Târgoviște- orașul uitat
03 August 2018, 06:25
În mod cert cu toții am auzit de Târgoviște, dar nu ne spune prea multe și cu atât mai puțin noilor generații. Acest orașel se află în județul Dâmbovița și a fost reședință domnească și capitala României timp de 318 ani, pana în 1714.
Cu toate că, din punctul de vedere al întinderii, este un oraș mic, acesta are un impact istoric semnificativ. De asemenea, regăsim numeroase obiective turistice aici; amintim printre cele mai importante Curtea Domnească, unde a domnit Vlad Țepeș, care a și contribuit cu o construcție pe care o regăsim și astăzi și pe care o putem vizita, Turnul Chindiei. Aflându-se la o înălțime de 27 m, acesta ne oferă o priveliște inedită asupra Parcului Chindia și asupra întregului oraș, ajutându-ne să ne transpunem în vremea domnitorului Vlad Țepeș și să resimțim atmosfera din acele timpuri.
Un alt ansamblu cu greutate istorică ce predomină micul oraș, este Mănăstirea Dealu, ce atrage prin unicitatea arhitecturală, priveliștea de neegalat asupra orașului și vasta istorie ce-o poartă, aici aflându-se Biserica Sf. Nicolae care datează încă din Evul Mediu. Un alt loc ce merită vizitat este Parcul Mitropoliei, în care putem regăsi Mitropolia, un spațiu plin de verdeață în centrul caruiă există niște ruine care se presupune că aparțin unui tunel ce lega Mitropolia de Turnul Chindiei. Este important de menționat prezența Grădinii Zoologice din Târgoviște care datează încă din epoca medievală. Aceasta se bucură de o floră și de o faună extrem de bogată, animalele aflate acolo sunt reprezentative de pe toate continentele, unele dintre ele fiind chiar pe cale de dispariție, necesitând astfel un program de îngrijire special.
În concluzie, în ciuda dimensiunii și obscurității orașului Târgoviște, acesta deține o bogăție istorică și arhitecturală. Liniștea orașului este incomparabilă, așadar perfectă pentru o escapadă din viața agitată a marilor orașe.
Surse:
http://www.pmtgv.ro/ (Accesat la data de 20 mai, ora 20:00)
https://www.facebook.com/pg/targovisteainimagini.ro/photos/?tab=album&album_id=553399338083451 (Accesat la data de 20 mai, ora 20:15 pentru o parte din fotografii)
Celelalte fotografii fac parte din arhiva personală. (Dumitriu Anca Ștefania, Teoria și practica editării, Anul I)