Marea Barieră de Corali în stadiu terminal
14 Aprilie 2017, 08:20
Marea Barieră de Corali se întinde pe coasta de nord-est a Australiei și a fost considerată dintotdeauna una dintre minunile naturale ale lumii. Formată din 2900 de recife mici și 900 de insule, este cea mai mare structură formată din organisme vii, din lume.
Cele mai recente rapoarte privind situația Marii Bariere de Corali sunt îngrijorătoare. Cercetătorii susțin că Marele Recif este în stadiu terminal. Ultima vară australiană a atins temperaturi medii record, fapt ce a dus la extinderea, într-un ritm alarmant, a fenomenului de „bleaching” – decolorare.
„Începând din iunie, 2014, fenomenul de decolorare s-a exins constant în toate oceanele lumii. La nivel global, peste 70% dintre recifele de corali au fost expuse la temperaturile ridicate care provoacă decolorarea” a declarat Mark Eakin, Ecologist – Director al Administrației Naționale „Coral Reef Watch” – pentru televiziuna Americană PBS.
Fenomenul de decolorare se produce atunci când apa este prea caldă. Coralii trăiesc și se hrănesc prin simbioză cu anumite specii de alge. Apa caldă produce o accelerare a procesului de fotosinteză, fapt ce duce la eliminarea unor substanțe toxice pentru coral. Ca reacție adversă acesta înlătura algele. Fără o sursă de hrană coralul începe să moară de foame și se decolorează. Atâta timp cât putem vedea scheletul alb, organismul este încă în viață și ar mai putea fi salvat.
„Cu toate că la nivel global, recifele de corali ocupă doar o mică parte din suprafața planetei, mai puțin de 0,1 &% - o suprafața similară cu cea a unei țări precum Franța – acestea găzduiesc mai multe specii de organisme marine decât orice alt ecosistem de pe Planetă” a mai declarat pentru televiziunea americană, Jennifer Smith, Cercetătoare la Institutul Național de Oceanografie din San Diego.
Fenomenul de decolorare a afectat deja două treimi din suprafața totală a Marii Bariere de Corali. Cercetătorii estimează că recifului i-ar lua cel puțin 10 ani pentru a se regenera – însă ar trebui adoptate, de urgență, anumite măsuri. Fără îndoială, Încălzirea Globală este responsabilă pentru acest fenomen. Trebuie să reducem, rapid, emisiile de carbon și poluarea pentru a putea salva această minune a naturii.