Ascultă Radio România Cultural Live

LIBAN

08 Octombrie 2017, 14:00

Liban - o ţară care de-a lungul timpului a fost un important centru comercial pentru Orientul Mijlociu, cu o istorie bogată datată din cele mai vechi timpuri şi cu o identitate culturală caracterizată printr-o mare diversitate etnică.

Cei ce aleg să îşi petreacă vacanţa în Libanul (patria fenicienilor), trebuie să ştie că vor întâlni nu doar o multitudine de obiective turistice şi istorice, ci şi locuitori deosebit de primitori, faimoşi pentru ospitalitatea lor. Limba oficială este araba, dar şi franceza, armeana, engleza sunt folosite şi înţelese de majoritatea populaţiei. În timpul avut la dispoziţie, o să încercăm să cunoaştem mai bine această ţară şi să trecem în revistă o parte din locurile sale minunate, multe dintre ele unice, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Şi desigur, în drumul nostru nu vom uita să degustăm şi câteva din delicioasele preparate libaneze.

* * *

Republica Libaneză - o destinaţie ideală pentru iubitorii de aventuri, arheologie, natură şi soare. Un loc unde istoria îşi dă întâlnire cu timpul, aproape la tot pasul. Cunoscut în Antichitate sub numele de Fenicia (cu oraşe-state înfloritoare, precum Tyr, Sidon sau Byblos), teritoriul libanez a fost supus temporar, de-a lungul secolelor, aflându-se pe rând sub ocupaţie romană sau otomană. Cât despre oamenii acestor locuri, am putea spune că, în pofida islamizării, aici a supravieţuit o importantă minoritate creştină (cunoscută sub numele de populaţia maronită).

* * *

După încheierea Primului Război Mondial, ca urmare a destrămării Imperiului otoman, Libanul a fost administrat (în numele Ligii Naţiunilor), de către Franţa până în anul 1943 când şi-a câştigat independenţa.

Înainte de izbucnirea Războiului civil libanez (1975 – 1990), ţara a cunoscut o perioadă de prosperitate, datorată în cea mai mare parte turismului, agriculturii şi sistemului bancar. Astfel, datorită puterii sale financiare obţinute şi a diversităţii, Libanul a fost denumit în zilele sale de glorie, drept „Elveţia Orientului”, în timp ce capitala sa Beirut era menţionată ca „Parisul Orientului Mijlociu”.

În prezent, Libanul încearcă să îşi revină după pierderile suferite în urma deselor conflicte militare, dar şi a evenimentelor internaţionale  care i-au marcat dezvoltarea, reconstrucţia ţării reprezentând un deziderat al autorităţilor.

Dacă vreţi să vă programaţi o vacanţă în Liban, trebuie să ştiţi că cele mai bune perioade în care puteţi alege să vizitaţi această ţară, ar fi din aprilie până în iunie şi din septembrie până în noiembrie. Pe lângă munte, mare şi plajă, aici veţi găsi şi câteva zone naturale incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO: Insula Palmierilor, Peştera Jeitta (pe care libanezii o numesc a fi „un dar din lacrimile de dragoste ale îngerilor”) şi Pădurea de cedri din Wadi Qadish (Valea Sfântă).

* * *

Liban – un teritoriu compus din coaste mângâiate de Marea Mediterană, stânci alpine şi văi fertile. În „patria fenicienilor”, aşa cum deja am amintit, pot fi întâlnite o multitudine de obiective turistice şi istorice, cultura libaneză reflectând astfel moştenirea diferitelor civilizaţii care şi-au lăsat urmele pe teritoriu său.

Astfel de vestigii care vorbesc despre aceasta, se regăsesc la Baalbek (unde vom ajunge şi noi într-o ediţie viitoare), un oraş ce a fost numit „Heliopolis” de romani şi care se află înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1984, pentru vestigiile sale arheologice.

* * *

În Liban s-au păstrat însă şi numeroase castele, construite de cruciaţi în Evul Mediu. Ca exemplificare, amintim oraşul Batroun, aflat în nord (o veche aşezare), unde poate fi văzută o asemenea construcţie - Cetatea Mousaylaha (ridicată pe o stâncă masivă izolată, în secolul XVII, având rolul de a proteja traseul Tripoli – Beirut). Renovat, locul permite accesul turiştilor spre vârf, de unde poate fi admirată o privelişte uimitoare.

În Batroun (ce apare menţionat în tăbliţele de la  de la Tell el-Amarna, care datează din secolul al XIV lea îen.) mai există şi un vechi port şi zidul de apărare realizat de fenicieni, împotriva furiei mării şi a năvălitorilor (un fel de baraj ridicat în spatele unei formaţiuni geologice naturale, compusă din nisipul pietrificat al dunelor).

* * *

Ce altceva aţi mai putea vizita în Liban ? Păi ar fi să spunem… oraşul Byblos, unul dintre cele mai vechi aşezări umane din lume (despre care se afirmă că a fost fondat în jurul anului 5.000 îen.). Dar şi Castelul Marin (construit cu piatra provenită din rămăşiţe romane) aflat în micul port al oraşului Sidon.

De asemenea puteţi merge la Tripoli (cel de-al doilea oraş ca mărime după Beirut, faimos pentru livezile sale de portocali dar şi pentru cea mai mare cetate libaneză) sau, în cazul în care sunteţi dornici de ceva nou, încercaţi scufundări în apele de lângă oraşul antic Tyr.

Un loc deosebit de căutat de către turiştii care ajung în Liban, este şi Casa Memorială a lui Khalil Gibran (poet, filosof, prozator şi eseist, unul dintre romaticii târzii ai literaturii arabe), din Bsharri (situată pe marginea Văii Kadisha), o regiune muntoasă, faimoasă pentru cedrii săi.

Şi cum am adus vorba despre cedrii, ajunşi pe teritoriul libanez, nu pierdeţi sub nici o formă ocazia să staţi măcar pentru câteva minute la umbra unuia dintre cei mai maiestuoşi copaci din Orientul Mijlociu. Din păcate de-a lungul timpului şi „Cedrii lui Dumnezeu” au avut de suferit din cauza securilor şi drujbelor oamenilor, ce au văzut în lemnul acestor copaci o resursă din care să se poată îmbogăţi.

În prezent, în zona Rezervaţiei Naturale Ehden, pe coasta nord-vestică a Muntelui Makmel sau la 30 de kilometri sud-est de oraşul libanez Tripoli, au mai rămas exemplare ce au supravieţuit sute de ani (unele dintre ele având chiar o vârsta de 1.000 de ani), iar pădurile pe care le formează reprezintă unele dintre cele mai preţuite monumente ale naturii de pe glob.

Cedrul libanez preferă înălţimile muntoase. Cu o coroană conică (în primii ani), scoarţă de un cenuşiu închis ce secretă o răşină cu un miros îmbătător, lemnul acestui copac este foarte rezistent şi nu are noduri. O plimbare printr-o pădure cu „Cedrii lui Dumnezeu”, cu siguranţă o veţi ţine minte toată viaţă, iar dacă daţi dovadă şi de puţină imaginaţie, prin aroma lor deosebită veţi putea ajunge în vremuri demult apuse, când la umbra acestor copaci au poposit personaje amintite în Vechiul şi Noul Testament.

Dar nu doar în religie sunt menţionaţi „Cedrii lui Dumnezeu”, ci şi în mitologie, iar artele frumoase şi poezia, au fost şi ele inspirate de ei. Se spune că egiptenii antici foloseau răşina acestor copaci pentru mumificare, şi că regele Solomon a ridicat primul templu din Ierusalim cu trunchiuri de-ale lor. Revenind la zilele noastre, amintim că steagul Republicii Libaneze are ca stemă un astfel de cedru, Arz el Rab fiind simbolul naţional al acestei ţări.

* * *

La finalul unei asemenea „călătorii”, obligatoriu să aflăm câte ceva şi despre cum se desfăşoară o masă tradiţională libaneză. Ei bine, deşi este o ţară arabă, în Liban alcoolul nu este tabu, fapt pentru care cei mai mulţi dintre localnici închină înainte de a gusta din bucate, un pahar de „arak” (asemănător cu rakı-ul turcesc, adică un lichior de anason foarte tare ce în combinaţie cu apa capătă o culoare lăptoasă). Apoi se continuă cu câteva aperitive reci, urmate de altele calde, după care se serveşte un grătar (din peşte, pui sau vită). Desigur nu lipsesc salatele şi binecunoscuta lipie libaneză.

Deserturile libaneze sunt şi ele destul de variate şi o caracteristică a lor este faptul că în prepararea lor se pune accentul mai mult pe miere (în defavoarea zahărului). Printre aromele preferate găsim apa de trandafiri şi cea din flori de portocal.

La sfârşitul fiecărei mese, se oferă de obicei o cafea foarte tare, îndulcită şi aromată cu cardamom. Ceaiul, poate fi şi el o opţiune. Ambele băuturi pot fi savurate alături de narghilea.

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda
Călătorii 08 Noiembrie 2024, 08:30

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda

Aproape de coasta sud-vestică, din apele Atlanticului țâșnește o insuliță piramidală, care păstrează vestigiile unui...

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda
Două cărți de istorie și critică literară
Călătorii 01 Noiembrie 2024, 14:27

Două cărți de istorie și critică literară

Cătălin Badea-Gheracostea ne recomandă joi, 7 noiembrie, două cărți de istorie și critică literară care se ocupă, integral...

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 26 Octombrie 2024, 08:08

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali  E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite  E.S. Domnul Han Chunlin...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Călătorii 25 Octombrie 2024, 11:58

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei

Portugalia se numără printre marii furnizori de marmură la nivel mondial, cele mai multe cariere fiind situate în...

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Croazieră pe Canal du Midi
Călătorii 18 Octombrie 2024, 08:25

Croazieră pe Canal du Midi

Realizat în timpul domniei Regelui Soare, Canal du Midi a transformat un vis în realitate: conectarea...

Croazieră pe Canal du Midi
Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Călătorii 04 Octombrie 2024, 09:17

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana

În Borgo San Lorenzo, un orășel liniștit de lângă Florența, se află statuia lui Fido , câinele care a...

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Broasca de Salamanca
Călătorii 27 Septembrie 2024, 09:12

Broasca de Salamanca

Fondată în 1218 de Regele Alfonso al IX-lea al Leonului, Universitatea din Salamanca este un monument reprezentativ al...

Broasca de Salamanca
ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Călătorii 21 Septembrie 2024, 09:00

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3

  " Capitoliul este de o frumusețe incontestabilă, senină şi maiestuoasă, cu linii pure şi sever clasice, cu...

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Ascultă live

Ascultă live

15:00 - 16:00
Generația X
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
15:00 - 15:26
ÇáÝĘŃÉ ÇáËÇäíÉ
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 16:00
FONOTECA DE UMOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:03 - 16:00
Călător pe unde și oriunde
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru