MALTA - RABAT (VICTORIA)
27 Ianuarie 2018, 14:00
Victoria ori Rabat (sau Ir-Rabat, cum este cunoscut în rândul localnicilor), se află în apropierea Mdinei. Numele său derivă dintr-un cuvânt arăbesc şi se traduce prin „suburbie”, fiindcă în vremurile trecute a fost un fel de prelungire a fostei capitale malteze. Şi chiar dacă la prima vedere pare a fi un sat mic ce nu prea are de oferit turiştilor, lucrurile nu stau deloc aşa. Aici există câteva obiective cu o importanţă deosebită.
În plus, Rabat a jucat de-a lungul istoriei Maltei, un rol aparte. Timp de secole, pe aceste locuri s-au stabilit mai multe ordine religioase, fiecare încercând să influenţeze viaţa politică şi socială a aşezării.
* * *
Valorosul patrimoniu cultural ce îl deţine Rabatul, cuprinde: Biserica Sfântului Pavel (cu o faţadă împodobită cu trei frontoane în stil baroc), Ruinele Domus Romana (cu camerele sale decorate cu podele de mozaic), Catacombele Sfintei Agatha (cu o capelă în care există fresce realizate între secolele XII - XVI) sau Catacombele Sfântului Pavel (interconectate între ele prin mai multe tuneluri, ce acoperă o zonă de peste 2.000 de mp). Despre pereţii acestora din urmă, se spune că au puteri miraculoase de vindecare.
* * *
Catacombele din Malta nu au fost folosite niciodată ca un refugiu al populaţiei. Ele au avut întotdeauna menirea de a adăposti morţii, fiind folosite astfel încă din vremea romanilor, deoarece legea acestora interzicea înmormântările în oraş. Astfel că, în Catacombele Sfântului Pavel şi ale Sfintei Agatha, există un număr impresionant de morminte.
* * *
Şi să nu uităm să amintim de Casa Bernard (cu o faţadă modestă şi un interior elegant şi plin de farmec) ori de Muzeul Wignacourt (cu numeroasele sale expoziţii cu lucrări realizate de artişti locali şi străini). Parterul găzduieşte o serie de exponate deosebit de interesante, cum ar fi de exemplu: ceramică, monede, medalii, hărţi, veşminte simple, pergamente, portrete, sculpturi şi icoane.
De asemenea, oraşul maltez Rabat oferă celor ce au ales să-l viziteze şi numeroase locuri în aer liber, pentru relaxare. Nu rataţi sub nici o formă, o plimbare prin Grădinile Buskett. În data de 29 iunie a fiecărui an, aici se organizează un festival ce implică pe lângă muzică folk, multă voie bună, precum şi arderea de focuri şi lumânări, simbol al luminii.