Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA - Rita Montaner

16 Septembrie 2018, 14:00

Dacă ajungeţi vreodată în Cuba şi întrebaţi de Rita Aurelia Fulceda Montaner y Facenda, puţini cubanezi ar şti, poate, să vă răspundă. Dacă însă întrebaţi de Rita Montaner, fiţi siguri că vă vor spune: „Sigur că o cunoaştem, este Rita Montaner, cea Unică” - una dintre cele mai mari artiste cubaneze care a cucerit lumea teatrului, a radioului, a  filmului şi a televiziunii, înregistrând un imens succes la nivel naţional şi internaţional.

* * *

 

Rita Montaner s-a născut la 20 august 1900, în Guanabacoa, Havana, într-o familie în care cultura africană se contopea cu cea spaniolă. Acest lucru a făcut ca de la o vârstă foarte fragedă, ea să se familiarizeze cu diferite ritmuri şi sonorităţi. La vârsta de 10 ani, o întâlnim pe Rita la Conservatorul de Muzică şi Declamaţie, unde şi-a început studiile în anul 1910. Trei ani mai târziu, la doar 13 ani, ea a obţinut Medalia de Aur, iar la 17 ani deja termina studiile de pian.

* * *

Primii ani ai vieţii artistice a Ritei Montaner au fost bogaţi în reprezentaţii teatrale, concerte şi activități publice, cele mai importante din vremea respectivă, astfel că în scurt timp s-a făcut remarcată prin arta ei polivalentă.

În data de 16 martie 1922, Rita Montaner a participat la Concertele de Muzică Cubaneză Tipică, organizate de compozitorul Eduardo Sánchez de Fuentes, unde a fost acompaniată de către orchestra condusă de compozitorul Gonzalo Roig. De altfel, în acel deceniu, între anii ’20 şi ’30 ai secolului trecut, vocea ei a putut fi auzită în mai multe locuri, cum ar fi: inaugurarea postului de radio PWX (unde a avut acompaniamentul orchestrei conduse de compozitorul Luis Casas Romero) dar şi la Festivalul de muzică cubaneză (unde a interpretat „Un bel di vedremo” din opera Madame Butterfly a compozitorului italian Giacomo Puccini, şi aria „Mi chiamano Mimi” din opera La Bohème de acelaşi compozitor).

* * *

 

Bucurându-se de un talent extraordinar, Rita Montaner un a putut trece neobservată de cei mai mari compozitori ai vremii sale. Mulţi dintre aceştia au scris partituri special pentru ea, partiruri care au făcut-o în timp, cu adevărat celebră. Astfel îi amintim pe Gonzalo Roig (Roi) cu a sa „Cecilia Valdés”, Moisés Simons cu „El manisero” (Vânzătorul de alune), Eliseo Grenet cu piesa „Ay Mamá Inés”, Ernesto Lecuona cu „El cafetal” sau Gilberto S. Valdés cu „Ogguere”.

* * *

 

În anul 1929 Rita Montaner a ajuns la Paris, în compania mai multor artişti şi dansatori cubanezi. Aici, ea a cântat la Teatrul „Palace”, unde a interpretat „Siboney”, „Carabalí” şi „Ay, Mamá Inés”. A fost mai apoi înlocuită de cântăreaţa şi actriţa spaniolă Raquel Meller, care se bucura la vremea aceea de un mare succes internaţional. Cât despre spectacolele Ritei Montaner de la Paris, s-a spus ... „în domeniul afro-cubanez, Rita Montaner este de neegalat. Are marele merit de a se fi specializat în interpretarea acestui folclor pe care unii îl caracterizează ca fiind barbar şi prea puţin elegant. Datorită ei, compozitorii săi preferaţi, Simons, Grenet şi alţii, îşi pot vedea propiile piese puse în valoare într-un mod admirabil.”

Rita Montaner nu a fost doar în capitala Franţei. Drumurile au purtat-o de multe ori şi în New York, unde a cântă la o serie de posturi de radio, iar într-unul din aceste turnee, a devenit figura centrală a spectacolelor de la clubul de noapte Havana - Madrid, de pe Broadway şi mai târziu de la Beach Comber. Fascinată de această artistă, a fost însăşi cunoscuta Josephine Baker, care a invit-o chiar să participe la unul din spectacolele sale.

Rita Montaner a fost de asemenea aplaudată pe numeroase scene în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, cum ar fi Detroit, Washington, Boston, Philadelphia, Chicago, precum şi în ţări ca Spania, Mexic, Venezuela şi Argentina. Iar la fiecare dintre spectacolele pe care le-a susţinut, publicul captivat de talentul ei, a cerut să biseze, dorind în acest fel să îi mai asculte înc ă o dată cântecele extraordinare.

* * *

 

Despre Rita Montaner se mai poate afirma şi că a fost protagonista a mai multor legende ale culturii cubaneze şi poate unul dintre personajele ei cele mai pitoreşti. Cât despre polivalenţa şi talentul său de a evolua în manifestări artistice diverse, ei bine, toate acestea au contribuit la creşterea celebrităţii sale. Cinematograful a acaparat-o şi el pe Rita Montaner, aceasta remarcându-se şi ca o actriţă a marelui ecran, jucând în mai multe filme. În anul 1938 cinefilii au putut-o urmări în filmul „S-a întâmplat la Havana”, care prezintă complicata poveste de dragoste dintre inginerul unei fabrici de zahăr şi fiica proprietarului, pelicula servind totodată şi drept pretext pentru a prezenta o succesiune de cântece şi dansuri cubaneze. Şi tot în 1938 Rita Montaner s-a aflat aflat în fruntea  distribuţiei unui film care a costituit ani în şir unul dintre cele mai mare sucese de casă: „Idila de pe plantația de palmieiri”. Scenariul ne spune povestea unei fete de la ţară seduse de un tânăr fără scrupule din capitală, care ajunge cântăreaţă într-un cabaret. Este salvată în cele din urmă de tatăl ei, ce o găseşte şi o aduce înapoi acasă.

În anul 1947 Rita Montaner a jucat în „Maria La O”, turnat în Mexic, iar un an mai târziu, în 1948, a interpretat-o  pe negresa Mercé în „Îngeraşi negri”, un film despre un cuplu format dintr-o frumoasă femeie şi un cântăreţ (amândoi albi), care devin părinţii unei negrese. Fetiţa suferă din cauza lipsei de iubire şi a comportamentului rasist al mamei sale, ce îşi considera soţul vinovat pentru culoarea pielii copilului. În cele din urmă, femeia află că negresa Mercé, despre care credea că i-a fost doică, era de fapt mama ei. Alte filme au fost „Anacleto divorțează”, „În ritm de mambo”, şi „Ritmuri din Caraibe”, toate turnate în anul 1950.

* * *

Rita Montaner a fost şi prima voce feminină a radioului cubanez. În vremurile de tensiune politică din Cuba, publicul din întreaga ţară a fost foarte atent la cupletele pe care le-a cântat, cum ar fi „La Chismosa” (Bârfitoarea), un personaj pe care l-a creat singură.

Se spune că jurnalistul cubanez Augusto Ferrer de Couto a fost cel care a denumit-o pe Rita Montaner „La Única” (cea Unică). Ultima sa apariţie a fost în comedia britanică „Febră de primavară” de Noel Coward, în Havana (ce a avut premiera în anul 1957). A murit un an mai târziu, la 17 aprilie 1958, la înmormântarea sa fiind prezenţi numeroşi admiratori zguduiţi de dureroasa pierdere a genialei artiste, devenite peste timp, o adevărată ambasadoare a spiritului cubanez.

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorii 01 Noiembrie 2024, 14:27

Două cărți de istorie și critică literară

Cătălin Badea-Gheracostea ne recomandă joi, 7 noiembrie, două cărți de istorie și critică literară care se ocupă, integral...

Două cărți de istorie și critică literară
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 26 Octombrie 2024, 08:08

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali  E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite  E.S. Domnul Han Chunlin...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă, 26 Octombrie, ora 19.00 Realizator Magdalena Tara
Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Călătorii 25 Octombrie 2024, 11:58

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei

Portugalia se numără printre marii furnizori de marmură la nivel mondial, cele mai multe cariere fiind situate în...

Estremoz – orașul de marmură al Portugaliei
Croazieră pe Canal du Midi
Călătorii 18 Octombrie 2024, 08:25

Croazieră pe Canal du Midi

Realizat în timpul domniei Regelui Soare, Canal du Midi a transformat un vis în realitate: conectarea...

Croazieră pe Canal du Midi
Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Călătorii 04 Octombrie 2024, 09:17

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana

În Borgo San Lorenzo, un orășel liniștit de lângă Florența, se află statuia lui Fido , câinele care a...

Călător de weekend: Statuia câinelui Fido din Toscana
Broasca de Salamanca
Călătorii 27 Septembrie 2024, 09:12

Broasca de Salamanca

Fondată în 1218 de Regele Alfonso al IX-lea al Leonului, Universitatea din Salamanca este un monument reprezentativ al...

Broasca de Salamanca
ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Călătorii 21 Septembrie 2024, 09:00

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3

  " Capitoliul este de o frumusețe incontestabilă, senină şi maiestuoasă, cu linii pure şi sever clasice, cu...

ILUSTRATE DIN CUBA: Capitoliul din Havana 3
Marktplatz – piața istorică din Leipzig
Călătorii 20 Septembrie 2024, 10:41

Marktplatz – piața istorică din Leipzig

Centrul istoric al celui mai mare oraș din landul Saxonia a fost martorul unei lungi tradiții comerciale. Încă din...

Marktplatz – piața istorică din Leipzig
Ascultă live

Ascultă live

18:30 - 18:55
Spre casă
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
CONTRACRONOMETRU
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:30 - 18:56
الفترة الثانية
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru