Ascultă Radio România Cultural Live

JAPONIA: FUJI – MUNTELE SACRU AL JAPONEZILOR 

26 Martie 2017, 13:00

O veche zicătoare japoneză, susţine că „omul înţelept trebuie să viziteze măcar o dată în viaţă muntele sacru Fuji”, fapt pentru care, vă propun să „urcăm” împreună acest munte impunător, pentru a-i admira peisajele, dar şi a-i cunoaşte o parte din poveste. În plus, Muntele Fuji are şi o puternică încărcătură emanată de artele marţiale, fiindcă pădurile de la baza sa au fost dintotdeauna, locuri preferate de antrenament pentru generaţii întregi de samurai.

* * *

Fuji Yama (muntele fără asemănare) sau Fuji San, este inclus în triada munţilor sacri ai Japoniei, alături de munţii Tate şi Haku, având o poziţie privilegiată în artele frumoase nipone, fiind menţionat într-o multitudine de poeme şi povestiri. El se găseşte la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri la vest de Tokyo, pe teritoriul unui parc naţional, în Insula Honshu.

Muntele Fuji este accesibil pe toate traseele marcate, cu menţiunea că trebuie să ţineţi cont de faptul că exceptând lunile de vară, pe versanţii săi temperatura este foarte scăzută. Drept pentru care, este important dacă v-aţi decis să-l escaladaţi, să fiţi atenţi la hainele pe care le luaţi cu dumneavoastră.

* * *

Din Tokyo, cel mai simplu puteţi ajunge la Muntele Fuji cu autobuzele speciale. Drumul durează cu aproximaţie, cam două ore.

Odată aflaţi la poalele muntelui, începeţi ascensiunea, care nu trebuie să vă îngrijoreze, chiar dacă acesta măsoară peste 3.000 de metri înălţime. Japonezii sunt de părere că drumul oferă o experienţă spirituală aparte, care te poate marca pe tot restul vieţii. Cei ce au o condiţie sportivă bună şi sunt obişnuiţi cu escaladările, pot parcurge traseul într-un interval de 2 – 3 ore. Însă majoritatea celor ce aleg să escaladeze Muntele Fuji, fac drumul în 4 – 8 ore.

Pentru a nu întâmpina nici o problemă, cel mai indicat ar fi să vă încălţaţi cu o pereche de ghete solide şi să aveţi asupra dumneavoastră un echipament împotriva ploii şi neapărat ceva de purtat pe cap. Pantalonii lungi sunt obligatorii (inclusiv în cazurile femeilor), la fel şi o geacă sau un hanorac. Şi pentru a nu ignora sfaturile date, vă reamintim că anual, pe Muntele Fuji mor din cauza hipotermiei cam patru persoane.

Alte obiecte ce v-ar putea fi folositoare, sunt lanterna (pentru cazul în care vă apucă noapte pe drum), ochelarii de soare, câţiva saci de plastic (în care să puneţi eventualul gunoi pe care îl faceţi servind masa) şi desigur apa (fiindcă o ascensiune pe Fuji provoacă oricui o serioasă deshidratare).

* * *

De la poalele Muntelui Fuji pornesc mai multe trasee: Shojiko, Yoshida, Suyama şi Murayama. Însă cel mai popular este cel care pleacă de la Lacul Kawaguchi, aici existând şi o mare parcare auto dar şi câteva cabane.

Considerat a fi una dintre cele mai mari atracţii turistice din Japonia, muntele oferă celui ce s-a decis să-l escaladeze o panoramă deosebită, fapt pentru care foarte multe persoane aleg să înnopteze pe munte, în corturi, pentru a prinde aici răsăritul şi apusul soarelui.

În vârful vulcanului se află un crater imens, ce se impune atât prin diametru, cât şi prin adâncime. Ultima sa erupţie, a avut loc în anul 1707, când se spune că cerul, pe o distanţă de câţiva kilometri s-a acoperit de un nor întunecat de praf. Evenimentul a durat 13 zile.

* * *

Pe versanţii Vulcanului Fuji, turistul întâlneşte numeroase temple shintoiste. Religia naţională a Japoniei, shintoismul (influenţată într-o oarecare măsură de budism), este un amestec original de credinţe şi se caracterizează prin venerarea naturii, a strămoşilor şi a spiritelor, nu are un întemeietor istoric şi nici o teologie organizată.

Adepţii shintoismului cred că întreaga omenire a fost creată de Tatăl Ceresc şi Mama Pământ. Drept pentru care, toţi oamenii sunt fraţi şi surori. Aceasta înseamnă că macrocosmosul este Dumnezeu, iar viaţa lui Dumnezeu este trecută de la strămoşi la părinţi, la copii, adică la noi înşine, şi, mai departe, la copiii şi copiii copiilor noştri. Viaţa fiecăruia dintre noi este o fărâmă din viaţa eternă şi noi suntem parte a Eternităţii. Altfel spus, dacă îşi respectă copiii părinţii, înseamnă că ei îşi respectă şi se roagă strămoşilor, pentru că fiinţa umană – sunt de părere adepţii shintoismului – este parte a macrocosmosului, o clipă a duratei eterne.

Shintoismul mai crede de asemenea că Dumnezeu există în tot ceea ce se numeşte natură, fapt pentru care are multe divinităţi. Fiecare munte are propria sa divinitate, fiecare râu, fluviu, chiar şi aerul are divinitatea lui, la fel şi apa. Iar cea mai importantă divinitate shintoistă este Zeiţa Amaterasu (Zeiţa Soarelui).

* * *

Originea denumirii de Fuji, nu este pe deplin clarificată. Se pare că aceasta provine de la numele zeiţei focului venerate de o populaţie, care a trăit pe aceste meleaguri, înainte de colonizarea mongolă.

Până în anul 1868, legea şi obiceiurile japoneze interziceau femeilor să urce pe Vârful Fuji. La acea vreme, explicaţia unei asemenea decizii, consta în faptul că acolo unde locuiesc zeii, au acces doar bărbaţii. În realitate însă, această hotărâre a luat naştere nu numai pentru a evita ofensele împotriva sacrului, dar şi din grija pentru siguranţa doamnelor. Kimonoul şi sandalele purtate pe atunci de femei, nu erau deloc un echipament adecvat pentru o excursie atât de dificilă.

Coastele Vulcanului Fuji sunt acoperite de o vegetaţie luxuriantă până la altitudinea de 2.000 de metri: pini, cedri, chiparoşi şi castani, iar la poalele sale înfloresc trandafirii şi azaleele.

* * *

Şi încă un amănunt: vârful maiestuos al Vulcanului Fuji, este de secole o sursă de inspiraţie pentru pictori şi poeţi. Legenda ne spune că acesta a luat naştere în decursul unei singure nopţi (în 286 î.e.n.), în acompaniamentul zgomotului infernal făcut de stâncile care se crăpau şi de lava azvârlită la suprafaţă. Geologii susţin însă că vechimea acestuia este cu mult mai mare şi că originile sale datează din epoca glaciară. Cât despre cele mai cunoscute fotografii şi picturi ale muntelui sfânt al japonezilor, ele îl înfăţişează cu vârful acoperit de zăpadă, pe fundalul albastru al cerului. În realitate, o astfel de privelişte se întâlneşte foarte rar: timp de zece luni pe an, piscul vulcanului este învăluit într-o perdea deasă de ceaţă. Cea mai reuşită reprezentare artistică a vulcanului o constituie seria de 36 de stampe colorate (ce-l au ca autor pe Katsushika Hokusai), care înfăţişează Fuji în ipostaze diferite.

Gdańsk (Polonia) – Capitala mondială a chihlimbarului
Călătorii 22 Noiembrie 2024, 07:21

Gdańsk (Polonia) – Capitala mondială a chihlimbarului

Oamenii au descoperit ”aurul baltic” din cele mai vechi timpuri. Romanii au stabilit o rută comercială care lega...

Gdańsk (Polonia) – Capitala mondială a chihlimbarului
Sasso Marconi și primul semnal radio
Călătorii 15 Noiembrie 2024, 08:00

Sasso Marconi și primul semnal radio

O așezare din apropiere de Bologna poartă numele lui Marconi , întrucât este locul unde părintele radioului...

Sasso Marconi și primul semnal radio
Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda
Călătorii 08 Noiembrie 2024, 08:30

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda

Aproape de coasta sud-vestică, din apele Atlanticului țâșnește o insuliță piramidală, care păstrează vestigiile unui...

Stânca lui Mihail (Sceilg Mhichíl) din Irlanda
Două cărți de istorie și critică literară
Călătorii 01 Noiembrie 2024, 14:27

Două cărți de istorie și critică literară

Cătălin Badea-Gheracostea ne recomandă joi, 7 noiembrie, două cărți de istorie și critică literară care se ocupă, integral...

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 26 Octombrie 2024, 08:08

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali  E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite  E.S. Domnul Han Chunlin...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Călătorii 25 Octombrie 2024, 11:58

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei

Portugalia se numără printre marii furnizori de marmură la nivel mondial, cele mai multe cariere fiind situate în...

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Croazieră pe Canal du Midi
Călătorii 18 Octombrie 2024, 08:25

Croazieră pe Canal du Midi

Realizat în timpul domniei Regelui Soare, Canal du Midi a transformat un vis în realitate: conectarea...

Croazieră pe Canal du Midi
Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Călătorii 04 Octombrie 2024, 09:17

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana

În Borgo San Lorenzo, un orășel liniștit de lângă Florența, se află statuia lui Fido , câinele care a...

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Ascultă live

Ascultă live

12:30 - 13:00
Discuri de cinci stele
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
CRĂCIUN… CU DRAG
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
12:00 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 13:00
Muzică de Sărbătoare
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru