ILUSTRATE DIN CUBA O vizită la Baracoa 2
06 Februarie 2022, 13:00
Astăzi la Ilustrate din Cuba ne vom continua călătoria pe calea undelor prin Baracoa…
* * *
Oraşul Baracoa, Monument Naţional şi Tezaur al Naţiunii Cubaneze, este situat în partea estică a Cubei, în provincia Guantánamo. Un loc înconjurat de masive muntoase înalte, îmbrăţişat de râuri cu debit bogat şi scăldat de Marea Caraibilor. Datorită naturii sale exuberante Baracoa este numită în multe feluri, cum ar fi „Oraşul Apelor, al Munţilor, al Ploilor” sau „Oraşul Peisaj”. Însă denumirea care îl caracterizează în mod exclusiv este cea de „Ciudad Primada” („Întâiul Oraş” sau „Oraşul Dintâi”) al Cubei, deoarece este cea mai veche aşezare a ţării, înfiinţată la 15 august 1511, după sosirea colonizatorilor spanioli conduşi de conchistadorul Diego Velázquez. Acesta i-a pus numele de Nuestra Señora de la Asunción de Baracoa.
Ar fi aproape imposibil să ajungi în Cuba şi să nu afli despre Baracoa, un loc ce se remarcă prin cultura sa emblematică. Simboluri ale primului oraş din Cuba sunt crucea numită „La Cruz de la Parra”, muntele El Yunque, Peştera Paradisului (Cueva del Paraíso), dar şi bogata, originala şi variata sa gastronomie, bazată pe cacao, lapte de cocos şi legume exotice. Şi să nu uităm să amintim pescuitul, acompaniat de degustarea peştişorului Tetí, a cărui prindere şi preparare a devenit tradiţie locală. Baracoa, mai are însă multe alte atracţii culturale şi naturale despre care vom vorbi în continuare.
* * *
Se spune că Baracoa este un ţinut al oamenilor modeşti, binevoitori şi carismatici, o aşezare ce îi primeşte pe vizitatori oferindu-le toate comorile sale. Dintre acestea amintim evenimentele culturale care au loc în diferite instituţii ale oraşului. Ele sunt reflectarea celor mai autentice tradiţii ale acestei aşezări. Şi deşi Baracoa merită a fi vizitată în orice perioadă a anului, dacă sunteţi pasionaţi de cultura cubaneză şi de festivităţile sale, „Săptămâna Culturii din Baracoa”, care se organizează în ultima săptămână a lunii martie, este momentul ideal pentru a vă lăsa delectaţi de diverse manifestări artistice cum ar fi muzica, artele plastice, teatrul, precum şi de spectacolele care prezintă cele mai frumoase tradiţii ale dansului şi artei în general.
Dacă vă place însă dansul şi mâncarea regională bună, vă propunem „Carnavalurile din Baracoa”, care au loc în fiecare an la începutul lunii aprilie. Aceste carnavaluri sunt pline de culoare şi de veselia mulţimii de pe străzi care se bucură de parada carelor alegorice şi de conga ce îi atrage şi îi însufleţeşte pe dansatori. Aşa veţi face cunoştinţă cu diferitele ritmuri folclorice ale regiunii, ce reţin cel mai mult atenţia prin aceea că şi-au păstrat rădăcinile. Iar pentru ca bucuria să fie deplină, nu ezitaţi să gustaţi din suculenta gastronomie care nu poate lipsi la asemenea evenimente. O veţi găsi la diferitele tarabe stradale amenajate pentru a servi mâncare tipică din Baracoa.
Alături de festivităţile care au loc în Baracoa în timpul „Săptămânii Culturii” şi „Carnavalurile”, importante pentru aportul pe care şi-l aduc şi pentru felul în care contribuie la păstrarea tradiţiilor, nu putem lăsa la o parte „Sărbătoarea Apelor” (Fiesta de las Aguas), unul dintre cele mai de seamă evenimente culturale din Baracoa, ce se desfăşoară între 10 şi 15 august. Iar însemnătatea acestuia este şi mai mare când se aniversează întemeierea oraşului, cea dintâi capitală şi cel dintâi episcopat al Cubei. Baracoa se împodobeşte atunci de sărbătoare, iar festivitatea atinge apogeul când oraşul prezintă tot ce are mai bun în materie de istorie şi tradiţii. Au loc evenimente comemorative dedicate unor personalităţi importante. Sunt zile în care bucuria oamenilor se manifestă neobosit, molipsindu-i pe cei care decid să viziteze în această perioadă urbea care poartă şi numele de „Oraş Peisaj”.
Baracoa este şi locul ideal al celor care adoră turismul în natură. „Oraşul Dintâi” al Cubei, are tot ce trebuie pentru acest gen de turism. Este înconjurat de o natură deosebit de generoasă, în care râurile cristaline, plajele paradisiace, parcurile şi rezervaţiile naturale se reunesc pentru a crea peisaje de o rară frumuseţe.
Baracoa este scăldată de peste 20 de cursuri de apă, între care Duaba, Miel, Yumuri şi Toa, acesta din urmă fiind considerat ca având cel mai mare debit din Cuba. În plus, „Oraşul Peisaj” este înconjurat şi de masive muntoase bogate în vegetaţie, acoperite de păduri virgine, cu floră şi faună endemică. Un adevărat paradis natural.
* * *
În Baracoa se pot face excursii în diferite zone, cum ar fi Rezervaţia Biosferei „Cuchillas del Toa”. Unul dintre locurile cu cele mai multe specii de floră şi faună ce se întâlnesc doar aici şi cu cea mai mare biodiversitate din Cuba şi din Caraibele insulare. Numele său vine de la râul Toa, iar principala sa atracţie este Parcul Naţional Alexander von Humboldt (Parque Nacional Alejandro de Humboldt) declarat Patrimoniu al Umanităţii. Acest parc, denumit şi „bijuteria naturală a Cubei”, oferă activităţi diverse, care vă permit să vă bucurați de fascinantele sale peisaje.
Cei care aleg să facă turism în natură, în Baracoa, se pot baza pe competența unor ghizi specializați care le vor explica ce tururi se pot face, între acestea fiind şi unul conceput anume pentru a putea observa animale endemice şi speciile de floră sălbatică specifice Cubei. Rezervaţia Biosferei „Cuchillas del Toa” cuprinde şi Parcul El Yunque, unde veţi putea profita de apele cu temperatură plăcută ale râurilor sale. Acest loc se remarcă desigur şi prin marea sa valoare peisagistică, istorică şi naturală, motiv care îl face ideal pentru turismul în natură şi pentru drumeţii ghidate care pot duce până la cascada râului Duaba sau chiar până în vârful Muntelui El Yunque.
Pe lângă cele amintite, Baracoa are şi de multe plaje încântătoare, în marea lor majoritate cu ape limpezi, ţărmuri puţin adânci şi nisipuri albe. Frumuseţea plajelor Miel şi Manglito face din ele un loc popular printre amatorii de înot. Cei care s-au bucurat de apele liniştite şi cristaline sugerează câteva plaje pe care le consideră ideale pentru relaxare: Plajele Nava, Mapurisí, Cajuajo, Maguana şi La Fundadora. Iar o propunere cu totul specială vizează spectaculoasa plajă Duaba, cu nisipul ei fin de culoare neagră.
* * *
Dacă v-aţi hotărât deja să vizitaţi Baracoa şi aveţi un spirit oarecum boem, vă sugerăm să veniţi pe şosea şi să trăiţi experiența incitantă a călătoriei pe un drum aparte, care şerpuieşte între munţi şi care poartă numele de Viaductul La Farola. O pantă abruptă a muntelui, cu o şosea îngustă în formă de spirală. Este un drum palpitant, în urcare, de aproximativ trei kilometri, o adevărată provocare chiar şi pentru cei mai experimentaţi şoferi. Această şosea are 11 poduri cantilever, iar punctul său cel mai înalt se află în Alto de Cotilla, la peste 600 de metri deasupra nivelului mării. Este considerată una dintre cele şapte minuni ale ingineriei civile cubaneze, deoarece a făcut posibilă crearea legăturii cu această regiune care a fost mult timp izolată de restul insulei, reuşind, în acelaşi timp, să respecte mediul înconjurător.
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO
(traducere – Diana-Maria Şincai)