ILUSTRATE DIN CUBA - La Gran Piedra
31 Martie 2018, 14:00
„La Gran Piedra” (Piatra cea Mare) – aceasta este tema pe care o vom aborda astăzi la…. Ilustrate din Cuba, împreună cu colegii noştri de la Radio Taíno, invitându-vă într-o drumeţie la aproximativ 20 km de oraşul Santiago de Cuba, pentru a cunoaşte astfel mai bine, povestea Marii Pietre, declarată la 30 decembrie 1991 Monument Naţional.
* * *
Dacă v-ați propus să vizitaţi Cuba şi dacă iubiţi natura, vă sugerăm să alegeţi a trece neapărat şi pe la „La Gran Piedra” (Piatra cea Mare), un loc extraordinar ce se află situat în Marele Parc Naţional Sierra Maestra, la nord-est de oraşul Santiago de Cuba.
* * *
„La Gran Piedra” este un bloc mare de rocă de origine vulcanică, ce măsoară 51 de metri lungime, 25 de metri înălţime şi 30 de metri lăţime şi are o greutate estimată la peste 63.000 de tone. Pentru a escalada vârful acestei pietre imense, trebuie să urcaţi nici mai mult nici mai puţin, decât 459 de trepte (tot din piatră). Efortul merită, cu siguranţă. Odată ajunşi pe creastă, vă veți afla la o înălţime de 1.234 de metri deasupra nivelului mării. De la acestă altitudine, se spune că noaptea pot fi zărite luminile din Jamaica.
* * *
„La Gran Piedra” mai este cunoscută şi sub numele de „comoara din estul Cubei” şi, aşa cum se întâmplă cu orice loc aparte, în jurul originii sale s-au tot țesut mai multe legende. Una din ele atribuie ivirea acestei roci cu impactul unui meteorit căzut în urmă cu milioane de ani, dar cea mai veridică este aceea care spune că apariţia pietrei s-a datorat exploziei unui vulcan submarin. Oricare ar fi adevărul, cert este că această rocă monumentală reprezintă centrul unuia dintre cele mai frumoase locuri naturale din zonă, cu un micro climat ce permite să experimentezi temperaturi ce pot să scadă chiar şi până la 4 grade Celsius, şi unde călătorul se poate trezi învăluit într-o ceaţă deasă, care chiar şi vara te împiedică să vezi la mai mult de un metru distanță.
* * *
Vorbind despre „La Gran Piedra” (un loc extraordinar ce se află situat în Marele Parc Naţional Sierra Maestra), trebuie să facem specificaţia că dispune de o floră unică, alcătuită dintr-o mare varietate de ferigi, orhidee, eucalipţi, pini, chiparoşi şi o diversitate de pomi fructiferi între care, oricât de ciudat ar părea, se regăsesc meri şi piersici.
Şi cum am amintit de floră, să vă spunem câte ceva şi despre faună, care constituie o adevărată atracţie pentru toţi cei care ajung la „La Gran Piedra”. În jurul uriaşei roci veţi putea vedea zburând ciocănitori, sturzi de iarnă, ulii, porumbei sălbatici şi, în fruntea tuturor, pasărea naţională a Cubei numită Tocororo.
* * *
Dacă iubiţi istoria, la aproximativ 1.200 de metri distaţă de „La Gran Piedra”, se găseşte Muzeul „Cafetal La Isabelica”, declarat monument naţional, bijuterie a patrimoniului cubanez şi martor de excepţie al prezenţei franco-haitiene în această regiune a ţării, în secolul XIX.
Cât despre cei pasionaţi de drumeţii, nici aceştia nu vor fi dezamăgiţi dacă vor alege să viziteze „La Gran Piedra”. Şi asta fiindcă în apropiere se află Hotelul „Villa La Gran Piedra”, de unde oricine poate alege diverse programe de drumeţii, cum ar fi: alpinism, cicloturism sau alte opțiuni atrăgătoare ce vă vor întâmpina la faţa locului. Una dintre variante ar fi să spunem, urcarea celor 459 de trepte (despre care am mai amintit la începutul emisiunii), înconjuraţi de ceţurile dese, apăraţi de vegetaţia bogată şi conduşi de o adevărată armată de păsări. Odată ajunşi în vârf, din acest punct de observaţie natural veți avea o vedere panoramică asupra coastei sud-estice cubaneze, de o frumuseţe fără pereche.
Şi încă ceva… „La Gran Piedra” este înregistrată în Cartea Recordurilor ca fiind o rocă de origine vulcanică cu dimensiuni impresionante situată la cea mai mare înălţime de de glob (1.234 de metri deasupra nivelului mării), şi a treia din lume ca mărime.
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO
(traducere – Diana-Maria Şincai)