Ascultă Radio România Cultural Live

SPANIA: BARCELONA – ORAŞUL LUI GAUDI

02 Aprilie 2017, 12:00

Barcelona – centru administrativ al Regiunii autonome Catalonia, este cel mai important port al Spaniei, cel de-al doilea oraş ca mărime şi cel mai de seamă centru industrial şi comercial al ţării, dar şi una dintre cele mai strălucitoare metropole ale Europei, aşezarea aflându-se în prim planul arhitecturii moderne, a modei şi a designului. Un teritoriu, unde locuitorii ştiu să preţuiască şi să conserve moştenirea culturală.

Conform tradiţiei, Barcelona a fost înfiinţată în secolul III î.e.n. de către cartaginezi, iar mai apoi, oraşul a fost stăpânit de romani şi de vizigoţi. A fost cucerit de mauri şi recucerit în anul 801 de franci, sub conducerea lui Carol cel Mare, când a devenit capitala Mărcii Spaniole (Catalonia). După ce Catalonia s-a unit cu Aragonul, Barcelona s-a transformat într-un centru industrial înfloritor, ajungând în secolul XIV, să concureze cu oraşe ca Genova şi Veneţia.

* * *

Aflată într-o zonă de câmpie, Barcelona se ridică treptat din Marea Mediterană, până la apropierea de Tibidabo şi delta fertilă a râului Llobregat. Obiectivele turistice şi culturale ale sale, atrag în fiecare an o mulţime de vizitatori.

În nord-vestul Barcelonei, se găseşte vechiul Cartier pescăresc. Nu departe de port, se află Cartierul Gotic, ce reprezintă o uluitoare etalare de construcţii din piatră, printre care sunt presărate mici magazine, cafenele şi restaurante. Deşi o mare parte a arhitecturii a fost terminată între secolele XIII şi XV, mai există urme ale Civilizaţiei Romane. Tot aici se află şi impunătoarea Catedrală Sfânta Eulalia.

Deşi o mare parte a arhitecturii a fost terminată între secolele XIII şi XV, aici încă mai există urme ale civilizaţiei romane. Iar istoria ne dezvăluie că Acropola Barcelonei – cel mai înalt punct din Cartierul Gotic – a fost iniţial satul iberic Laia.

* * *

În Barcelona, o altă zonă foarte cunoscută şi îndrăgită de turişti, este Rambla (un bulevard care are câte ceva pentru toată lumea). Iniţial o albie de râu, Rambla coboară din Piaţa Cataloniei, până jos la monumentul din port al lui Cristofor Columb, continuându-se apoi cu o alee plină de pomi, până la complexul de magazine şi de vacanţă (ce include printre altele şi Acvariul). Vis-a-vis de punctul cel mai înalt al Ramblei, unde metroul oraşului iese la suprafaţă, se găseşte Cafe Zurich, un loc potrivit pentru a vă odihni câteva minute şi a servi o cafea delicioasă.

* * *

Porţiunea Ramblei de la Font de Canaletes este un punct de întâlnire foarte popular al pasionaţilor de fotbal. Următoarea zonă a Ramblei este denumită Rambla dels Estudis. Aceasta găzduieşte Palatul Moja (construit în secolul XVIII) şi Biserica Mare Dèu Betlem.

Urmează (Rambla de las Flores) mărginită de tarabe cu flori şi dominată de Palatul Virreina (o construcţie în stil Ludovic XIV, împodobită bogat cu sculpturi) şi de Piaţa Boqueria (cea mai mare piaţă în aer liber din Barcelona şi totodată unul dintre cele mai animate locuri).

Rambla de Santa Monica este ultima parte a Ramblei, ce se întinde de la Piaţa Reial (cu palmieri şi faţade din secolul XIX) până în port. Aici este situată una dintre cele mai renumite pietre de hotar ale oraşului, Monumentul lui Cristofor Columb. Acesta, realizat în anul 1888, dispune de un lift care duce vizitatorii până în vârful coloanei. Foarte aproape se află şi Muzeul Maritim, ce deţine exponate în mărime naturală sau în miniatură, hărţi maritime, documente, galioane şi instrumente de navigaţie.

* * *

Ce altceva mai putem vizita în Barcelona ? De exemplu Muzeul Naţional de Artă Catalană sau operele lui Antoni Gaudi (arhitectul care şi-a lăsat amprenta într-un mod remarcabil asupra oraşului). Dintre acestea, amintim Casa Batllo (o clădire remodelată de Gaudi), Casele Vicens şi Mila, Parcul Güell  şi desigur cel mai renumit monument catalan, Biserica Sagrada Familia. Deşi o construcţie neterminată încă, ea este deja un simbol al Barcelonei şi unul dintre obiectivele turistice dintre cele mai reprezentative din întreaga lume, pentru un oraş. Clădirea în stil neogotic a fost începută în 1882 de către Francesc P. Villar. În anul 1891 Antoni Gaudi a preluat edificiul şi a pus la cale un imens proiect cu o înălţime de peste 150 de metri (la care a lucrat până în 1926 la moartea sa). Sagrada Familia are trei faţade gigantice: faţada naşterii, a patimilor şi moartea lui Isus şi cea reprezentând slava Mântuitorului. Cele patru turle de pe fiecare faţadă îi simbolizează pe cei 12 apostoli, iar turnul de deasupra absidei pe Fecioara Maria. Turnul central (rămas neconstruit), care este închinat lui Isus, este înconjurat de patru turnuri mai mici, cu referire directă la Matei, Marcu, Luca şi Ioan. Chiar dacă se află încă în construcţie, cea mai mare parte a bisericii este deschisă publicului. Aici poate fi văzut şi mormântul lui Gaudi, care practic veghează astfel la lucrarea vieţii sale.

* * *

Un alt obiectiv turistic interesant al Barcelonei, este şi Camp Nou, stadionul lui F. C. Barcelona, una dintre cele mai populare echipe de fotbal din Europa. De aici, dacă vreţi să vă relaxaţi, cel mai indicat ar fi să vă îndreptaţi spre unul dintre parcuri, mai ales că Barcelona are cu ce se mândri la acest capitol. Alegeţi Parcul Montjuic (ce se găseşte în vârful unui deal, la marginea oraşului). Poziţionarea sa oferă o privelişte încântătoare. Aici există mai multe atracţii turistice, cum ar fi grădinile, un castel, Muzeul Militar, satul olimpic al Olimpiadei din 1992 şi Fântâna Magică. Aceasta din urmă (care funcţionează încă din anul 1929, din timpul Marii Expoziţii Universale), produce un spectacol care combină culoarea, lumina şi mişcările apei, pe un acompaniament muzical.

 

* * *

 

Vorbind de Barcelona, nu putem să nu amintim şi de Parcul Ciutadella. De unde acest nume ? Ei bine, Filip al V lea a construit în această zonă o citadelă, ca răspuns la îndelungata rezistenţă a Barcelonei în asediul din anul 1714. Peste 1.000 de locuinţe au fost demolate în districtul dinspre mare, cunoscut ca Barri de la Ribera, pentru a face astfel loc fortăreţei. Într-un final, aceasta a fost însă demolată, în 1888 şi înlocuită în timp cu Parc de la Citadella. Astăzi aici este locul unde turistul găseşte pe lângă Grădina Zoologică, un muzeu de geologie precum şi o grădină botanică.

 

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorii 01 Noiembrie 2024, 14:27

Două cărți de istorie și critică literară

Cătălin Badea-Gheracostea ne recomandă joi, 7 noiembrie, două cărți de istorie și critică literară care se ocupă, integral...

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 26 Octombrie 2024, 08:08

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali  E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite  E.S. Domnul Han Chunlin...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Călătorii 25 Octombrie 2024, 11:58

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei

Portugalia se numără printre marii furnizori de marmură la nivel mondial, cele mai multe cariere fiind situate în...

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Croazieră pe Canal du Midi
Călătorii 18 Octombrie 2024, 08:25

Croazieră pe Canal du Midi

Realizat în timpul domniei Regelui Soare, Canal du Midi a transformat un vis în realitate: conectarea...

Croazieră pe Canal du Midi
Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Călătorii 04 Octombrie 2024, 09:17

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana

În Borgo San Lorenzo, un orășel liniștit de lângă Florența, se află statuia lui Fido , câinele care a...

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Broasca de Salamanca
Călătorii 27 Septembrie 2024, 09:12

Broasca de Salamanca

Fondată în 1218 de Regele Alfonso al IX-lea al Leonului, Universitatea din Salamanca este un monument reprezentativ al...

Broasca de Salamanca
ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Călătorii 21 Septembrie 2024, 09:00

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3

  " Capitoliul este de o frumusețe incontestabilă, senină şi maiestuoasă, cu linii pure şi sever clasice, cu...

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Marktplatz – piața istorică din Leipzig
Călătorii 20 Septembrie 2024, 10:41

Marktplatz – piața istorică din Leipzig

Centrul istoric al celui mai mare oraș din landul Saxonia a fost martorul unei lungi tradiții comerciale. Încă din...

Marktplatz – piața istorică din Leipzig
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru