Somptuosul palat românesc din inima Londrei, una dintre atracțiile Festivalului de arhitectură „Open House”
15 Septembrie 2016, 13:17
Superba clădire din cartierul Belgravia, achiziționată de statul român în 1937 ca sediu diplomatic și devenită 70 de ani mai târziu adresa Institutului Cultural Român din Londra, va fi inclusă, la fel ca în ultimii ani, în lista clădirilor deosebite ce pot fi vizitate, în acest weekend, ca parte a popularului Festival de arhitectură „Open House” („Porţi deschise”), ce atrage de fiecare dată sute de mii de vizitatori.
Pe lângă palatul românesc din 1 Belgrave Square, în spațiile căruia se desfășoară multe dintre evenimentele culturale organizate de ICR Londra, vor mai fi accesibile, tot în regim de gratuitate, clădiri faimoase ca Parlamentul britanic, reşedinţa premierului din Downing Street 10, Whitehall, Wellington Arch, dar și multe imobile și apartamente private, unele premiate la mari concursuri de arhitectură.
Sediul Institutului Cultural Român, care poate fi vizitat și printr-un tur virtual, este situat în Belgravia, „cartierul diplomatic” al Londrei, construit într-un stil neoclasic la începutul secolului al XIX-lea. Palatul a intrat în patrimoniul României în anul 1937, servind pe rând ca sediu al ambasadei, ca reşedinţă a ambasadorului şi, din 2006, ca sediu al ICR Londra. Clădirea, care se remarcă prin liniile pure ale fațadei şi eleganţa interioarelor, este inclusă în lista edificiilor de patrimoniu ale Marii Britanii.
Palatul românesc a atras un număr mare de vizitatori încă de la prima participare în cadrul „Open House”, în ediția de anul trecut trecându-ne pragul în jur de 1.000 de persoane. Ca și la edițiile trecute, pe lângă turul ghidat, iubitorii de arhitectură vor putea afla mai multe despre trecutul clădirii și locuitorii ei, inclusiv câțiva iluștri diplomați români care au lucrat aici, dintr-o expoziție special creată pentru acest eveniment de către ICR Londra.
„Open House” a fost inițiat în anul 1992, fiind unul dintre cele mai populare programe din Londra dedicate arhitecturii. Festivalul mizează pe familiarizarea directă a publicului cu specificul arhitectonic londonez, iar conceptul deschis, participativ, pe care îl promovează a fost deja preluat de 30 de mari orașe ale lumii, precum Dublin, Melbourne, New York, Barcelona, Roma, Tel Aviv și Lisabona.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk