ILUSTRATE DIN CUBA - Lovitura de tun de la ora 9
11 Februarie 2018, 14:00
Dacă vă plimbaţi prin Havana şi la ora 9 seara simţiţi că oraşul se cutremură, nu vă speriaţi, sunteţi pur şi simplu martorii unei tradiţii care se păstrează vie. Cu punctualitate, nici un minut mai devreme, nici un minut mai târziu. În fiecare zi din an, fie ea zi de sărbătoare sau de doliu naţional, din Fortăreaţa San Carlos de la Cabaña, se trage o lovitură de tun, cunoscută tuturor ca „El Cañonazo de las Nueve” – adică Lovitura de tun de la ora 9, o ceremonie ce datează încă din secolul XVIII (considerată de UNESCO Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanităţii.
* * *
Pentru mulţi dintre locuitorii Havanei, lovitura de tun de la ora nouă înseamnă nu doar fixare a ceasului la ora exactă, ci mai mult decât atât. În trecut, viaţa se împărţea între înainte şi după această oră. Iar lucrurile au stat în felul acesta ani la rând, deoarece istoria loviturii de tun se pierde în timpurile perioadei coloniale din Cuba. Se spune că cel mai îndepărtat antecedent al acestor detonaţii nocturne sunt legate de atacurile pe care, din anul 1537, corsarii şi piraţii le-au îndreptat împotriva oraşului numit pe atunci Villa de San Cristóbal de La Habana.
Desigur, trebuiau luate măsuri de apărare împotriva acestor intruşi, drept pentru care, regele Carlos al II lea al Spaniei, i-a poruncit lui Don Francisco Rodríguez (guvernator şi căpitan general al Cubei), să construiască un zid imens, care să ducă de la Castelul San Salvador de la Punta până la Arsenal. Astfel, un secol mai târziu, micul oraş a fost împărţit în două, Havana din interiorul zidurilor şi Havana din afara zidurilor, cum le-au numit oamenii. Inițial, s-au construit doar două porţi, însă zona împrejmuită de zidul de apărare, fiind foarte lungă, a ajuns să aibă în cele din urmă până la nouă intrări.
* * *
Semnalul că porţile puteau fi deschise îl constituia o lovitură de tun care se trăgea la ora 4,30 dimineaţa fie de pe o navă de război, fie din Fortăreaţa San Carlos de la Cabaña, un castel impunător ce se întindea pe o lungime de 700 de metri, o construcţie solidă remarcabilă. Pentru închiderea porţilor se trăgea altă lovitură de tun seara la ora 8, ceea ce însemna că cei pe care acest avertisment îi surprindea de cealaltă parte a zidurilor, erau siliţi să rămână acolo până la semnalul de deschidere de dimineața, lucru nu tocmai recomandabil, deoarece erau expuşi atacurilor răufăcătorilor care mişunau în zona aceea.
* * *
Modul în care oamenii s-au orientat după lovitura de tun s-a transformat în ceva mai mult decât o obişnuinţă. Cu timpul ea a devenit un fapt atât de adânc înrădăcinat, încât chiar şi după demolarea zidului, lovitura de tun a continuat să fie o tradiţie care pe parcurs s-a adaptat unui nou orar. Şi asta fiindcă, odată cu Prima Intervenţie a Statelor Unite în Cuba, a fost suspendată lovitura de tun care se trăgea dimineaţa, iar cea de la ora 8 seara a fost mutată o oră mai târziu, aşa cum poate fi auzită şi astăzi. Totuşi, istoria înregistrează o scurtă întrerupere a acestui semnal. Astfel, în data de 24 iunie 1942, un comunicat al Statului Major al Armatei îi surprindea pe toţi locuitorii Havanei, deoarece le aducea la cunoştinţă că lovitura de tun va fi suspendată, printre altele din cauză că lumea era afectată de Al Doilea Război Mondial. Drept pentru care, timp de doi ani şi jumătate oraşul a trăit fără să o mai audă. În cele din urmă însă, tradiţia loviturii de tun a fost reluată.
* * *
Anii au trecut, iar El Cañonazo de las Nueve (Lovitura de tun de la ora nouă), s-a transformat într-o ceremonie strălucitoare şi atractivă, în care protagoniştii sunt tinerii recruţi ce purtă uniforme ca cele din vremea domniei lui Carlos al III lea al Spaniei. Ea se aude din Fortăreața San Carlos de la Cabaña, unde batería de tunuri cuprinde 21 de piese de bronzturnatela Sevilla, însecolul al XVIII lea cărora, după cum era obiceiul, li s-a dat şi nume, unele chiar interesante, cum ar fi Capitolino, Ruperto, La Parca şi altele.
* * *
Dacă treceţi prin Havana, vă recomandăm să vizitaţi Fortăreața San Carlos de la Cabaña şi să aşteptați spectacolul „El Cañonazo de las Nueve” - Lovitura de tun de la ora 9. Aceasta este una dintre cele mai populare atracţii oferite vizitatorilor nocturni. Astfel, veți simți cu siguranţă, fiorul energic a unui trecut de mult apus, al acestui oraş plin de magie.
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO
(traducere – Diana-Maria Şincai)