Ascultă Radio România Cultural Live

RUSIA: MOSCOVA – ORAŞUL SCHIMBĂRILOR - 2

05 Noiembrie 2017, 14:00

Moscova - unul dintre cele mai mari oraşe din lume, se întinde pe ambele maluri ale râului cu acelaşi nume şi a fost locuită încă din perioada neolitică. Atestată pentru prima dată ca sat în anul 1147, aşezarea a ajuns la sfârşitul secolului XIII, capitală a Principatului Moscova. În secolele XV – XVI, oraşul s-a extins foarte mult şi a devenit capitala Rusiei unite.

O mare parte din Moscova, este reprezentată de Kremlin. Pentru ruşi, „kremlinul” a însemnat în istorie o fortăreaţă amplasată strategic, de-a lungul unui râu şi separată de celelalte părţi ale oraşului, prin şanţuri, poduri extensibile, turnuri şi bastioane.

Mai multe oraşe au fost create în jurul unor astfel de kremlinuri, care conţineau de obicei şi catedrale, palate, birouri guvernamentale şi depozite de muniţii. Kremlinul din Moscova a fost şi el realizat după un astfel de plan, aşa că cetatea fortificată înglobează atât istoria Rusiei, cât şi politica şi religia unui fost imperiu.

Moscova nu se rezumă însă doar la Kremlin. În oraş, vizitatorul găseşte numeroase muzee, teatre, galerii de artă şi un faimos circ. În plus (chiar dacă este considerată a fi o zonă industrială), statisticile arată că oraşul, deţine o mare suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitor.

* * *

Aşadar, ce putem vizita în Moscova ? Atracţiile sunt numeroase şi diverse. De exemplu, putem începe cu Piaţa Roşie, inclusă de către UNESCO în Patrimoniul mondial, pentru sculpturile şi monumentele istorice ce se găsesc aici. Din acest punct pornesc toate marile străzi ale capitalei, Piaţa Roşie fiind totodată şi locul în care sunt organizate cele mai multe concerte, târguri tradiţionale şi festivaluri. Denumirea este dată de culoarea roşiatică a zidurilor Kremlinului. Şi tot în Piaţa Roşie se găseşte Mausoleul Vladimir Ilici Lenin (unde poate fi văzut trupul conservat al fondatorului Uniunii Sovietice).

De-a lungul zidului Kremlinului, de o parte şi de alta a mausoleului lui Lenin, se află cea mai importantă necropolă sovietică. Primele morminte au fost săpate aici pentru victimele pro-bolşevice ale Revoluţiei din Octombrie, după care s-a continuat a se îngropa în acest loc politicieni, lideri militari, oameni de ştiinţă şi alte numeroase personalităţi sovietice. Începând din 1925 în zidul Kremlinului au fost aşezate şi urne.

* * *

Pe lângă Piaţa Roşie, în Moscova se mai poate vizita Muzeul de Artă orientală, Galeria de Artă Tretiakov (unde sunt expuse unele dintre cele mai cunoscute şi mai frumoase opere de artă ale artiştilor ruşi), Muzeul de Istorie al Gulagului, Muzeul Puşkin (ce găzduieşte colecţii impresionante de artă), Camerele memoriale ale lui Gogol, Muzeul Matrioşka, Teatrul Balşoi (un adevărat centru reprezentativ al culturii ruse), Muzeul Vladimir Vladimirovici Maiakovski, Închisoarea Lubianka, Muzeul Memorial de Astronautică (destinat explorării spaţiului cosmic) sau Palatului Patriarhului.

Palatul Patriarhului se găseşte în interiorul Cetăţii Kremlin şi datează din secolul XVII. A fost ridicat după proiectul unor cunoscuţi arhitecţi ruşi, în timpul Patriarhului Nikon. Exteriorul clădirii este impresionant, înălţându-se pe trei etaje.

* * *

Catedrala Sfântului Vasile, o biserică ortodoxă ce se află în centrul oraşului (lângă Piaţa Roşie), este un obiectiv deosebit de îndrăgit de turişti. Ea a fost ridicată în secolul XVI, la iniţiativa lui Ivan ce Groaznic, în memoria capturării fortăreţei tătare Kazan de ziua Acoperământului Maicii Domnului, care este, de altfel şi numele său oficial.

Structura originală, făcută din piatră şi cărămidă, avea opt capele, simbolizând asalturile asupra Kazanului, unite în jurul capelei dedicate Acoperământului Maicii Domnului, aflată sub un turn înalt de aproximativ 45 de metri. În anul 1558, ţarul Feodor Ivanovici i-a mai adăugat încă una, construită pe mormântul Sfântului Vasile, care a fost canonizat la scurtă vreme după aceea. Cu timpul, catedrala a început să fie cunoscută după numele acestuia.

La sfârşitul anilor 1920, Catedrala Sfântului Vasile a fost preluată de către Muzeul Naţional de Istorie, care o administrează şi în prezent, alături de Biserica Ortodoxă Rusă. În interior, cei care îi trec pragul vor găsi o colecţie impresionantă de icoane ruseşti, obiecte de cult, manuscrise şi tipărituri din secolele XVI – XIX. Şi dacă ani buni în interiorul ei a fost interzis serviciul religios (fiind ameninţată chiar cu demolarea), în prezent aici s-a permis reluarea slujbelor.

* * *

Un alt lăcaş de cult celebru al Rusiei ce poate fi văzut pe malul râului Moscova, este Catedrala Isus Mântuitorul, considerată a fi una dintre cele mai mari biserici creştin-ortodoxe din lume. Cu turla sa aurită de o înălţime impresionantă şi cu pereţii de un alb imaculat, construcţia este atât un simbol religios cât şi un obiectiv turistic important, ce demonstrează voinţa localnicilor de a vedea din nou în picioare catedrala ce a fost dărâmată de puterea sovietică în 1931.

Istoria Catedralei Isus Mântuitorul a început în anul 1812, când ţarul Alexandru I a decis a marca prin ridicarea ei, să marcheze victoria răsunătoare în faţa lui Napoleon Bonaparte. Prima piatră de temelie a fost pusă în 1817, în cel mai înalt loc din Moscova, Dealul Vrăbiilor. Proiectul nu a putut fi însă concretizat.

Următorul ţar ce i-a succedat lui Alexandru I, Nicolae, nu a agreat vechiul proiect al catedralei şi a decis modificarea sa, precum şi mutarea locului mai aproape de Kremlin. S-a optat pentru un stil neobizantin ce avea ca model Sfânta Sofia din Istanbul. Lucrările au început în anul 1839 şi au fost finalizate pe 26 mai 1883, odată cu încoronarea ţarului Alexandru al III lea.

Între anii 1994 – 2000, la iniţiativa Patriarhului Alexei al II lea şi a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, cu sprijinul autorităţilor şi susţinerea credincioşilor, Catedrala Isus Mântuitorul din Moscova (demolată în decembrie 1931) a fost reconstruită încercându-se a se menţine cât mai actual fostul plan.

* * *

Alături de obiectivele sale istorice şi turistice, Metroul din capitala Rusiei, este recunoscut drept unul din simbolurile Moscovei. Deşi este foarte aglomerat, sfatul nostru este să nu plecaţi din oraş până nu aţi făcut o plimbare cu el.

Inaugurat în ziua de 15 mai 1935 şi având în prezent 12 linii cu o lungime de peste 340 kilometri şi depăşind 200 de staţii, metroul din Moscova nu este doar cel mai rapid şi eficient mijloc de transport al metropolei, ci şi cea mai mare galerie de artă urbană din lume.

Staţiile sale îmbină arhitectura veche cu cea modernă, majoritatea lor fiind decorate, la fel ca interiorul unor palate: cu marmură de culori diferite, pardoseli din gresie, mozaicuri în nenumărate nuanţe, statuete şi candelabre.

* * *

Şi dacă vreţi, înainte de a părăsi Moscova, să vă relaxaţi urmând obiceiurile localnicilor, vă recomandăm o vizita la Sanduny – cea mai cunoscută „banya rusească” din oraş. Adică o saună, unde cei ce îi trec pragul vin nu doar pentru a scoate toxinele din corp, ci şi pentru a socializa ori discuta afaceri. Decorul din Sanduny Banya este foarte somptuos, aici putând fi zărite diferite mozaicuri, coloane de marmură şi statuia lui Poseidon.

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorii 01 Noiembrie 2024, 14:27

Două cărți de istorie și critică literară

Cătălin Badea-Gheracostea ne recomandă joi, 7 noiembrie, două cărți de istorie și critică literară care se ocupă, integral...

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 26 Octombrie 2024, 08:08

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali  E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite  E.S. Domnul Han Chunlin...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Călătorii 25 Octombrie 2024, 11:58

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei

Portugalia se numără printre marii furnizori de marmură la nivel mondial, cele mai multe cariere fiind situate în...

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Croazieră pe Canal du Midi
Călătorii 18 Octombrie 2024, 08:25

Croazieră pe Canal du Midi

Realizat în timpul domniei Regelui Soare, Canal du Midi a transformat un vis în realitate: conectarea...

Croazieră pe Canal du Midi
Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Călătorii 04 Octombrie 2024, 09:17

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana

În Borgo San Lorenzo, un orășel liniștit de lângă Florența, se află statuia lui Fido , câinele care a...

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Broasca de Salamanca
Călătorii 27 Septembrie 2024, 09:12

Broasca de Salamanca

Fondată în 1218 de Regele Alfonso al IX-lea al Leonului, Universitatea din Salamanca este un monument reprezentativ al...

Broasca de Salamanca
ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Călătorii 21 Septembrie 2024, 09:00

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3

  " Capitoliul este de o frumusețe incontestabilă, senină şi maiestuoasă, cu linii pure şi sever clasice, cu...

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Marktplatz – piața istorică din Leipzig
Călătorii 20 Septembrie 2024, 10:41

Marktplatz – piața istorică din Leipzig

Centrul istoric al celui mai mare oraș din landul Saxonia a fost martorul unei lungi tradiții comerciale. Încă din...

Marktplatz – piața istorică din Leipzig
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Timpul prezent
Ascultă live Radio România Cultural
18:00 - 18:20
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:00 - 18:26
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru