PAKISTAN: MULTAN – ORAŞUL SFINŢILOR
02 Iunie 2018, 14:00
Multan (sau „Oraşul Sfinţilor) – un centru cultural şi economic situat sudul Provinciei Punjab, Pakistan, este un loc în care arhitectura spectaculoasă se îmbină cu istoria şi legendele cu sfinţi, sufiţi şi fachiri.
* * *
Istoria oraşului Multan, se pierde în Antichitate, fiind una dintre cele mai vechi aşezări din Asia, locuită fără întrerupere de cel puţin 5.000 de ani. Conform legendelor hinduse, Multan ar fi fost capitala Regatului Trigarta în timpul Războiului Mahabharata, condus de dinastia Katoch. Iar dacă ar fi să ne luăm după istoricul persan Firishta, oraşul ar fi fost fondat de nepotul legendarului Noe.
Numele de „Multan”, derivă se pare din sanscrită de la „Mulasthana” denumire ce o purta un renumit templu antic al soarelui, aflat în zonă, distrus din păcate la sfârşitul secolului X.
Dealtfel, aşezarea a fost frecvent un loc de conflict datorită localizării sale pe o rută majoră de invazie între Asia de Sud şi Asia Centrală. Fapt pentru care se crede că aici a fost capitala Malli, cucerită în 326 îen. de armata lui Alexandru cel Mare.
Despre Multan, mai putem spune că a reprezentat în perioada medievală, unul dintre cele mai importante centre comerciale ale indienilor islamici. Fapt pentru care, a atras o multitudine de mistici sufiţi, în secolele XI – XII, primind chiar denumirea de „Oraşul Sfinţilor”. Astăzi, aici încă se mai se găsesc un număr foarte mare de morminte sufite.
* * *
Odată cu obţinerea independenţei de stat a Pakistanului, în anul 1947, Multan a cunoscut o importantă creştere industrială, fapt ce a atras după sine şi o mărire a populaţiei. Toate acestea nu au servit însă prea mult, părţii vechi a oraşului, unde multe monumente îşi aşteaptă rândul să fie restaurate.
* * *
Dacă v-aţi decis să ajungeţi în Multan, trebuie să ştiţi că oraşul are ce oferi, o vizitare amănunţită a sa putând să vă ia chiar şi două zile. Puteţi începe de exemplu cu Fortul, considerat la vremea sa una dintre cele mai bune fortăreţe ridicate în Asia de Sud. Deşi o mare parte complexul de clădiri ce-l alcătuiau se află în ruine, rămâne unul dintre cele mai importante obiective istorice şi turistice ale oraşului.
Potrivit unor estimări, Fortul din Multan a fost ridicat de către Dinastia Katoch. Din păcate, el a fost distrus de garnizoana britanică ce a staţionat în zonă. Astfel, că o imagine asupra măreţiei sale, ne-a putem face în prezent doar de pe urma memoriilor celor ce l-au vizitat. Astfel, conform rapoartelor contemporane, zidurile fortului aveau o înălţime cuprinsă între 40 şi 70 de metri, întinzându-se pe o distanţă de aproximativ doi kilometri. El era protejat de un şanţ, o pantă artificială, 46 de bastioane şi două tunuri ce flancau intrarea principală.
Secţiuni din vechiul zid al Fortului din Multan, mai pot fi văzute în apropierea Bazarului Chowk. În partea de vest a sitului arheologic, există un loc numit Damdama, ce oferă o privelişte minunată asupra oraşului.
* * *
De-a lungul istoriei sale, în Multan intrarea s-a făcut prin mai multe porţi ale oraşului, unele dintre rămânând în picioare până în zilele noastre, cum ar fi de exemplu Poarta Haram (restaurată de curând în forma sa istorică originală), Poarta Delhi sau Poarta Pak. Numele acesteia din urmă, a fost dat după Sfântul Musa Pak Shaheed, al cărui altar este în apropiere.
* * *
Ajunşi în Multan, un obiectiv turistic şi istoric în acelaşi timp, pe care nu trebuie să-l rataţi a-l vedea, este Turnul cu Ceas, punctul de reper al vechiului oraş, ridicat în vremea ocupaţiei britanice.
Administraţia colonială avea nevoie de un sediu cu birouri pentru a conduce aşezarea şi astfel s-a decis construirea acestei clădiri, finalizată după patru ani. Prima sa denumire a fost Northbrook Tower, după numele lui Thomas George Baring conte de Northbrook (vice-rege al Indiei între anii 1872 – 1876 şi preşedinte al Societăţii Regale Asiatice din 1890 până în 1893). După anul 1947, când Pakistanul şi-a declarat independenţa, autorităţile au hotărât să transforme această clădire încărcată de istorie, într-un muzeu. După restaurarea din 2011, Turnul cu Ceas şi-a recăpătat măreţia de odinioară. Cât despre mecanismul orologiului, acesta a fost înlocuit în totalitate, în prezent funcţionând cu energie solară. Ceea ce a rămas neschimbat este cadranul principal.
* * *
Un scurt popas prin parcurile şi grădinile oraşului nu strică nimănui. Dintre acestea, vă recomandăm Grădina Cantt, Parcul Yadgar-e-Shuhada cu memorialul său dedicat martirilor sau Parcul Shah Shams. Acesta din urmă este închinat renumitului sufit persan Shams-i-Tabrizi. Florile, fântânile, micul lac pe care vă puteţi plimba cu barca, cafenelele şi restaurantele, zona de divertisment atât pentru copii cât şi pentru adulţi, vă vor cuceri cu siguranţă. Iar de aici, următorul popas… Mausoleul Shah Yousuf Gardez.
* * *
Cel mai vechi mormânt din Multan este cel al lui Shah Yousuf Gardez (situat în partea nordică a oraşului), o construcţie deosebit de frumoasă, rezultatul a mai multor renovări, intervenţii şi modificări.
Shah Yousuf a fost un sfânt islamic ce a venit în Multan din Afganistan (localitatea Gardez), în anul 1088. Se spune că a contribuit la restaurarea oraşului, a convertit mulţi oameni la religia islamică şi a făcut numeroase miracole.
* * *
Şi dacă am vorbit despre cel mai vechi mausoleu, trebuie să vă spunem câteva cuvinte şi despre Mausoleul Shah Rukn-e-Alam. Închinat sfântului sufit Shah Rukn-ud-Din Abul Fateh, se găseşte la marginea de nord-vest a Fortului din Multan. Este considerat cel mai vechi exemplu de arhitectură Tughluq (o dinastie de origine turco-indiană), fiind totodată şi unul dintre cele mai impresionante morminte din Asia de Sud. În ziua comemorării morţii lui Shah Rukn-e-Alam, aici vin peste 100.000 de pelerini.
Ridicat între anii 1320 – 1324, Mausoleul Shah Rukn-e-Alam este structurat pe trei nivele şi îmbină elementele decorative străine cu cele autohtone. La construcţia sa a fost folosită în întregime cărămidă roşie, iar exteriorul este înfrumuseţat cu ţiglă şi dale colorate, în timp ce Domul, de culoare albă, de-a lungul perimetrului inferior este decorat cu plăci albastre.
În interiorul mausoleului (înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO) veţi găsi un Mihrab sculptat din lemn şi sarcofagul lui Shah Rukn-e-Alam, care este înconjurat de 72 de morminte ale rudelor sale, ce fac aluzie la cei 72 de companioni ai Imamului Hussein (nepotul Profetului Muhammad), martirizaţi după Bătălia de la Karbala din anul 680.
* * *
Desigur, vizitând oraşul Multan, nu puteţi ocoli nici moscheile. Una dintre ele atrage atenţia în mod special, prin proporţiile impunătoare. Este vorba despre Moscheea Eidgah, cu şapte cupole şi o frumoasă curte interioară, ea fiind construită în secolul XVIII. Zidurile exterioare sunt decoratecu plăci de ceramică pictată în nuanţe de albastru, în timp ce interiorul impresionează printr-un mozaic superb.
* * *
Alături de mormintele sfinţilor sufiţi şi moschei impresionante, în Multan veţi găsi şi câteva lăcaşuri de cult ale religiei creştine, cum ar fi Catedrala Sfânta Maria sau Catedrala Sfântului Mântuitor Isus. Aceasta din urmă aparţine Episcopiei Romano – Catolice şi există în oraş din anul 1940.