ILUSTRATE DIN CUBA - Loma de la Cruz
01 Octombrie 2017, 14:00
Dacă aveţi în plan să vizitaţi Cuba şi v-aţi hotărât să străbateţi partea orientală ţării, alegeţi oraşul Holguín (Olghin), o zonă în care veţi vedea cât de mândri sunt locuitorii că au o aşezare atât de reprezentativă cum este Loma de la Cruz. Din momentul în care, în 3 mai 1790 Fray Antonio de Alegrías, prior al comunităţii franciscane din Holguín, a urcat până în vârful dealului numit Cerro Bayado ducând în spate o cruce de lemn pe care a aşezat-o acolo, respectiva colină şi-a schimbat numele în „Loma de la Cruz” (adică Dealul Crucii). Mai mult de atât, acesta a devenit, din clipa aceea şi un simbol pentru protejarea oraşulului şi pentru sărbătorirea Pelerinajelor Crucii din luna mai, „Romerías de la Cruz de Mayo”, o sărbătoare spaniolă religioasă tradiţională.
* * *
Loma de la Cruz este un punct de unde puteţi vedea întregul oraş ce se află la 276 de metri deasupra nivelului mării. În ciuda acestei înălţimi şi a terenului neregulat, de la amplasarea crucii de lemn, în fiecare zi de 3 mai dealul a fost iluminat şi împodobitde la poal şi până la vârf. Ani la rând oamenii se strângeau mai întâi în faţa bisericii San José (Sfântul Iosif) şi apoi în parcul Calixto García, şi de acolo porneau înpelerinaj la ora trei după amiaza, însoţiti întotdeauna de o fanfară militară sau de o orchestră. Procesiunea urca până în locul unde se înalţă crucea. Unii au urcat în genunchi pentru a-şi îndeplini promisiunile făcute, iar alţii legaţi la ochi. Dar cei mai mulţi continuat însă tradiţia de a depune flori, lumânări şi pietre la piciorul crucii şi de a-şi pune trei dorinţe odată ajunşi în dreptul ei.
La începutul secolului XX s-au efectuat lucrări de restaurare pe versanţii dealului, la baza acestuia şi în vârf, unde s-a şi construită o piaţetă în formă de rotondă, o capelă şi două terase de unde se putea admira panorama şi a început construcţia scării de 458 de trepte, care s-a încheiat în anul 1951. Însă în ziua de 3 mai a anului anterior a fost amplasată o a doua cruce, prima fiind deja foarte deteriorată. Toate aceste lucrări au fost finanţate de către locuitorii localităţii, care au apelat la tombole, colecte, serbări populare şi alte iniţiative.
O a treia cruce a ajuns să fie amplasată la începutul anilor ’90, deoarece precedenta (în timpul unei furtuni) a fost lovită de un trăsnet şi distrusă. Această a treia cruce, cea care se vede astăzi, a fost făcută din lemn de caguairán (arbore care creşte în Cuba, al cărui lemn este foarte dur şi rezistent în acelaşi timp), la fel ca şi crucea iniţială, din anul 1790, deorece acest lemn preţios abundă în pădurile din regiunea Bariay, o zonă deosebit de frumoasă.
Vizitatorul care ar vrea să admire oraşul Holguín de la înălţime, dar nu are o condiţie fizică destul de bună pentru a urca cele 458 detrepte, în ciuda locurilor de popas prevăzute cu bănci, mai are o opțiune: în prezent, în partea din spate a Dealului Crucii s-a construit o şosea care permite să urci cu maşina. În plus, turiştii se poate bucura de mâncarea bună a restaurantului din vârful dealului, ce face parte din complexul turistic care se află acolo. Mai mult de atât se poate face un popas şi la o capelă de lângă Cruce care, independent de originea sa catolică şi de faptul că este locul unde se oficiază slujba religioasă din ziua de 3 mai, a devenit un loc foarte vizitat de credincioşii ce practică religii diferite, ca o expresie a sincretismului care caracterizează cultura cubaneză.
Tradiţionala prăznuire a Pelerinajelor Crucii din luna Mai, care pălise puţin odată cu trecerea timpului, a căpătat un nou suflu datorită Asociaţiei Hermanos Saíz, organizaţie culturală ce reuneşte cei mai importanţi scriitori, artişti, intelectuali şi promotori de până în 35 de ani. Pelerinajele din luna mai, aşa-numitele „Romerías de Mayo”, cum au ajuns să fie cunoscute, constituie un eveniment în cadrul căruia se desfăşoară, an de an, festivalul internaţional al tineretului artistic, manifestaţie ce împleteşte caracterul tradiţional cu cel modern, transformând astfel oraşul Holguín în Capitală a Artei Tinere.
* * *
În prezent, Loma de la Cruz, străjer natural şi loc ce oferă o panoramă fără egal a oraşului, continuă să fie pentru unii un simbol protector iar pentru alţii un loc al îndeplinirii făgăduielilor. Să urci cele 458 de trepte ale acestui deal care a fost declarat Monument Istoric Arheologic Colonial al Insulei Cuba va fi o experienţă de neuitat. Iar ca să vă convingeţi, vă propunem să încercaţi !
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO
(traducere – Diana-Maria Şincai)