OLANDA - ROTTERDAM
11 Decembrie 2016, 12:40
Rotterdam, este un oraş faimos pentru istoria sa, dar şi unul dintre cele mai mari porturi din lume. Aici veţi găsi o viaţă de noapte incitantă oferită de cluburi vestite, dar şi arhitectură modernă interesantă, precum şi o avalanşă de activităţi culturale.
* * *
În secolul XIII, când a primit denumirea pe care o poartă şi astăzi, Rotterdam (de la râul Rotte), aşezarea era un mic sat de pescari. Oraşul a devenit celebru odată cu construirea portului, în secolul XVI, însă apogeul dezvoltării sale a cunoscut-o în secolul XIX, când a devenit o metropolă cu clădiri îndrăzneţe, inovatoare şi interesante, dar şi oraşul cu cel mare port fluvial din Europa.
Statisticile ne spun, că în prezent în portul din la Rotterdam, acostează vapoare din întreaga lume. Tot aici au loc schimburi comerciale intense între ţările de pe malurile Rinului, tranzacţii cu petrol şi produse petroliere, metale, cărbune, cereale, maşini ori diverse echipamente.
* * *
Inima Rotterdamului este reprezentată de locul unde se află clădirea Primăriei, ce a fost construită la începutul secolului XX. Aceasta se remarcă prin turnul său caracteristic, dar şi prin clopote.
Dincolo de clădirea Primăriei, se află Muzeul de Istorie al oraşului Rotterdam şi Muzeul Naval Prins Hendrik. El este numit după Willem Frederik Hendrik, care a fondat muzeul în anul 1873, pe când era preşedintele Clubului Regal Olandez de Yachturi, club care dispunea de o bogată colecţie de machete de corăbii. Aşa că dacă vă plac ambarcaţiunile vechi, trebuie neapărat să-i treceţi pragul.
Muzeul Naval din Rotterdam adăposteşte printre altele, unul dintre cele mai vechi modele de navă, datând din Evul Mediu, numit „Mataro”. Turiştii care ajung aici, vor avea ocazia să îşi satisfacă atât pasiunea pentru vapoare, cât şi curiozitatea faţă de portul Rotterdam, căci muzeul cuprinde o istorie completă atât a navigaţiei şi construcţiilor de nave din Olanda, cât şi a porturilor sale. Există şi o secţiune artistică, de pictură şi desen, în care veţi găsi tablouri cu peisaje marine. Secţiunea de carte include şi ea, nenumărate atlase şi hărţi vechi sau globuri pământeşti.
* * *
Şi dacă tot am vorbit de vapoare şi apă, să nu uităm să amintim faptul că în Rotterdam din anul 2001, poate fi vizitat Oceanium – un acvariu public, ce se găseşte în prelungirea Grădinii Zoologice. Imediat ce aţi pătruns în interior, veţi fi înconjuraţi de o multitudine de specii de peşti, broaşte ţestoase, lei de mare şi pinguini. Îmbinând constructiv joaca cu învăţătura, un laborator pune şi el la dispoziţie publicului, posibilitatea de vedea lumea marină prin intermediul microscopului
* * *
O altă destinaţie aparte din Rotterdam, unde tinerii merg cu plăcere, este multicolorul cartier Blaak. O zonă cu cele mai avangardiste clădiri din Olanda. Formele neobişnuite şi culorile caselor sunt o expresie a fanteziei arhitecţilor, unul dintre ei fiind Piet Blom, cel care a realizat şi renumitul Kubuswoningen. Acesta cuprinde un ansamblu de 38 de case cubice, construite cu un unghi de înclinaţie atât de mare, încât lasă impresia că par suspendate în aer. Toate casele sunt locuite, una însă a fost păstrată pentru a fi pusă la dispoziţie celor curioşi să vadă condiţiile din interior.
* * *
Turiştii care ajung în Rotterdam, vor fi plăcut surprinşi de numeroasele sale activităţi culturale. De exemplu Kunsthal (un apreciat centru de artă), are în jur de 25 de expoziţii remarcabile, cu teme foarte diferite ce se schimbă de la an la an. Lui i se adaugă Muzeul Boymans (localizat aproape de centrul oraşului), cel mai mare muzeu de artă vizuală şi design din Rotterdam, având o valoroasă colecţie de artă europeană şi, desigur, olandeză, din vremuri medievale până în perioada contemporană, care creşte constant atât prin achiziţii cât şi prin donaţii generoase. Aici pot fi admirate tablouri celebre semnate de Salvador Dali, Claude Monet, Edgar Degas, Paul Cezanne, Peter Paul Rubens, Kandinski sau van Gogh.
* * *
Euromast, un turn de observaţie construit din beton între anii 1958 – 1960 (cu o înălţime de 101 metri), locul unde se desfăşoară numeroase activităţi legate de sportul extrem, este şi el un obiectiv turistic al Rotterdamului, tot mai mult vizitat de turişti. Pe lângă o platformă de pe care poate fi admirată panorama oraşului, turnul mai pune la dispoziţia celor ce vor să-i treacă pragul şi un restaurant.
* * *
Înainte de a părăsi oraşul Rotterdam, nu uitaţi să treceţi să vedeţi Podul Erasmus (realizat peste râul Meuse), supranumit de localnici şi „Lebăda”, datorită formei pilonului central care sugerează vag un gât prelung de pasăre. Este una dintre construcţiile reprezentative ale oraşului, ce leagă partea de nord cu partea de sud a aşezării. Fiind de tip basculant, el se poate ridica pentru a face loc vapoarelor să treacă.