La pas prin Maribor
27 Noiembrie 2017, 06:00
Cunoscut drept al doilea oraș ca mărime după capitala Sloveniei, Maribor, este poate unul dintre cele mai reprezentative orașe europene în care vechiul și noul se îmbină și care și-a câștigat, cu timpul, locul în topul celor vizitate orașe din Europa . Vorbim aici, despre un oraș consemnat în istorie de la 1204, care își păstrează un renume demn, după nenumăratele lupte cu timpul, natura și însăși istoria. Nu este nici un mister faptul că Maribor a căpătat imaginea unui oraș industrial în secolul XX, fiind un centru important al industriei de armament, dar al cărui prestigiu economic s-a destrămat sistematic odată cu invazia nazistă în anul 1941. Timpul însă, nu a îngropat comoara culturală a acestui oraș a cărui strajă sunt dealurile Pohorje și râul Drava, iar comunitatea a căutat să-și recapete prestigiul prin dezvoltarea pe alte ramuri. Orașul din nord-estul Sloveniei a devenit un important centru turistic, economic, cultural și universitar.
Astfel, pătrunzând în inima orașului te simți cuprins o energie urbană, vibrantă, unde regăsești tendințele vieții contemporane, în care valul constant de turiști dotat cu aparatură tot mai avansată absoarbe, an de an, cu aceeași constanță, spiritul vechilor monumente arhitecturale ale Mariborului. Piața principală, Glavni Trg, găzduiește câteva dintre cele mai reprezentative atracții turistice la nivel european precum Primăria și Memorialul Ciumei. Acest oraș construit din lemne și piatră, n-a scăpat de ciuma din secolul XVII care a decimat o jumătate din populație, dar care a lăsat orașului un monument cu arhitectură spectaculoasă. Tot aici, Catedrala orașului se remarcă prin îmbinarea stilurilor arhitectonice mixte. Construită în secolul XIII în stilul gotic, catedrala a căpătat inovații baroce de-a lungul timpului. În fața catedralei se află statuia episcopului Slomšek, un nume important pentru comunitatea slovenă. El a contribuit la promovarea limbii slovene și a fondării unui sistem de școli primare în Slovenia. Turnul de Apă reprezintă un alt monument martirizat în istorie, având inițial scopul de a apăra orașul de invaziile otomane și care este utilizat astăzi ca magazin exclusivist de vinuri. Aerul medieval este așadar piesa dominantă , însă nu cea din urmă atracție culturală, înconjurată de piețele mereu aglomerate, o reprezintă Castelul orașului, o adevărată comoară barocă. Anul 1620 marchează schimbarea caracterului său de fortăreață, în reședință nobiliară pentru contele Khiessl. În 1727, reședinței i s-au adăugat noile scări reprezentative pentru stilul rococo, iar în anul 1938 Castelul primește statutul de muzeu regional. Astăzi muzeul își propune să contribuie la promovarea patrimoniului cultural prin organizarea frecventă de evenimente, expoziții și chiar work-shop-uri dedicate copiilor.
Totuși, ceea ce face orașul Maribor să dăinuie în timp este renumita Vie Veche ale cărei podgorii rodesc de peste 400 de ani și care și-au câștigat locul în Guinness Book cu recordul de cea mai veche viță de vie din lume, care încă produce struguri. Astăzi această viță produce în jur de 30-50 litri de vin pe an și care se servește, însă, doar la evenimente oficiale, printre degustătorii lui aflându-se și fostul președinte al Americii, Bill Clinton.
Dat fiind faptul că Universitatea Maribor este recunoscută prin colaborarea cu programul Erasmus, orașul găzduiește anual noi generații de studenți, care îi sporesc caracterul turistic și care contribuie totodată la aducerea unui echilibru între istorie și contemporaneitate. Rămânând pe aceeași linie, este important de menționat contribuția geografică a regiunii, deoarece în sezonul rece, orașul Maribor este considerat drept o atracție turistică importantă. Mariborsko Pohorje ski resort reprezintă unul dintre cele mai cunoscute locuri de vacanță din Slovenia și oferă turiștilor 41,5 km de pârtie de ski. De asemenea, Golden Fox a devenit una dintre cele mai importante competiții feminine de schi organizate în Maribor, iar anul acesta va avea loc cea de-a 53-a ediție.
Epîngeac Andreea Cristina