Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA - Plantaţia de cafea La Isabelica

16 Septembrie 2023, 06:17

Plantaţia de cafea La Isabelica (Cafetal La Isabelica) este un loc fermecător, cu o climă foarte plăcută, specifică muntelui. Ruinele sale, transformate astăzi în muzeu, sunt reprezentative pentru plantaţiile franceze de cafea din Cuba. La Isabelica, hacienda numită aşa de proprietarul ei, francezul Victor Constantin Couzo, se găseşte în apropiere de Gran Piedra. Această rocă enormă, situată la 1.225 metri deasupra nivelului mării şi la 26 km de oraşul Santiago de Cuba, este înconjurată de o arie protejată, în care există o varietate de plante considerate exotice şi specii endemice, chiar în inima Munţilor Sierra Maestra. Un adevărat colţ de rai.

* * *

La Isabelica a fost construită între sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, alături de alte haciende. Povestea locului începe cu Revoluţia haitiană din anul 1791, când mii de sclavi, nemaiputând suporta asuprirea la care erau supuşi, s-au ridicat împotriva stăpânirii franceze. Acesta este motivul pentru care, împinşi de teamă, mulţi colonişti francezi au fugit din Haiti şi au ajuns pe ţărmurile din estul Cubei. Erau însoţiţi şi de sclavi, pe care i-au luat cu ei în încercarea de a-şi salva nu doar vieţile, ci şi averea. Iar odată ajunşi în Cuba, francezii au profitat cu pricepere de solul fertil şi au creat mici complexe agroindustriale pentru a se ocupa de cultivarea cafelei în această zonă muntoasă. Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Victor Constantin Couzo, care nu numai că a contribuit la dezvoltarea industriei cafelei în Cuba la începutul secolului al XIX-lea, dar a devenit şi personajul central al multor legende povestite de sclavii de pe plantaţie şi de descendenţii lor care au trăit în aceste locuri.

* * *

Se spune că Victor a adus-o cu el pe frumoasa mulatră Isabel Maria şi că proprietăţii i-a pus numele „La Isabelica” din dragoste pentru ea. Acest loc foarte retras a devenit astfel refugiul unei iubiri cenzurate de prejudecăţile rasiste ale vremii. Din câte se povesteşte, dragostea lui Victor pentru metisa lui a fost atât de mare, încât Isabel Maria a rămas singura femeie din viaţa lui, deşi ea a trăit şi a murit ca sclavă.

Victor Constantin Couzo avea în stăpânire douăzeci şi cinci de sclavi, printre care şi pe iubita sa, Isabel Maria. Timp de zece ani a construit în aceşti munţi o casă impunătoare folosind materiile prime pe care le avea la îndemână: var, piatră şi lut. Mulţi spun că aceasta a fost cea mai prosperă plantaţie de cafea din secolul al XIX-lea din estul Cubei şi una dintre cele mai bine conservate dintre numeroasele plantaţii de cafea care au populat acest loc izolat. Dovadă este faptul că până în ziua de azi s-au păstrat spaţii amenajate pentru uscarea cafelei şi mori care au funcţionat în acea perioadă plină de splendoare.

* * *

Eminentul cercetător din Santiago de Cuba, Fernando Boytel Jambú, a fost principalul promotor al restaurării plantaţiei de cafea La Isabelica. În anul 1959, după ce a efectuat săpături arheologice în această zonă, el a supus casa unui proces de restaurare cu scopul de a o transforma în muzeu. Acest lucru s-a şi înfăptuit, muzeul fiind inaugurat oficial în data de 19 mai 1961. În cele 17 săli ale sale sunt expuse peste 500 de obiecte care ilustrează prezenţa franco-haitiană în această regiune a Cubei în secolul al XIX-lea.

Casa ridicată pe plantaţia de cafea La Isabelica este un adevărat exemplu de arhitectură autohtonă. Folosind materiale din partea locului, conacul reprezintă un mod nou de a construi, adus de francezi. Se remarcă prin aspectul maiestuos, dar mai ales prin caracterul său practic şi funcţional, fiind în perfectă armonie cu natura abruptă în care este amplasat şi adaptându-se la condiţiile topografice ale terenului.

* * *

Muzeul Cafetal La Isabelica este o frumoasă construcţie de piatră cu două nivele. La parter, exact aşa cum a fost la vremea respectivă, se poate vedea o încăpere pentru unelte în care se află instrumente de pedeapsă, obiecte de uz casnic şi agricol, precum şi diverse obiecte folosite în producţia de cafea, inclusiv o moară întrebuinţată pentru a curăţa de pulpă cafeaua uscată. Iar la etaj este reconstituită atmosfera căminului celor doi: salon-sufragerie, cameră de zi, bibliotecă şi dormitor, locuri în care se ţese încă fantezia iubirii şi fidelităţii care i-a unit pe Victor şi Isabel Maria.

Dacă facem un tur al zonelor exterioare ale muzeului, putem vedea bucătăria casei, cuptorul de var, cadranul solar, un clopot şi chiar baia folosită de Victor şi Isabel. Există, de asemenea, o cisternă şi o colibă în care dormeau sclavele de casă. Nu scapă privirii nici adăposturile din jurul proprietăţii unde erau ţinuţi câinii, în caz că survenea vreo revoltă.

Un alt element prin care iese în evidenţă această plantaţie de cafea este sistemul hidraulic inovator, considerat o contribuţie la ingineria hidraulică şi la sistemul modern de procesare a boabelor de cafea. Potrivit specialiştilor, la această construcție se vede măiestria inginerilor, a zidarilor, a tâmplarilor şi, bineînţeles, munca sclavilor.

* * *

Drumul până la Muzeul Cafetal La Isabelica este destul de anevoios, ţinând cont că este unul dintre cele mai greu accesibile locuri din partea estică a Cubei. Dar cu siguranţă că dacă îl veţi vizita nu o să regretaţi, fiindcă veţi trăi noi experienţe, bucurându-vă de o drumeţie la capătul căreia vă aşteaptă plantaţia de cafea cu impunătorul său conac şi tot trecutul pe care-l adăposteşte. O importantă instituţie patrimonială care păstrează istoria emigraţiei franco-haitiene în Cuba, fiindcă în prezent plantaţia de cafea La Isabelica, astăzi Muzeul Cafetal La Isabelica, este singura reprezentare muzeală a plantaţiilor franceze de cafea din Cuba.

* * *

Muzeul Cafetal La Isabelica a fost declarat Monument naţional la 29 noiembrie 1991 şi a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2000, împreună cu întregul grup de ruine ale plantaţiilor de cafea din partea de sud-est a Cubei, la categoria „Peisaj arheologic”.

Ţinând cont de istoria cafelei în Cuba, nu este întâmplător că locuitorii săi sunt mari băutori de cafea. De fapt, reprezintă un semn de curtoazie şi ospitalitate să li se ofere celor care vin în vizită o ceaşcă de cafea atunci când trec pragul casei. Această băutură face parte din identitatea cubaneză.

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)


Merlion – monumentul iconic din Singapore
Călătorii 04 Aprilie 2025, 08:00

Merlion – monumentul iconic din Singapore

Fântâna ornamentală reprezentând o creatură mitică, pe jumătate sirenă (mermaid), pe jumătate leu (lion),...

Merlion – monumentul iconic din Singapore
Dinant (Belgia) – orașul saxofonului
Călătorii 28 Martie 2025, 08:00

Dinant (Belgia) – orașul saxofonului

Inventatorul saxofonului, Adolphe Sax s-a născut pe 6 noiembrie 1814 în Dinant, într-o casă modestă de pe strada...

Dinant (Belgia) – orașul saxofonului
Muntele Parnas – sălașul poeziei
Călătorii 21 Martie 2025, 09:00

Muntele Parnas – sălașul poeziei

Potrivit mitologiei, Muntele Parnas din centrul Greciei era casa celor nouă muze, care trimiteau scântei creatoare...

Muntele Parnas – sălașul poeziei
Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”
Călătorii 14 Martie 2025, 09:00

Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”

Tărâm al legendelor celtice, comitatul Sligo de pe coasta Atlanticului a inspirat multe dintre poemele lui William...

Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”
Călător de weekend:  Brassempouy
Călătorii 07 Martie 2025, 09:00

Călător de weekend: Brassempouy

În sud-vestul Franței, într-o peșteră din apropierea satului Brassempouy, a fost descoperită, în 1894, o...

Călător de weekend: Brassempouy
Da Lat – Grădina Vietnamului
Călătorii 28 Februarie 2025, 09:00

Da Lat – Grădina Vietnamului

Un oraș al primăverii eterne, Da Lat a fost construit de coloniștii francezi ca un refugiu pentru căldura tropicală din...

Da Lat – Grădina Vietnamului
Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern
Călătorii 21 Februarie 2025, 09:00

Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern

Istoria schiului modern începe la mijlocul secolului al XIX-lea, în satul Morgedal din regiunea Telemark , unde...

Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern
Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii
Călătorii 14 Februarie 2025, 08:00

Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii

Pe vremuri a fost un El Dorado al Europei și a furnizat argintul care strălucește în orașe imperiale precum Viena sau...

Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
06:05 - 07:00
LUMINA CREDINŢEI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
06:00 - 07:00
Ştiri
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:00 - 07:00
Universul credinței
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru