Ascultă Radio România Cultural Live

RUSIA: SANKT PETERSBURG 1

11 Noiembrie 2017, 14:00

La capătul Golfului Finic, pe râul Neva, turistul întâlneşte Sankt Petersburg (a doua metropolă a Rusiei - după Moscova - cu monumente incluse de UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial), pe care Dostoievski îl descrie ca fiind „cel mai pragmatic oraş din lume”. Denumirea provine de la ocrotitorul său, Sfântul Petru. Cum a ajuns însă oraşul unul dintre cele mai însemnate ale Rusiei şi chiar pentru o vreme capitală sa ? Ei bine, în trecut aici suedezii au construit în secolul XVI în Nyen (la vărsarea râului Neva), o cetate, ce a atras atenţia ţarului Petru cel Mare. Acesta îşi dorea un oraş port care să aibă o bună deschidere maritimă şi astfel, a declanşat campania de cucerire a aşezării, pe care mai apoi a numit-o Sankt Petersburg, ce apare în documentele vremii ca datând din anul 1703. Următorul pas a fost ridicarea pe Insula Zayachy, a unei fortăreţe ce a avut ca scop protecţia noului oraş faţă de suedezi.

* * *

Sankt Petersburg a început să fie construit cu ajutorul prizonierilor suedezi (capturaţi în urma cuceririi oraşului Nyen) şi al ţăranilor. Iar în cele din urmă, lui Petru cel Mare i s-a părut atât de frumos locul, încât a hotărât mutarea capitalei Rusiei aici. Astfel, familia ţarului împreună cu tot alaiul şi principalele organisme guvernamentale s-au stabilit şi ele în Sankt Petersburg.

* * *

În urma numeroaselor vizite pe la Curţile regale ale Europei, ţarul Petru cel Mare a hotărât ca Rusia să devină un stat modern, după modelul Prusiei şi al Angliei. Şi cum viitorul stat avea nevoie de o carte de vizită prestigioasă, pe care să o prezinte cu mândrie lumii, monarhul s-a gândit să pună bazele unui oraş cu totul altfel, în care sufletul rus să se amestece cu libertatea de gândire occidentală. Drept pentru care, Petru cel Mare a susţinut ideea unei aşezări bine planificate şi definite. Iar primul arhitect la care s-a apelat, a  fost Domenico Trezzini, proiectele sale fiind folosite pentru construcţia Palatului de Vară, a unor ministere şi a Mânăstirii Alexandr Nevski, ce urma să capete o importanţă aparte, prin mutarea în interiorul ei (din oraşul Vladimir) a moaştelor lui Alexandr Nevski. Acesta a fost un Mare cneaz de Vladimir, care prin victoriile sale a devenit un erou naţional, fiind canonizat de către Biserica Ortodoxă rusă.

Mânăstirea Alexandr Nevski mai este cunoscută şi sub numele de Sfânta Lavra, aici fiind înmormântate unele dintre cele mai importante personalităţi ale Rusiei, cum ar fi de exemplu Piotr Ilici Ceaikovski sau Fiodor Dostoievski.

Iniţial lăcaşul de cult a fost construit din lemn, iar apoi reconstruit din piatră. Odată cu aducerea rămăşiţelor pământeşti ale Sfântului Alexandr Nevski, an de an ziua sa a fost marcată printr-o amplă sărbătoare. Acestea au fost îngropate din ordinul împărătesei Elisabeta (fiica ţarului Petru cel Mare), într-un altar masiv de argint, decorat cu imagini sugestive din bătăliile purtate de Marele cneaz.

Până la începutul secolului XX, complexul monahal cuprindea un număr de 16 biserici, din care astăzi au supravieţuit doar 5: Catedrala Sfânta Treime, Biserica Buna Vestire, Biserica Sf. Lazăr, Biserica Sf. Nicolae şi Biserica Maicii Domnului. Celelalte au căzut pradă furiei bolşevice care a dorit să pună mâna pe obiectele de valoare din mânăstire.

* * *

Din punct de vedere al arhitecturii, turistul care ajunge în Sankt Petersburg, ar putea fi oarecum surprins de numărul mare de clădiri ridicate în stil baroc şi clasic (opera arhitecţilor italieni, francezi şi germani). Totul, se poate spune că a fost un fel de acceptare a provocării pe care natura i-a aruncat-o ţarului. Pentru ca visul său să devină realitate, a fost necesar să se taie păduri uriaşe, să se asaneze mlaştinile întinse din delta Nevei, şi să se amenajeze canale, legate între ele prin câteva sute de poduri. Iar în final, s-au ridicat palate, catedrale şi monumente, unele transformate în prezent în muzee ce atrag prin colecţiile lor numeroşi turişti. Drept pentru care, Sankt Petersburg este considerat principalul centru al artei, ştiinţei şi turismului din Rusia. Însă oraşul mai are şi un alt rol, foarte important: reprezintă cel mai de seamă port al ţării, de la Marea Baltică, unde ancorează atât navele flotei comerciale cât şi cele militare.

* * *

Şi încă ceva ce ar fi bine să nu treceţi cu vederea. Ajunşi în Sankt Petersburg, trebuie să ştiţi că regiunea dispune şi de un număr mare de insule, situate în largul mării, cum ar fi Petrogradski, Vasilieski, Kotlin, Kamenni (despre care se spune că a fost descoperită chiar de Petru cel Mare) sau Yelagin.

Insula Yelagin, una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din Sankt Petersburg, se află la gura de vărsare a râului Neva. Fiind cea mai mică bucată de pământ din Insulele Kirov, ea a purtat la început numele de Melgunov. Preluată de noul proprietar Ivan Yelagin (istoric şi poet, unul dintre părinţii fondatori ai Masoneriei ruse), aceasta şi-a schimbat denumirea.

La sfârşit de săptămână insula este destinaţia preferată a localnicilor oraşului Sankt Petersburg. În timp de adulţii pot alege ieşiri romantice în larg cu barca, copii au ocazia să se plimbe cu poneii ori cu trenuleţul.

Insula Yelagin găzduieşte mai multe clădiri istorice şi hoteluri luxoase. Cea mai importantă construcţie este Palatul Yelagin, reconstruit la începutul secolului XIX de către Alexandru al II lea. Urmând proiectul arhitectului italian Carlo Rossi, ţarul a transformat locaţia într-o reşedinţă de vară pentru mama sa, Maria Fedorovna. Astfel, de la un mic castel în stil baroc, acesta s-a transformat într-un impresionant palat în stilul imperial rusesc, cu un frumos parc la intrare. În prezent, aici se organizează diverse evenimente, precum zile de naştere, baluri sau nunţi. Oricine dispune de bani poate închiria locaţia, cu condiţia ca invitaţii să fie îmbrăcaţi în haine de epocă.

* * *

La marginea oraşului Sankt Petersburg, pe malul râului Neva, se află locul unde s-a ţinut celebrul duel în urma căruia a fost ucis unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai Rusiei, Alexandr Puşkin. Rezervaţi-vă cât de puţin timp pentru a trece şi pe aici, unde în prezent există un monument cu medalionul lui Puşkin şi data la care a avut loc evenimentul: 27 ianuarie 1837.

Merlion – monumentul iconic din Singapore
Călătorii 04 Aprilie 2025, 08:00

Merlion – monumentul iconic din Singapore

Fântâna ornamentală reprezentând o creatură mitică, pe jumătate sirenă (mermaid), pe jumătate leu (lion),...

Merlion – monumentul iconic din Singapore
Dinant (Belgia) – orașul saxofonului
Călătorii 28 Martie 2025, 08:00

Dinant (Belgia) – orașul saxofonului

Inventatorul saxofonului, Adolphe Sax s-a născut pe 6 noiembrie 1814 în Dinant, într-o casă modestă de pe strada...

Dinant (Belgia) – orașul saxofonului
Muntele Parnas – sălașul poeziei
Călătorii 21 Martie 2025, 09:00

Muntele Parnas – sălașul poeziei

Potrivit mitologiei, Muntele Parnas din centrul Greciei era casa celor nouă muze, care trimiteau scântei creatoare...

Muntele Parnas – sălașul poeziei
Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”
Călătorii 14 Martie 2025, 09:00

Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”

Tărâm al legendelor celtice, comitatul Sligo de pe coasta Atlanticului a inspirat multe dintre poemele lui William...

Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”
Călător de weekend:  Brassempouy
Călătorii 07 Martie 2025, 09:00

Călător de weekend: Brassempouy

În sud-vestul Franței, într-o peșteră din apropierea satului Brassempouy, a fost descoperită, în 1894, o...

Călător de weekend: Brassempouy
Da Lat – Grădina Vietnamului
Călătorii 28 Februarie 2025, 09:00

Da Lat – Grădina Vietnamului

Un oraș al primăverii eterne, Da Lat a fost construit de coloniștii francezi ca un refugiu pentru căldura tropicală din...

Da Lat – Grădina Vietnamului
Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern
Călătorii 21 Februarie 2025, 09:00

Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern

Istoria schiului modern începe la mijlocul secolului al XIX-lea, în satul Morgedal din regiunea Telemark , unde...

Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern
Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii
Călătorii 14 Februarie 2025, 08:00

Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii

Pe vremuri a fost un El Dorado al Europei și a furnizat argintul care strălucește în orașe imperiale precum Viena sau...

Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Crossover de weekend (Partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 09:00
MATINALII DE PASTI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
08:30 - 09:00
English 7
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 09:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:10 - 09:00
DIMINEȚI CU VINO-NCOA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
08:00 - 09:03
Știri
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
07:00 - 09:30
Bună dimineața, Vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru