SRI LANKA
14 Aprilie 2018, 14:00
Republica Democratică Socialistă Sri Lanka (o insula veşnic verde şi de o frumuseţe de basm din Golful Bengal), situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian. Iniţial a fost numită Taprobane, ceea ce înseamnă „Ţara Scorţişoarei”, iar frumuseţea locului a ajuns să fie pomenită în tot felul de poveşti ale navigatorilor greci şi romani.
Mai târziu, insula s-a intitulat Ceylon („Ţara leilor”) şi a devenit vestită datorită speciilor de ceai cultivate aici, companiile comerciale preferând în mod special arbuştii de ceai de pe plantaţiile fertile ale zonei.
* * *
Sri Lanka („splendida insulă plină de soare”), a fost stăpânită succesiv de arabi, portughezi, olandezi şi britanici, până în anul 1798 când insula a devenit colonie britanică. Iar după 150 de ani, şi-a câştigat independenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului. Din păcate, unele neînţelegeri ivite de contrastul cultural dintre singhalezii budhişti şi tamilii hinduşi (sosiţi din India), au condus la o serie de conflicte soldate cu intervenţia armatei.
* * *
Puţine locuri din lume oferă turiştilor combinaţii atât de variate, cum o face Sri Lanka, o destinaţie unde peisajele de poveste se îmbină cu bogăţia cultural-istorică.
Cel mai important oraş din Sri Lanka este Colombo (capitala ţării), situată la vărsarea râului Kelany Ganga în Oceanul Indian, centrul economic şi financiar, dar sediul unor importante instituţii de învăţământ şi muzee.
* * *
Dintre provinciile pe care nu trebuie să le rataţi, ajunşi în Sri Lanka, amintim: Kandy (considerată a fi capitala culturală a ţării), Jaffna (cu un interesant Muzeu de Arheologie), Polonnaruwa (unde puteţi admira construcţii vechi de peste un mileniu) sau Anuradhapura. Copacul de aici, Jaya Sri Maha Bodhi, despre care se crede că este cel mai bătrân arbore din lume, este unul dintre locurile sacre ale credincioşilor budhişti.
* * *
Ce altceva mai trebuie să ştiţi despre Sri Lanka ? Ei bine, faptul că elefantul se bucură aici de un respect deosebit, fiind folosit la diverse munci. Concomitent, el joacă şi un rol important în ceremoniile religioase.
Şi încă ceva ! Nu plecaţi de pe insulă, fără să gustaţi vinul de palmier (numit „toddy”), un fel de specialitate a statului, o delicatesă ce are mare căutare printre turişti, fiindcă populaţia insulei preţuieşte în mod deosebit ceaiul negru (cu o aromă inconfundabilă), cunoscut ca „uva”.