INDIA - KOLKATA (CALCUTTA)
10 Decembrie 2017, 14:00
Cunoscut şi drept oraşul palatelor, Calcutta şi-a schimbat denumirea, adoptându-l pe cel de Kolkata (de origine bengaleză). Capitală a Bengalului de Vest, este al doilea mare oraş al Indiei, îndeplinind în afară de funcţiile sale politice şi administrative un rol important pe scena culturii naţionale.
Istoria sa datează din anul 1686, când britanicii au pus bazele în aceste locuri bazele primei fabrici şi a fost construit un Fortul William.
* * *
La o primă vedere, Kolkata iese în evidenţă prin contrastul dintre păturile sociale, prin aglomeraţia care animă străzile întortocheate şi mai ales prin sărbătorile însoţite de procesiuni publice fastuoase. Unii lingvişti sunt de părere că numele său s-ar traduce prin „tărâmul Zeiţei Kali” (Marea Putere Cosmică a Energiei Timpului, ce conferă Eliberarea Spirituală), în timp ce alţii îl corelează cu natura terenului pe care a luat fiinţă.
Şi chiar dacă nu este la fel de vechi precum New Delhi, oraşul Kolkata are ce oferi celor care aleg să-l viziteze, fiind înainte de toate o aşezare cu un farmec aparte, cu oameni plini de viaţă ce nu uită nici un moment să-şi cultive spiritul. Astfel că nu trebuie să mire pe nimeni faptul, că multe evenimente culturale au loc aici. Kolkata fiind anual, gazda unui impresionat număr de târguri, concerte, festivaluri de teatru şi film.
* * *
Reputaţia vechii Calcutte, drept un oraş al intelectualităţii şi culturii este neegalată în tot sudul Asiei. Şi asta pentru că nu a fost doar oraşul primului laureat al Premiului Nobel al Indiei (Rabindranath Tagore – 1913), ci şi acela al primului câştigător al Premiului Oscar (Satyajit Ray – 1991). De altfel, pe parcursul secolului XX, aşezarea a dăruit lumii şi câţiva dintre cei mai importanţi pictori şi sculptori indieni, Jamini Roy şi Nadalal Bose.
Grădina Botanică din Kolkata este, la rândul ei, deosebit de cunoscută. Deschisă în anul 1786, lasă impresia unui paradis natural, unde pot fi admirate numeroase specii de cactuşi şi palmieri. Atracţia majoră, o reprezintă însă Marele Banyan (sau Ficusul Bengali), cu o vârstă de peste 250 de ani.
* * *
Ajunşi în Kolkata, veţi mai găsi şi una dintre cele mai mari şi mai populate rezervaţii de tigri din lume, Rezervaţia Sundarbans Tiger. Aici locuiesc peste 300 de exemplare de tigri bengalezi regali, ce pot fi văzuţi înotând în apă sau bucurându-se de umbra copacilor.
În rezervaţie convieţuiesc şi alte animale, cum ar fi cerbul pătat, mangusta ori leopardul pisică, precum şi un număr mare de reptile.
Şi să nu uităm să amintim de frumuseţea peisajelor şi a monumentelor ridicate în Kolkata, fapt pentru care, nu am greşi dacă am afirma că oraşul reprezintă mai mult decât o simplă destinaţie de vacanţă, este o experienţă în sine ce merită trăită, indiferent de emoţii şi prejudecăţi.
* * *
Oraşul Calcutta (în prezent Kolkata), a fost ridicat în jurul Fortului William. Pe partea vestică se găseşte plaja şi râul Hugli (un afluent al Gangelui), iar pe partea estică se poate vedea imensul parc Maidan.
Şi dacă am pomenit de Fortul William, trebuie să spunem că acesta este unul dintre cele mai căutate obiective turistice ale aşezării, un loc încărcat de poveşti, vizitat atât de localnici cât şi de turiştii pasionaţi de istorie.
Principala construcţie din Parcul Maidan este Memorialul Victoria, un edificiu din marmură albă, înălţat în memoria reginei Victoria Marii Britanii, în prima jumătate a secolului XX. Din punct de vedere arhitectural, Memorialul Victoria îmbină elementele tradiţionale locale cu cele europene, iar cei ce aleg să-i treacă pragul, vor fi întâmpinaţi de obiecte istorice din Bengal şi desigur de o frumoasă colecţie de suveniruri victoriene.
În apropiere de Memorialul Victoria, se află Spitalul General, ce a rămas în istoria medicinii drept locul unde sir Ronald Ross a identificat agentul microbian al malariei.
La sud de Maidan, veţi găsi Hipodromul (ridicat în anul 1819), iar la sud-est se întinde Drumul Catedralei, care porneşte de la Rabindra Sadan (o sală de concerte denumită după numele scriitorului Rabindranath Tagore).
* * *
Oraşul Kolkata este şi un important centru spiritual, dacă ar fi să ne luăm după numărul mare de al edificiilor sale religioase. Există aici biserici creştine, moschei, sinagogi şi desigur, temple hinduse. Dintre bisericile creştine amintim: Biserica Sfântul Ioan (a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1784, de către chiar guvernatorul Indiei de atunci), Biserica Sfântul Andrei, Biserica Armenească a Sfintei Fecioare (cea mai veche biserică creştină din oraş) şi Catedrala Sfântul Pavel.
Construită în secolul XIX, Catedrala Sfântul Pavel din Kolkata (ce îmbină elemente de arhitectură hindusă cu influenţe gotice), este prima biserică episcopală din Orient. Avariat de cutremure de-a lungul timpului (care nu i-au permis să rămână în forma iniţială), lăcaşul de cult de o dimensiune impresionantă, este decorat cu frumoase sculpturi din lemn, alături de picturi ce reflectă momentele importante din viaţa Sfântului Pavel.
* * *
Şi cum ne aflăm în India, la Kolkata, nu putem trece mai departe fără a ne opri puţin şi asupra templelor hinduse, ce emană un aer plin de mister şi de pace. Drept pentru care sfatul nostru este să vă faceţi timp pentru a le trece pragul.
De exemplu, Templul Jain (o minune arhitecturală ce reuneşte de fapt patru temple, dintre care cel mai impozant este dedicat lui Sri Sital Nath), poate fi considerat unul dintre cele mai frumoase din India. Ce atrage atenţia în mod special, sunt superbele decoraţiuni cu oglinzi, pietre colorate, mozaicuri şi vitralii.
* * *
Un alt templu spectaculos al Kolkatei ar fi şi Templul Dakshineswar Kali, situat pe braţul estic al râului Hoogly, ridicat în secolul XIX. Construcţia este una spectaculoasă, fiind prevăzută cu o cupolă uriaşă mărginită de alte nouă de dimensiuni mai mici. Templul închinat Zeiţei Kali, găzduieşte şi 12 altare ale lui Shiva. Pe latura ce duce către râu, sunt amenajate trepte speciale care sunt folosite de credincioşi pentru băile ritualice.
* * *
Oraşul Kolkata este un important centru cultural al Indiei, iar de această realitate îţi dai seama şi după numeroasele sale muzee, cum ar fi de exemplu: Muzeul oraşului (din incinta fostei primării din Calcutta, ce oferă vizitatorilor prilejul să descopere moştenirea culturală şi istorică locală), Muzeul de Artă Modernă, Muzeul şi Casa lui Rabindranath Tagore, Palatul de Marmură (un muzeu al opulenţei şi eleganţei arhitecturale, unde pot fi admirate sculpturi din epoca victoriană, cristale, picturi şi colecţii de porţelan), Muzeul Indian (cunoscut şi sub denumirea de „Casa magiei”, cel mai mare muzeu din ţară) sau Casa Maicii Tereza.
Nu puţini sunt turiştii aflaţi în vacanţă în Kolkata, ce aleg să meargă în pelerinaj la mormântul Maicii Tereza (ce a trăit o mare parte din viaţă printre orfanii, bolnavii şi săracii din Calcutta). Considerat de credincioşi un loc sfânt, aici domneşte pacea şi peste tot se zăresc măicuţe.
Camera Maicii Tereza (ce se evidenţiază prin simplitate, doar câteva obiecte de mobilier şi unele obiecte personale - un crucifix, o pereche de sandale şi o robă), păstrează încă vie imaginea a celei ce a creat Misiunea Surorilor de Caritate, o organizaţie de ajutorare a celor nevoiaşi.