisma viziunii pe care aceasta o crează. Poate fi considerată o axă care leagă cerul de pământ, o legătură cu divinitatea. Dacă vom continua povestea începută de Brâncuși, am putea vedea acest ultim monument ca pe un final al vieții, dat fiind și faptul că este amplasat lânga cimitirul orașului.
Dacă ansamblul monumentan v-a stârnit interesul, vizita poate duce mai departe, la casa memorială a lui Constantin Brâncuși care vă va proiecta în lumea sa, iar imaginația vă poate trimite la perioada în care au luat naștere aceste monumente care au făcut celebru micul Târgu-Jiu.
Un alt punct turistic celebru este Insulița din centrul orașului. Proaspăt reamenajată, aceasta reprezintă un loc liniștit unde se pot petrece momentele de relaxare. Aceasta este înconjurată de Jiu și face legătura cu parcul central prin Podul Ferdinand, care inițial se afla în altă parte a orașului, fiind mutat în anii 90. Peisajul este unul minunat, iar dacă aveți șansa să prindeți apusul pe Jiu veți rămâne surprinși de atmosfera romantică pe care natura o pregătește în fiecare seară pentru locuitorii gorjeni.
Pentru a încheia vizita turistică cu o amintire de ansamblu, o plimbare prin centrul orașului este ceea ce trebuie. Aerul de odinioară al orașului încă se resimte prin clădirile vechi, iar noul domină cu frumusețea sa. Dacă veți vizita orașul primăvara sau vara, Aleea Trandafirilor nu trebuie ratată. Peisajul este unul de poveste, iar în capătul acesteia vom găsi un alt punct de interes. Nu de mult timp, primăria a amenajat Aleea Nemuritorilor unde fiecare celebritate reprezentativă a orașului are căte o stea drept semn de mulțumire.
Torcea Ana-Maria
Surse:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Ansamblul_sculptural_Constantin_Br%C3%A2ncu%C8%99i_de_la_T%C3%A2rgu-Jiu
- https://ro.wikipedia.org/wiki/T%C3%A2rgu_Jiu
- http://adevarul.ro/locale/targu-jiu/municipiul-targu-jiu-castigat-confruntarea-orasul-american-boston-fost-declarat-cea-mai-destinatie-turistica-2015-1_55243afe448e03c0fd53961a/index.html