MALTA: MDINA
21 Ianuarie 2018, 14:00
Pentru maltezi, oraşul Mdina are o importanţă aparte, deoarece este fosta capitală a statului. Iar pentru turişti, el poate reprezenta un loc în care mai toate obiectivele turistice sunt înconjurate de mituri şi legende.
* * *
Mdina, în trecut a fost o fortăreaţă care a îndeplinit un rol deosebit de apărare, s-a transformat astăzi într-o frumoasă şi liniştită aşezare cu aspect medieval, ce se află localizată pe un deal. Ca destinaţie turistică, este un aşezământ înconjurat de ziduri foarte groase (datorate perioadei arabe de ocupaţie), care în trecut au contribuit de nenumărate ori la oprirea invadatorilor ce au atacat de-a lungul timpului Malta.
Documentele istorice ne dezvăluie faptul că oraşul Mdina a fost populat în jurul anului 700 î.e.n. Fenicienii îl denumeau Maleth, iar rămăşiţele punice descoperite dincolo de zidurile oraşului, subliniază importanţa pe care aceştia au acordat-o regiunii. Când Malta s-a aflat sub controlul romanilor, se spune că guvernatorului imperiului i-a plăcut atât de mult Mdina încât a ridicat-o la rangul de municipiu şi decis să-şi construiască aici un palat în care ar fi locuit o vreme.
* * *
Ajunşi în Mdina, puteţi vizita Muzeul Catedralei Sfântului Pavel, ce include o colecţie de monede care acoperă fiecare administraţie din Malta (începând cu secolul IV î.e.n.), o serie de manuscrise, picturi şi un set de gravuri ale pictorului german Albrecht Durer (celebru pentru contribuţia sa adusă la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare).
* * *
Palatul Falson, ce încă îşi mai păstrează aerul său medieval, găzduieşte şi el o mulţime de colecţii notabile. Dintre exponatele ce pot fi admirate, amintim pistoale de epocă, covoare orientale, ceasuri şi manuscrise. La ultimul etaj al palatului se află o elegantă cafenea, unde în timp ce vă odihniţi pentru câteva minute şi admiraţi panorama extraordinară, puteţi servi gustări uşoare, prăjituri şi băuturi calde sau reci. La plecare nu uitaţi să treceţi pe la magazinul muzeului, ce dispune de numeroase articole.
* * *
Dacă aveţi timp nu ocoliţi nici Muzeul de Istorie Naturală, aflat în clădirea Palatului de Justiţie (care în trecut a jucat rolul de universitate, iar mai apoi de spital). Aici se găsesc câteva colecţii foarte importante, organizate în mod cronologic, ce vă dezvăluie povestea interesantă a oraşului.
* * *
Celor ce doresc să-şi îndrepte atenţia spre spiritualitate, oraşul Mdina le pune la dispoziţie Catedrala Sfântului Pavel. Actuala clădire este o copie a originalei catedrale, datată încă din secolul XIII. Vechea catedrală, ce poate fi văzută în frescele pictate, a fost devastată aproape în totalitate în urma cutremurului din 1693.
* * *
După un tur al oraşului şi al principalelor sale obiective turistice, vă puteţi opri să luaţi masa la unul din numeroasele restaurante, amenajate fie în beciuri vechi, fie în locuri deosebite în aer liber. Meniurile puse la dispoziţie, oferă bucate variate, din mai multe bucătării internaţionale.
* * *
Oraşul Mdina mai este cunoscut şi sub denumirea de „Oraşul Tăcerii”. Nu vă închipuiţi cumva că numele provine de la atitudinea pe care trebuie să o aveţi, odată ce descoperiţi unele dintre misterele foştilor Cavaleri de Malta. Ci de la simplul motiv că aici populaţia (care numără cu aproximaţie 300.000 de oameni) duce o viaţă liniştită, opusă agitaţiei întâlnite în marile oraşe, iar autovehiculele au restricţie de circulaţie (folosirea lor fiind permisă doar în anumite cazuri).
Astfel, în zilele pe care le veţi petrece în Mdina, veţi descoperi farmecul plimbărilor pe jos şi bucuria împrietenirii cu localnicii, ce sunt gata să vă povestească din măcar una din numeroasele legende cu prinţi, prinţese, cavaleri şi fantome, ce învăluie aşezarea.