SLOVACIA
08 Decembrie 2018, 13:46
Istoria slovacilor ca naţiune este mult mai veche decât cea a statului lor, unul dintre cele mai tinere din Europa. Teritoriul Slovaciei a fost colonizat în urmă cu mii de ani, iar triburile slave, strămoşii actuali ai slovacilor, şi-au făcut apariţia aici încă din secolul V şi s-au amestecat cu celţii, romanii şi germanicii. Despre un stat slovac se poate vorbi din secolul VIII, când documentele pomenesc de un anume conducător Pribina, ce a ridicat prima biserică creştină de pe teritoriul Slovaciei de astăzi. Prin anul 833, s-au pus bazele Marelui Cnezat al Moraviei, pe care slovacii îl consideră începutul existenţei lor statale. Însă la începutul secolului X, teritoriul a fost invadat de maghiari. Astfel, statul slavilor a dispărut, însă în aşezările slovace, naţiunea a continuat să existe în umbra evenimentelor, menţinându-şi limba şi obiceiurile.
Visul slovacilor la un stat propriu a reînviat în momentul în care Monarhia austro-ungară a început să se destrame. Şi astfel, în anul 1918 cehii şi slovacii au semnat un document prin care a fost proclamată Cehoslovacia, o nouă ţară pe harta Europei, în care ambele naţiuni (cehă şi slovacă) şi-au garantat autonomia. Anii au trecut, timp în care Cehoslovacia a făcut faţă celui de-Al Doilea Război Mondial şi perioadei comuniste, iar în 1993, mai precis la 1 ianuarie, Cehoslovacia a decis prin aşa numitul „divorţ de catifea”, să recurgă la o divizare oficială. Astfel a apărut Slovacia, un stat care de la 1 mai 2004 este membru cu drepturi depline a Uniunii Europene.
Cei care au vizitat Slovacia, îi recunosc frumuseţea. O ţară mică, locul ideal pentru schiori şi amatorii de alpinism, unde pe timpul iernii în Munţii Tatra se desfăşoară o mulţime de activităţi sportive.
Castelele nu lipsesc nici ele din peisajul slovac. Clădiri fortificate, tronează deasupra oraşelor pitoreşti şi pot fi găsite de întreg teritoriul ţării. Iubitorii de apă şi peisaje frumoase pot, de asemenea, să petreacă aici o vacanţă minunată pe malurile Dunării şi ale Moraviei.
Slovacia dispune şi de unul dintre cele mai întinse parcuri din Europa (Parcul Natural Tatra), cu rezervaţii naturale protejate prin lege, fapt pentru care puteţi opta oricând pentru o plimbare relaxantă în mijlocul naturii, în cadrul unor excursii organizate.
Cât despre capitala Slovaciei, Bratislava, este cel mai mare oraş al ţării şi totodată una dintre cele mai frumoase aşezări de pe Dunăre. Locul este un real tezaur natural şi folcloric şi este considerat una dintre cele mai boeme destinaţii turistice din Europa.