Ascultă Radio România Cultural Live

LIBIA: SABRATHA

23 Septembrie 2018, 14:00

Din bogatele oferte ale agenţiilor de turism, nordul Africii se bucură de un interes deosebit din partea turiştilor români, atraşi de mirajul Orientului arab. Alături de Egipt, Libia se mândreşte şi ea cu o istorie milenară, teritoriul său întinzându-se peste pământurile, care au format în trecut Fenicia. Aici veţi găsi Sabratha, este cel mai bine conservat oraş roman din lume, al cărui sit arheologic a fost înscris din anul 1982 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Înfruntând timpul, Sabratha se află într-o luptă permanentă cu furtunile, solul mult prea moale şi nu în ultimul rând cu atacurile teroriste, ce îi pun în pericol integritatea monumentelor. Stă însă mândră în faţa istoriei şi îşi aşteaptă în linişte vizitatorii, gata oricând să le dezvăluie din tainele sale.

* * *

Sabratha (Sabratah ori Siburata) este, fără îndoială, unul dintre locurile pe care trebuie să le vizitaţi, dacă v-aţi decis să vă petreceţi vacanţa în Libia. Aflat în apropiere de Tripoli (capitala ţării), cam la aproximativ o oră distanţă cu maşina, oraşul se găseşte pe coasta mediteraneană.

* * *

Oraşul Sabratha, a fost înfiinţat probabil, atunci când fenicienii au ales această regiune pentru a construi un port. Datorită poziţiei sale strategice, aşezarea a cunoscut o rapidă dezvoltare. Unii istorici sunt însă de părere că numele dat de aceştia oraşului (Lybico-Berber), sugerează faptul că aici ar fi existat deja o aşezare nativă, construită înainte de venirea fenicienilor.

De-a lungul timpului, structura oraşului Sabratha, a suferit o serie de modificări. Pentru început a căzut sub controlul Cartaginei, iar mai apoi a devenit pentru o scurtă perioadă parte a Numidiei (un vechi regat berber). Preluată în cele din urmă de romani, aşezarea a fost complet reconstruită şi înfrumuseţată. Această schimbare, s-a datorat în primul rând împăratului Lucius Septimius Severus Augustus, ce s-a născut în apropiere, la Leptis Magna.

* * *

Sabratha a cunoscut apogeul dezvoltării sale în timpul Dinastiei Severilor, atunci când populaţia sa a ajuns la un număr de aproximativ 20.000 de locuitori, iar majoritatea clădirilor publice au fost acoperite cu marmură preţioasă. Cam tot din această perioadă datează şi monumentalul său teatru

Odată cu declinul treptat al Imperiului roman, Sabratha a început să-şi piardă şi ea din strălucire, atât ca urmare a condiţiilor economice cât şi a unor evenimente naturale, cum ar fi de exemplu marele cutremur din anul 365.

Valul creştin care a luat cu asalt nordul Africii nu a readus faima portului din Sabratha. Multe temple au ajuns în paragină, iar altele chiar au fost distruse, piatra lor fiind folosită la construcţia de locuinţe.

* * *

În perioada bizantină, Sabratha a renăscut timid, împăratul Iustinian iniţiind o reconstrucţie parţială a oraşului. Astfel au fost ridicate biserici, un port nou şi alte structuri de bază, inclusiv un zid al oraşului. Treptat însă, după cucerirea arabă, aşezarea a ajuns să fie părăsită şi acoperită de nisip, până în prima jumătate a secolului XX, când arheologii italieni (conduşi de Renato Bartoccini) au început să facă aici primele săpături.

* * *

Desigur, unii dintre dumneavoastră poate că se întreabă de ce am ales ca destinaţie Sabratha ? Are cu adevărat ce oferi acest oraş antic, celor ce se încumetă să ajungă până aici ? Ei bine, vă garantăm că efortul merită cu prisosinţă, mai ales în cazul iubitorilor de istorie, ce vor fi de-a dreptul încântaţi de ceea ce vor găsi în Sabratha.

* * *

Ajunşi în Sabratha, există mai multe obiective istorice de interes pe care trebuie să le vizitaţi. În privinţa explicaţiilor nu trebuie să vă faceţi griji, fiindcă peste tot veţi găsi explicaţii minime, nu doar în arabă, ci şi în limba engleză.

Puteţi începe de exemplu cu Muzeul Roman, unde sunt expuse o serie de obiecte din mormintele din zonă, dar şi mozaicuri ori statui (cum ar fi bustul lui Jupiter), ce au fost aduse din situl arheologic. În imediata sa apropiere se află Muzeul Punic, care încearcă să răspundă curiozităţii celor pasionaţi de istoria timpurie a oraşului Sabratha. Aici poate fi admirată de exemplu statuia Zeului Bes (ocrotitorul familiilor şi al oamenilor contra duhurilor rele şi animalelor primejdioase).

* * *

Ceea ce atrage însă cu adevărat atenţia în Sabratha, este Teatrul roman, situat în partea de est a sitului arheologic, considerat de către specialişti cel mai important monument al aşezării şi totodată simbolul său. Se crede că a piatra de temelie a fost pusă în anul 190 în vremea lui Comodus, lucrările fiind finalizate în timpul domniei lui Septimius Severus.

Teatrul roman a fost reconstruit de arheologii italieni Giacomo Guidi şi Giacomo Caputo (în prima parte a secolului al XX lea) şi respectă cu fidelitate, detaliile originalului, chiar dacă ceea ce putem vedea astăzi (în urma restaurărilor), are jumătate din mărimea iniţială.

Partea cea mai spectaculoasă a Teatrului roman o reprezintă zidul scenei, care este alcătuit din trei etaje cu coloane corintice suprapuse, ce depăşesc 20 de metri înălţime. Scara este destul de bine conservată, cât despre numărul de spectatori pe care îl putea găzdui, s-a estimat că aceştia ajungeau până la 5.000 de persoane, aşezate de-a lungul a 11 nivele.

O deosebită atenţie a fost acordată şi scenei teatrului, partea sa de jos fiind extrem de elaborată, având trei nişe înfrumuseţate cu basoreliefuri. Nişa centrală înfăţişează cetăţile Roma şi Sabratha, întruchipate de două femei susţinute de oameni înarmaţi. Nişa din stânga a fost dedicată celor nouă muze, iar cea din dreapta celor trei graţii şi judecăţii lui Paris.

* * *

În partea de vest a oraşului antic Sabratha, există Forumul (considerat punctul 0 al aşezării), ce a avut rol de piaţă şi loc de întâlnire pentru dezbateri şi negocieri. Coloanele sale care încă se mai pot vedea, au fost construite folosindu-se granit adus din Egipt. În apropierea Forumului există Templul lui Antonius Pius şi Templul lui Jupiter, dar şi basilica creştină ridicată în vreme lui Iustinian (a cărei podea poate fi admirată în Muzeul Roman),

* * *

În partea de vest a Sabrathei, la marginea zidurilor bizantine ce înconjura Forumul şi templele romane, se ridica maiestuos Mausoleul Bes (cu o arhitectură punic-elenistică), din care arheologii libieni au reuşit să reconstruiască pilonul central, cu o înălţime de 24 de metri. Baza sa este triunghiulară, iar în partea de sus are o structură cu o formă piramidală încărcată cu statuile unor lei şi basoreliefuri reprezentându-i de Zeii Bes şi Hercule.

* * *

La mai puţin de un kilometru distanţă de Mausoleul lui Bes, către vest, la periferia oraşului antic Sabratha, vizitatorii vor găsi rămăşiţele Amfiteatrului roman, construit în secolul II, în care se puteau aduna în jur de 10.000 de spectatori. La o privire mai atentă, veţi distinge tunelurile subterane folosite pentru a introduce animalele ce participau la spectacolele cu gladiatori.

* * *

Alte monumente interesante ce mai pot fi văzute în oraşul antic Sabratha, ar mai fi Băile publice, rămăşiţele unor podele din mozaic ce împodobeau locuinţele cetăţenilor de elită din zonă, Templul lui Serapis (un zeu greco-egiptean), Templul lui Liber Pater (un zeu al rodniciei, vinului şi viciilor), Templul lui Jupiter (cunoscut şi sub numele de Capitoleum) sau Templul lui Isis (ridicat în secolul I). Despre Templul lui Isis, trebuie să vă spunem însă că se află la o distanţă considerabilă de centrul sitului arheologic (aproape de mare) şi este unul dintre cele mai impresionante şi mai bine păstrate vestigii ale aşezării. Coloanele sale uriaşe, vă vor ajuta să vă faceţi o ideea asupra grandorii ce caracteriza odată această construcţie

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda
Călătorii 08 Noiembrie 2024, 08:30

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda

Aproape de coasta sud-vestică, din apele Atlanticului țâșnește o insuliță piramidală, care păstrează vestigiile unui...

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda
Două cărți de istorie și critică literară
Călătorii 01 Noiembrie 2024, 14:27

Două cărți de istorie și critică literară

Cătălin Badea-Gheracostea ne recomandă joi, 7 noiembrie, două cărți de istorie și critică literară care se ocupă, integral...

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 26 Octombrie 2024, 08:08

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali  E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite  E.S. Domnul Han Chunlin...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Călătorii 25 Octombrie 2024, 11:58

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei

Portugalia se numără printre marii furnizori de marmură la nivel mondial, cele mai multe cariere fiind situate în...

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Croazieră pe Canal du Midi
Călătorii 18 Octombrie 2024, 08:25

Croazieră pe Canal du Midi

Realizat în timpul domniei Regelui Soare, Canal du Midi a transformat un vis în realitate: conectarea...

Croazieră pe Canal du Midi
Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Călătorii 04 Octombrie 2024, 09:17

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana

În Borgo San Lorenzo, un orășel liniștit de lângă Florența, se află statuia lui Fido , câinele care a...

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Broasca de Salamanca
Călătorii 27 Septembrie 2024, 09:12

Broasca de Salamanca

Fondată în 1218 de Regele Alfonso al IX-lea al Leonului, Universitatea din Salamanca este un monument reprezentativ al...

Broasca de Salamanca
ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Călătorii 21 Septembrie 2024, 09:00

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3

  " Capitoliul este de o frumusețe incontestabilă, senină şi maiestuoasă, cu linii pure şi sever clasice, cu...

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
02:00 - 03:00
Espańol 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru