ROATA VINDECĂRII DIN MUNŢII BIGHORN
12 Martie 2017, 14:00
În Statul Wyoming (din Statele Unite ale Americii), deasupra ţinutului împădurit din Munţii Bighorn (în nordul statului), poate fi văzut un monument megalitic cunoscut sub numele de „Roata vindecătoare”, una dintre cele mai mari şi mai impresionante roţi ale vindecării din America de Nord. Cei care au realizat-o au fost băştinaşii indieni, iar semnificaţia ei este una astrologică şi rituală, prin aşezarea a mai multor pietre sub formă de cerc. Un cerc simplu care la rândul lui este înconjurat de un altul din stâlpi de lemn, aşezaţi sub forma unui gard, împodobit cu fâşii de pânză şi pene viu colorate ce flutură la cea mai mică adiere de vânt.
* * *
Cercul roţii are un diametru de 24 cm şi 28 de linii radiale de pietre, care pornesc de la o movilă centrală. Spiţa cea mai lungă a roţii se termină la rândul ei cu o movilă perfect aliniată cu Soarele la răsărit la solstiţiul de primăvară. John A. Eddy (astronom şi fizician), a fost primul cercetător ce a acordat o atenţie deosebită monumentului, despre care susţine că este opera Culturii Precolumbiene. Cu siguranţă însă, cercetătorii de astăzi nu ştiu cine este autorul „Roţii vindecătoare” de la Bighorn, dar constructorii ei cunoşteau în momentul în care au realizat-o o mulţime de informaţii astrologice, folosite de mai multe popoare la calculul calendarelor.
* * *
Potrivit tradiţiei „Roata vindecătoare” trebuie înconjurată în sensul acelor de ceasornic. Turiştii nu au voie în perimetrul roţii însă o pot înconjura pe lângă gardul din lemn.
* * *
„Roata vindecătoare” din Munţii Bighorn (locul unde mai multe triburi amerindiene şi-au început existenţa) nu este, conform arheologilor, unică. Pe întreg continentul american au mai fost descoperite astfel de „roţi”.
Perioada optimă de vizitare a ei, ar fi oricând în timpul anului, însă dacă alegeţi să ajungeţi în aceste locuri în lunile iunie sau iulie, veţi găsi în zonă înflorite şi o multitudine de flori sălbatice. Pe timpul verii însă, băştinaşii indieni (membrii a circa 70 de triburi) încă îşi desfăşoară aici ceremoniile religioase private, moment în care accesul vizitatorilor în jurul monumentului este interzis.