LIBAN - PEŞTERA JEITA
14 Octombrie 2017, 14:05
Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Liban (aflat la circa 18 km nord de Beirut), Peştera Jeita – pe care localnicii o numesc frumos, „un dar din lacrimile de dragoste ale îngerilor” – atrage anual un număr mare de vizitatori din toate colţurile lumii.
* * *
Jeita, este un ansamblu impresionant de minuni subterane, o adevărată operă sculptată de natură, alcătuit din două peşteri distincte (numite adesea peştera de sus şi peştera de jos), interconectate, ce au o lungime de aproximativ 9 km. Peştera de sus se poate vizita cu piciorul, în timp ce în peştera de jos, accesul se face doar cu barca.
* * *
Vorbind de Jeita (cel mai lung complex de peşteri din Orientul Mijlociu), trebuie să spunem că aceasta, nu este doar o destinaţie de top pentru turişti, ci şi un simbol naţional libanez, ce are atât un rol social cât şi economic. Fiindcă râul subteran din interior, asigură furnizarea de apă potabilă, pentru mai bine de 1 milion de libanezi.
* * *
Peştera Jeita, descoperită în anul 1836, de către William Thomson, a fost folosită încă din Preistorie (conform cercetărilor arheologice). În interiorul galeriilor, acţiunea apei în piatra de var, a creat arcade asemănătoare cu cele întâlnite în marile catedrale. Aici pot fi admirate câteva dintre cele mai lungi stalactite din lume (aflate în galeriile superioare), dar şi stalagmite de diverse dimensiuni, culori şi forme, formaţiuni de roci fantastice, precum şi cortine maiestuoase din rocă erodată.
De-a lungul timpului, au fost puse în valoare, noi sectoare, iar tunelele au fost modernizate şi s-au creat o serie de pasarele, pentru a evita degradarea mediului natural şi pentru permite accesul în siguranţă al turiştilor.
* * *
Considerată una dintre minunile lumii, Peştera Jeita este înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi de-a lungul anilor a primit numeroase aprecieri şi premii internaţionale. Totodată, ea a devenit şi un fel de „motor turistic” al Libanului, care din anul 1961 i-a oferit statut de simbol naţional (ocazie cu care autorităţile au emis o serie de timbre cu imagini din peşteră, utilizate în promovarea turismului).