ILUSTRATE DIN CUBA: Valea Viñales
17 Decembrie 2017, 14:00
Dacă aveți în plan să vizitați Cuba, vă sugerăm să treceţi prin cea mai vestică provincie a ţării, unde se află Valea Viñales, care este pentru mulţi cea mai frumoasă din întreaga ţară. Călătorul care ajunge aici venind dinspre Havana se poate bucura de peisaje minunate, cu variate nuanţe de verde. Însă nimic nu se compară cu ceea ce găseşte când pătrunde în interiorul văii. Schimbarea este copleşitoare, astfel că nu am exagera dacă am spune că vă veţi se simţi la propriu, prinşi în mrejele unei frumuseţi naturale maiestuose. Surpriza va fi şi mai mare, odată cu descoperirea mogotelor, unice pe insulă (adică a unor formaţiuni muntoase de mari dimensiuni, cu pereţi verticali şi creştet plat – n.n.). De altfel, frumuseţea uluitoare a acestor înălţimi a fost inclusă în Patrimoniu Natural al Umanităţii de către UNESCO.
* * *
Când se vorbeşte despre Parcul Național Viñales şi despre atracţiile din valea sa, mogotele ocupă unul dintre primele locuri. Aceşti munţi unici datează din Jurasic-Cretacic şi constituie din punct de vedere tehnic unul dintre cele mai buni exponenţi ai carstului residual montan tropical. Mogotele sunt alcătuite din roci calcaroase, iar forma unică şi-au dobândit-o datorită ploilor intense din Caraibe care le-au erodat de-a lungul secolelor. Unele dintre aceste formațiuni ajung la înălţimi de sute de metri. Au o mare diversitate de forme şi se spune că altele asemănătoare mai există doar în ţări îndepărtate precum China şi Malaezia.
* * *
Flora şi fauna Văii Viñales nu rămân nici ele mai prejos ca importanţă. Aici, se întâlneşte un procentaj mare de specii protejate, cum ar fi de exemplu o serie de plante ce cresc doar pe mogote. Mai concret, în Valea Viñales pot fi întâlnite aproximativ 17 specii botanice endemice care nu există în altă parte a lumii, între care palmierul de plută, declarat Monument Naţional, acesta reuşind să supravieţuiască încă din Jurasic.
Cât despre regnul animal din zonă, se evidenţiază în mod special nevertebratele, amfibienii, reptilele şi păsările. Tocororo, pasărea națională a Cubei, zboară şi ea în Valea Viñales, alături de alte 70 de specii de păsări.
* * *
Pe lângă luxurianta vegetaţie endemică din Valea Viñales şi frumuseţea pieisajului oferit de mogote, una dintre cele mai mari atracţii ale acestui loc o putem găsi în adâncurile pline de peşteri, canale şi cursuri de apă. Gran Caverna de Santo Tomas (Marea Cavernă a Sfântului Toma), care se întinde pe aproximativ 40 de kilometri, constituie cel mai mare sistem de peşteri din Cuba, declarată şi ea Monument Naţional. De asemenea, se mai poate vizita şi Cueva de San Miguel (Peştera Sfântului Mihai), în interiorul căreia vizitatorul poate vedea exemple de artă rupestră, ce prezintă viaţa primilor locuitori ai acestor meleaguri, realizată de către băştinaşii precolumbieni.
Deosebit de interesantă este şi aşa numita Cueva del Indio (adică Peştera indianului), a cărei suprafaţă atinge 300 de metri. În interiorul său curg două râuri subterane şi este singura navigabilă din Valea Viñales, motiv pentru care vizitele se fac în ambarcaţiuni.
* * *
Un alt punct de interes al Văii Viñales îl reprezintă faimoasa „Mural de la Prehistoria” (Fresca Preistoriei). O pictură uriaşă de 120 de metri lungime pe 80 de metri lăţime, realizată direct pe stânca mogotei numite Pita. Peretele de piatră pe care s-a făcut pictura, este prevăzut cu canale de scurgere, pentru a evita în viitor eroziunea cauzată de ploaie. Această lucrare impresionantă a fost pictată de muralistul cubanez Leovigildo González Morillo, fostul Director de Cartografie al Academiei de Ştiinţe din Cuba.
* * *
Pictura murală „Fresca Preistoriei” este compusă din 12 piese şi surprinde evoluţia în diversele sale etape. Atât evoluţia oamenilor cât şi a animalelor, ce au populat de-a lungul timpului zona. Astfel, apar pictate alături de indienii Guanahatabeyes, specii de mamifere, animale gigantice precum şi unele moluşte.
Şi încă ceva… Trebuie să mai precizăm faptul că retuşarea picturii existente, este un proces complicat şi deosebit de riscant. El necesită mult timp şi se face în totalitate cu pensula.
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO
(traducere – Diana-Maria Şincai)