INSULA KORČULA
23 Octombrie 2016, 13:05
În largul coastei Mării Adriatice, se află cele mai frumoase insule ale Croaţiei. Prima pe care am ales-o să o vizităm împreună, în minutele ce urmează, este Insula Korčula.
Pe Insula Korčula, se poate ajunge cu feribotul. Oraşul cu acelaşi nume, reprezintă principala atracţie a insulei, cu acoperişurile sale portocalii şi numeroasele turle ce se înalţă spre cer. Pentru o aşezare medievală care nu a avut fundaţii romane, planul său este concis şi face orientarea uşoară: principala stradă trece chiar prin inima vechiului centru.
* * *
Cea mai impresionantă clădire a oraşului Korčula este Catedrala Sfântului Marcu. Pe faţadă, există o singură imagine a unei femei. Aceasta este înconjurată de monştri şi este realist reprezentată, dar nimeni nu ştie cu precizie cine este, deşi s-a sugerat că ar fi vorba de soţia împăratului Diocleţian.
Interiorul Catedralei Sfântului Marcu, cu trei naosuri, este impresionant şi se caracterizează printr-un amestec de stiluri arhitecturale, deşi cel gotic şi cel renascentist sunt dominante. Aici, poate fi văzută o pictură a lui Tintoretto, care şi-a făcut studenţia în Korčula. În pictura de altar sunt reprezentaţi sfinţii Bartolomeu, Marcu şi Ieremia, patronii spirituali ai oraşului, despre care se crede că au ajutat la înfrângerea otomanilor, când aceştia au asediat Korčula în drumul lor spre nord, pentru bătălia de la Lepanto din 1571.
* * *
Biserica Tuturor Sfinţilor (situată în sud-estul oraşului) este şi ea un lăcaş de cult apreciat de turişti. Aici există una dintre cele mai impresionante picturi baroce de altar, din întreaga Croaţie. În spatele altarului, se află o sculptură barocă ce poartă numele de „Pieta” şi aparţine sculptorului austriac George Raphael Donner. Tavanul a fost pictat ulterior de Tripo Kokolja, un artist din Muntenegru de azi, care a murit în Korčula în anul 1713.
* * *
Alte două biserici ce merită văzute odată ce vă aflaţi în Korčula, sunt Capela Sfântului Petru şi Biserica Sfântului Nicolae.
Dacă aveţi la dispoziţie mai mult de o zi pentru a vizită, vă puteţi opri la Muzeul Oraşului, ce se găseşte într-un palat impresionant de secol XVI (unde povestea aşezării este prezentată cu lux de amănunte) şi la Casa Marco Polo, în care se spune că s-ar fi născut exploratorul în anul 1254. Aici nu ezitaţi să urcaţi până la ultimul etaj, pentru a admira priveliştea superbă a acoperişurilor de ţiglă portocalie şi dealurile acoperite de pini.
* * *
Nu putem pleca din oraşul Korčula, fără să vă spunem că el este şi scena unuia dintre cele mai renumite dansuri populare din Croaţia, numit „Moreška”, un dans ritualic cu săbii, reprezentând triumful creştinilor asupra otomanilor, o temă folclorică foarte des întâlnită în bazinul mediteranean. După ce mai întâi defilează în costume roşu cu negru, localnicii se îndreaptă spre o arenă din afara Porţii Oraşului, unde sunt aşteptaţi de spectatori.
Dansul, ce datează din secolul XV, are loc doar la orele amiezii către seară şi prezintă povestea a doi regi: regele alb (care este oarecum ciudat îmbrăcat în roşu) şi regele negru (îmbrăcat în negru). Bineînţeles că în poveste este implicată şi o fecioară, iar cei doi se luptă să-i câştige inima. Doisprezece oameni ai regilor, îşi scot la un moment dat şi ei săbiile de lemn din teacă şi încep să lupte pe ritm de dans, la lumina apusului soarelui.
Cea mai importantă reprezentaţie a dansului „Moreška”, are loc de Sfântul Teodor, pe 27 iulie, cu toate că şi de alte sărbători au loc asemenea spectacole. În sezonul de vârf, ele se desfăşoară periodic, spre încântarea turiştilor.