PAKISTAN: LAHORE – PERLA PAKISTANULUI 2
27 Mai 2018, 14:00
Fondat în vremuri străvechi şi fiind un centru cultural de câteva sute de ani, Lahore oferă celor ce vor să-l cunoască, multe atracţii. Însă odată ajunşi aici, nu trebuie să vă aşteptaţi că veţi găsi o aşezare liniştită, ce abundă în istorie, artă şi cultură. Oraşul este unul vibrant, sud-asiatic, în care turistul se poate pierde uşor în multitudinea de obiective, fapt pentru care vă recomandăm să vă fixaţi dinainte cam ce aţi dori să vizitaţi.
* * *
Vorbind despre istoria oraşului Lahore, nu putem omite faptul că el a avut un rol esenţial în mişcarea de independenţă din India şi Pakistan, aşezarea fiind atât locul Declaraţiei de Independenţă a Indiei (din 1929), cât şi cel al Rezoluţiei care cerea înfiinţarea Pakistanului (în martie 1940). Acestui din urmă eveniment, i-a fost dedicat mai târziu şi un monument, numit „Memorialul Pakistanului” (un turn înalt de 60 de metri prevăzut cu lift, ce se ridică pe platforma unei stele, opera arhitectului turc Murat Khan)
Aceste implicări politice, au avut însă şi un revers al medaliei, ce a făcut ca oraşul să cunoască unele dintre cele mai grave revolte din timpul perioadei de împărţire a teritoriilor, care a precedat independenţa Pakistanului. Însă după anul 1947, Lahore s-a transformat într-un centru major de educaţie al ţării, aici având loc anual (printre alte numeroase evenimente) şi Festivalul Literar, unul dintre cele mai importante manifestări culturale din Asia de Sud.
* * *
„Oraşul dintre ziduri”, cum mai este numit Lahore, este împânzit de monumente şi palate, cele mai multe datând din perioada mogulă. Există de asemenea şi mai multe muzee, cărora merită să le treceţi pragul. Astfel, la Muzeul Lahore puteţi vedea expoziţii budiste, artefacte islamice, manuscrise vechi, arme, costume şi bijuterii. Muzeul Fakir Khana adăposteşte tablouri vechi, manuscrise originale în diverse limbi şi câteva artefacte din sud-estul Asiei. Iar în Muzeul Mogul, în sala principală, veţi găsi obiecte muzicale, obiecte din piele de cămilă, bumbac, mătăsuri şi broderii, din toate oraşele importante ale Pakistanului.
Una dintre atracţiile oraşului, este şi Moscheea Wazir Khan, ce poartă numele guvernatorului din Lahore, Nawab Wazir Khan. Construcţia acestui frumos locaş de cult a debutat în anul 1634 şi au fost necesari şapte ani pentru a fi finalizată. Decorarea ei abordează un stil ce se bazează pe tradiţiile decorative din mai multe regiuni.
Complexul de construcţii ce alcătuiesc Moscheea Wazir Khan, include şi un număr de mai multe magazine ce formează „Bazarul Caligrafului”, un hamam (baie publică) şi mormântul Sfântului sufit Syed Muhammad Ishaq.
* * *
Şi dacă tot am pomenit de mormântul Sfântului sufit Syed Muhammad Ishaq, trebuie să vă spunem că mausoleele din Lahore sunt şi ele obiective demne de luat în seamă, care învăluite în legende, păstrează o mulţime de taine. Astfel, într-unul dintre ele, se spune că a fost îngropată una dintre concubinele lui Akbar cel Mare care, surprinzând privirea femeii către un alt bărbat, a zidit-o de vie.
Un alt mormânt este şi Date Darbar un altar ce păstrează rămăşiţele pământeşti ale savantul Abul Hassan Ali Hujwiri, mistic, teolog şi predicator, care în prezent este venerat ca sfânt patron al oraşului Lahore, de către musulmanii sunniţi din zonă. Despre inteligenţa sa se spune că luminează chiar şi din mormânt.
Date Darbar este considerat cel mai sacru loc din Lahore şi este deschis în permanenţă. Aici sunt oferite o gamă largă de servicii sociale, fapt ce l-a transformat într-un centru popular pentru locuitori săraci. Un obicei ce ţine de mai bine de 1.000 de ani, face ca mii de vizitatori să primească aici, mâncare gratuită.