Porțile istorice ale Timișoarei, incluse într-un itinerar turistic pentru anul 2021
13 Octombrie 2016, 06:47
Câteva zeci din sutele de porți vechi ale clădirilor istorice din Timișoara vor fi incluse într-un traseu turistic ce va fi lansat în anul 2021, când orașul va fi Capitală Culturală a Europei, un rol important în acest sens avându-l proiectul ''Poartă ARTĂ!'', inițiat și derulat de Asociația Culturală Kratima.
Porțile istorice le vor oferi vizitatorilor posibilitatea de a pătrunde în povestea locului și a celor care au trăit acolo.
''Încercăm să creăm un traseu turistic al porților Timișoarei, care să spună poveștile acelor case și ale oamenilor care au trăit în ele. În ideea în care ne așteptăm să avem în 2021 peste 1,5 milioane de turiști, sperăm ca printre altele să avem și un traseu funcțional interesant, mai ales pentru acei turiști și pe zona de patrimoniu. Iar 'Poarta ARTĂ!' sperăm să reușească să genereze cât mai multe porți restaurate și povești ale porților, care ar putea fi una dintre atracțiile importante ale Timișoarei Capitală Culturală Europeană'', a declarat marți, pentru AGERPRES, Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Timiș.
Potrivit acestuia, proiectul este în primul rând un efort de conștientizare a oamenilor privind valorile de patrimoniu ale Timișoarei, care reprezintă o marcă a orașului. Porțile Timișoarei sunt foarte diverse, foarte bogate și spun foarte multe despre clădirile pe care le înfrumusețează.
''DJC a pledat întotdeauna pentru păstrarea și restaurarea porților. Toată lumea își dorește și alte tipuri de acces, ele fac parte integrantă din patrimoniul cultural și istoric și (...) vor rămâne. Nu se restaurează doar acele porți. Prin acest proiect, practic, orice clădire care se restaurează are și această zonă de poartă restaurabilă'', a adăugat Sorin Vlad Predescu.
Întrucât nu toate porțile vechi presupun și restaurarea clădirilor cărora le aparțin, prin campania ''Poartă ARTĂ!'' sunt semnalate porți reprezentative ale unor astfel de imobile care nu au intrat încă într-un program de restaurare.
Prima dintre porțile reabilitate deja în cadrul proiectului-festival ''Poartă ARTĂ!'' a fost ''poarta cu nasturi'', în anul 2015.
''Renovarea 'porții cu nasturi' pe strada 16 Decembrie 1989, nr. 12 a prilejuit și descoperirea poveștii unui meșteșug. Pe strada 16 Decembrie 1989 la numărul 12 locuia un 'năsturar' cunoscut de timișorenii din toate colțurile orașului. Meseria de 'năsturar' nu mai există astăzi, dar caseta de pe poarta acestuia, în care erau expuși nasturii îmbrăcați cu migală, amintește de lumea de odinioară a meșteșugarilor și a breslelor. Prin protecția și restaurarea patrimoniului construit local sunt asigurate premisele pentru ca opinia publică să fie mai bine informată asupra memoriei istorice a Timișoarei'', declara, pentru AGERPRES, la momentul restaurării porții cu nasturi, Oana Grimacovschi, reprezentanta Asociației Culturale Kratima.
Proiectul ''Poartă ARTĂ!'' derulat de Kratima este cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Porțile Timișoarei deschid drumul spre istoria orașului. În Timișoara, majoritatea clădirilor de patrimoniu fac parte din moștenirea Imperiului Austro-Ungar, care a adus orașului o înflorire economică inegalabilă și referințe stilistice inspirate din curente artistice prezente la Budapesta și Viena. Municipiul are un portofoliu de 73 de porți multiseculare de patrimoniu, adevărate bijuterii arhitectonice în lemn sau fier, care vorbesc despre istoria economică, socială și culturală a comunității.
Marți seara, la Filarmonica Banatul din Timișoara va avea loc prezentarea altor două ''porți cu poveste'' restaurate de către Alexandru Socaciu și Claudiu Vladu, coordonați de prof.univ.dr. Doina Mihăilescu.
AGERPRES