ROMA
30 Octombrie 2016, 14:00
O statistică ne dezvăluie faptul că alături de Paris şi Londra, Roma este o destinaţie europeană foarte des aleasă de turiştii din întreaga lume, în special pentru multitudinea de obiective turistice şi istorice pe care le deţine, dar şi pentru farmecul tradiţiilor sale unice. Monumentele, muzeele şi vechile biserici, transformând oraşul într-o adevărată casă a artei, arhitecturii şi culturii, unde anticul se amestecă cu medievalul şi modernul.
* * *
Un loc aparte în peisajul Romei îl ocupă Colosseumul, considerat un simbol al aşezării, pe care orice turist ajuns în oraş îl are pe lista sa de priorităţi. Despre acest vechi amfiteatru (poate cea mai impresionantă construcţie a Imperiului roman), venerabilul călugăr şi cărturar englez Beda spunea în secolul VIII: „Cât Colosseumul va rămâne, atât va rămâne şi Roma; când Colosseumul va cădea, Roma va cădea şi ea; iar când Roma va cădea, lumea va fi pierdută.”
* * *
Construcţia Colosseumului a fost începută de împăratul Vespasian, continuată de Titus şi terminată de Domiţian, reprezentând primul amfiteatru zidit ridicat la Roma. Combinând ingenios grandoare cu simţul practic, acesta a fost folosit pentru a găzdui spectacole de gladiatori, precum şi o varietate de alte evenimente.
În Evul mediu Colosseumul a servit drept fortăreaţă, iar începând cu secolul XV a fost o sursă de materiale de construcţii pentru unele dintre cele mai faimoase palate ale Romei. Fapt pentru care trei secole mai târziu s-a transformat într-o ruină. Proiectele de conservare ale sale au apărut în secolul XIX şi se continuă şi astăzi.
* * *
În apropierea Colosseumului, turiştii pot vedea şi Arcul lui Constantin (citat adesea în scrierile de istorie a artei), cel mai bine păstrat arc de triumf din capitala Italiei (inaugurat în 315 de către împăratul Constantin cel Mare). Monumentul (cu trei arcade) se găseşte situat pe vechiul drum roman de intrare triumfală a învingătorilor. Pentru ridicarea sa s-au folosit şi materiale din alte construcţii mai vechi. Spre exemplu, există unele statui din partea de sus care au fost luate din Forumul lui Traian, ce înfăţişează soldaţi capturaţi de romani din Dacia, în timpul războaielor dintre Traian şi Decebal.
În anul 1960 Arcul lui Constantin a servit ca linie de sosire pentru maratonul atletic, eveniment organizat în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară, desfăşurate la Roma.
* * *
Rătăcind pe străzile înguste ale Romei, ne iese în cale La Bocca della Verita (Gura Adevărului), o faţă de om sculptată în marmură care se găseşte în porticul Bisericii Santa Maria In Cosmedin, unde a fost înserată în secolul XVII. În timp ce unele voci susţin că sculptura ar fi făcut parte dintr-o fântână antică din secolul I, iar altele cred că este un capac de canal înfăţişând un zeu păgân (probabil Oceanus), cei mai mulţi dintre locuitorii Romei sunt de părere că imaginea îl reprezintă pe zeul antic al râului Tibru.
La Bocca della Verita, are (conform legendei) rolul de detector de minciuni. Astfel, începând cu Evul mediu, se credea că dacă cineva nu spune adevărul şi bagă mâna în gura sculpturii, ar fi muşcat pe loc.