ILUSTRATE DIN CUBA Loma de la Cruz
Dacă aveți în plan să vizitaţi Cuba şi vă decideţi să străbateţi partea de est a ţării, mergeţi în oraşul Holguin. În această regiune veţi putea constata cât de mândri sunt locuitorii că au un loc atât de reprezentativ cum este Loma de la Cruz (Dealul Crucii), o colină care se ridică la 261 de metri deasupra nivelului mării şi care a devenit de-a lungul anilor simbolul distinctiv al acestui oraş cunoscut şi ca „Oraşul Parcurilor”.
29 Ianuarie 2023, 07:00
Deşi oraşul Holguin are mai multe locuri care îi dau o notă aparte, cum ar fi numeroasele sale parcuri, Muzeul de Istorie La Periquera sau chiar simpaticul măgar din Mayabe, faimos pentru pasiunea cu care bea berea cu acelaşi nume, simbolul cultural al acestui oraş şi al oamenilor săi rămâne colina Loma de la Cruz.
* * *
Loma de la Cruz este un punct de belvedere de unde se poate vedea întregul oraş Holguin. Numele i se datorează crucii de lemn care se înalţă aici. Se spune că la 3 mai 1790, Fray Antonio de Alegrías, priorul comunității franciscane din Holguin, în speranța că perioadele de secetă vor lua sfârşit, a urcat ducând în spate o cruce de lemn până în vârful dealului numit pe atunci Cerro Bayado şi a aşezat-o acolo. În acest fel, dealul şi-a schimbat definitiv numele în Loma de la Cruz. După amplasarea crucii, Loma de la Cruz a devenit un simbol ocrotitor al oraşului şi loc de pelerinaj cu ocazia sărbătorii Cruz de Mayo, (Crucea de Mai), o sărbătoare religioasă tradiţională spaniolă care comemorează data la care Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a găsit Sfânta Cruce a lui Hristos pe Muntele Golgota, la 3 mai 326.
* * *
Din momentul înălţării crucii de lemn pe Loma de la Cruz, enoriaşii au început să meargă acolo în pelerinaj în zilele de 3 şi 4 mai, fără ca altitudinea şi terenul neregulat să îi poată opri. Unii urcau dealul pentru a-şi îndeplini un legământ şi o făceau în genunchi, alţii, legați la ochi. Dar majoritatea urmau tradiţia de a depune flori, lumânări şi pietre la piciorul crucii şi de a-şi pune trei dorinţe, având, desigur, credinţa că se vor împlini. Acest obicei a continuat până în anii '50 ai secolului al XX-lea. Oamenii se strângeau şi începeau procesiunea la ora trei după-amiaza, întotdeauna însoţiţi de o fanfară militară sau de o orchestră. Sus pe deal se oficia slujba religioasă, iar apoi începea sărbătoarea cu dansuri, băutură şi mâncare, până în zorii zilei următoare. Aveau loc sporturi şi jocuri tradiţionale între care luptele de cocoşi şi corridas de cintas („curse cu panglici” - în care concurenţii, călare, încercau să ia o panglică din cele atârnate pe un fir suspendat între doi stâlpi, trecând un băţ printr-un inel prins de panglică – nota trad.). În zilele noastre, aceste festivităţi din luna mai sunt cunoscute sub denumirea de Romerías de Mayo.
* * *
La începutul secolului al XX-lea, au fost efectuate lucrări de restaurare pe pantele colinei Loma de la Cruz, la bază şi în vârf, unde s-au construit o piaţetă rotundă, o capelă şi două puncte de belvedere. De asemenea, pentru a putea urca mai uşor dealul, s-a început construirea unei scări impunătoare cu 458 de trepte, finalizată în anul 1951. În plus, s-a amplasat o a doua cruce, deoarece prima era deja foarte deteriorată. Toate aceste lucrări au fost finanţate de către locuitorii oraşului, care au apelat la tombole, colecte, serbări populare şi alte iniţiative. A doua cruce amplasată pe colina Loma de la Cruz a trebuit însă să fie înlocuită cu alta la începutul anilor '90 ai secolului trecut, fiindcă a fost distrusă de un fulger care a lovit-o direct. Aşadar, crucea pe care o vedem astăzi este a treia. Ea a fost construită, la fel cu cea originală din anul 1790, din valorosul lemn de caguairan, (un arbore indigen răşinos cu lemn foarte dur - nota trad.), care abundă în pădurile din regiunea Bariay, o frumoasă zonă din provincia Holguin.
* * *
După cum am mai spus, pentru a facilita ascensiunea pe Loma de la Cruz a fost construită o scară alcătuită din 458 de trepte. Totuşi, chiar dacă de-a lungul drumului există paliere intermediare şi bănci, traseul este destul de greu străbătut. Şi chiar dacă nu aveţi o formă fizică bună pentru a urca treptele însă vreţi să admiraţi oraşul Holguin de la înălţime, dorința dumneavoastră de a ajunge în vârf nu va rămâne neîmplinită. Mai aveţi o opţiune, şi anume maşina, deoarece în partea din spate a dealului a fost construită o şosea pe care se circulă fără dificultate. Iar după ce aţi ajuns în vârful colinei fie pe scări, fie cu maşina, nu ezitaţi să vă bucuraţi de o masă bună la restaurantul care face parte din complexul turistic ce se găseşte acolo.
* * *
În vârful colinei Loma de la Cruz, aşezată pe un podium înalt de un metru, care serveşte drept altar, se înalţă solemn enorma cruce de lemn, care poate fi văzută chiar şi din oraşul Holguin. Alături este o capelă micuţă la care vă puteţi opri o clipă. Aceasta, dincolo de originea sa catolică şi de faptul că este folosită pentru a oficia slujba din ziua de 3 mai, a devenit un loc vizitat de credincioşii de diferite religii, ca o expresie a sincretismului care caracterizează cultura cubaneză. Odată cu începutul lunii mai pe Loma de la Cruz sosesc tineri artişti şi creatori din diferite părţi ale lumii. Aici are loc „Festivalul Internaţional al Tineretului Artistic”, un adevărat eveniment cultural al popularei sărbători „Romerías de Mayo”. Urcarea dealului este punctul culminant al unei întregi săptămâni de festivităţi, un amestec de tradiție şi modernitate care face din oraşul Holguin capitala artei tinere.
* * *
Astăzi, Loma de la Cruz, cu priveliştea sa de neegalat asupra oraşului Holguin, rămâne pentru unii un simbol protector, iar pentru alţii loc de legământ şi rugăciune. De aceea, atunci când Papa Francisc a binecuvântat de la înălţimea colinei oraşul, pe 21 septembrie 2015, mulţi s-au simțit onoraţi.
* * *
Nu există nicio îndoială că urcarea celor 458 de trepte ale dealului Loma de la Cruz, declarat „Monument Istoric Arheologic Colonial al Insulei Cubei”, este şi va rămâne o experiență de neuitat pentru cel care o face. Aţi vrea să încercați ?
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO (traducere – Diana-Maria Şincai)