PAKISTAN: Islāmābād - MOSCHEA SHAH FAISAL
19 Mai 2018, 14:00
Iubitorilor de cultură islamică ce aleg să-şi petreacă vacanţa în capitala Pakistanului, le recomandăm vizitarea moscheilor, templelor şi monumentelor din oraş. Cel mai căutat obiectiv de acest gen de către turişti, este Moscheea Shah Faisal (cea mai mare din ţară şi se pare din Asia de Sud), denumită după regele Faisal bin Abdul al Arabiei Saudite. Acesta a avut iniţiativa construirii unui lăcaş de cult care să se diferenţieze de restul edificiilor religioase musulmane, prin dimensiune şi frumuseţe.
* * *
Moscheea Shah Faisal găseşte într-un decor spectaculos, fiind situată la poalele dealurilor Margalla din Islāmābād. Ea a fost privită încă de la debutul lucrărilor ca un monument naţional, fapt pentru care s-a urmărit să fie vizibilă de la mare distanţă, atât ziua cât şi noaptea. Se remarcă printr-un stil arhitectural modernist, unde lipsesc cupolele tradiţionale şi arcadele întâlnite în majoritatea moscheilor.
* * *
Regele Faisal bin Abdul al Arabiei Saudite a avut ideea creării unei moschei în Pakistan, încă din anul 1966, propunând acest fapt guvernului pakistanez în timpul unei vizite oficiale. La trei ani distanţă, în 1969, s-a organizat un concurs la care au participat reprezentaţi din 17 ţări, iar proiectul câştigător a fost cel al arhitectului turc Vedat Dalokay. Însă concret lucrările moscheii (finanţate în totalitate de guvernul Arabiei Saudite), au început abia în 1976, la un an după asasinarea regelui Faisal. Lăcaşul de cult a fost finalizat în 1986.
* * *
Moscheea Shah Faisal din Islāmābād, are o suprafaţă impresionantă, din 1986 şi până în 1993 având statutul de cea mai mare moschee din lume. Intrarea se face dinspre est, cât despre forma sa unică cu opt faţete, ea a fost inspirată de forma cortului beduin de deşert. Este flancată de patru minarete iar interiorul este superb decorat, având în mijloc un imens candelabru cu mii de becuri. Interiorul este acoperit cu marmură albă şi decorat cu mozaicuri.
* * *
Mausoleul generalului Muhammad Zia-ul-Haq (al şaselea preşedinte al Pakistanului), ale cărui funeralii (cele mai mari din istoria ţării) s-au ţinut în 1988, se află în vecinătatea moscheii. De asemenea, Moscheea Shah Faisal găzduieşte şi o bibliotecă, o sală de conferinţe, un muzeu şi o cafenea.