ILUSTRATE DIN CUBA - Insula Tineretului (Isla de la Juventud) - 3
18 Decembrie 2022, 06:23
Lovită în permanență de fenomene meteorologice, Insula Tineretului este o mică parte din Cuba, unde viaţa este liniştită, soarele arde cu putere, iar oamenii sunt foarte veseli.
* * *
Să cunoşti Insula Tineretului este ca şi cum ai atinge esenţa unui tărâm în care, prin ecoul săbiilor piraţilor şi al gemetelor celor condamnaţi, zgomotele stinse ale crocodililor ori fineţea nisipurile argintii, se poate reînvia oricând magia trecutului. Iar ca să vă convingeţi de acest fapt, vă invităm să o vizitaţi şi să descoperiţi nenumăratele lucruri frumoase pe care le adăposteşte. Printre acestea se numără şi monumentele ei naţionale, fiindcă Insula Tineretului nu înseamnă doar natură şi plaje întinse. Pe lângă locurile paradisiace pe care le puteţi vizita, aici se păstrează şi o istorie frumoasă care se regăseşte în fiecare colţ. Capitala sa, Nueva Gerona, oferă vizitatorului ocazia de a-i cunoaşte centrul istoric, a cărui încărcătură culturală este de mare importanţă în cadrul insulei. În diferitele aspecte ale oraşului se simte prezenţa culturii spaniole, a celei africane, americane, caymaneze şi japoneze, fiecare dintre acestea păstrându-şi identitatea şi tradiţiile.
* * *
În ciuda dimensiunilor reduse, Insula Tineretului se mândreşte cu mai multe monumente naţionale care vorbesc despre istoria şi cultura locuitorilor săi. Cunoscându-le, trecând prin trecutul şi prezentul lor, o să vă puteţi da seama de măreţia locului. Astăzi, în călătoria noastră pe calea undelor, vom ajunge la fiecare dintre aceste monumente, şi anume la nava El Pinero, la închisoarea Presidio Modelo, la Ferma-muzeu El Abra, la peşterile din Punta del Este (cunoscute drept Capela Sixtină a artei rupestre din Caraibe), precum şi la Cimitirul American.
* * *
În Nueva Gerona (capitala Insulei Tineretului), chiar în centru, se află El Pinero, o navă a Forţelor Navale Cubaneze, prima ambarcaţiune cu motoare diesel folosită în teritoriu şi care a fost totodată şi principalul mijloc de legătură între insulă şi restul ţării, prin portul Batabanó. Sosirea şi plecarea navei era un adevărat eveniment. Dar valoarea ei va spori considerabil atunci când istoria îşi va pune definitiv amprenta asupra sa: El Pinero i-a transportat pe tinerii din aşa-numita Generaţie a Centenarului, după eliberarea lor din închisoarea Presidio Modelo, în anul 1955. Un fapt care a marcat destinul Cubei. Grupul de revoluţionari condus de Fidel Castro numit Generaţia Centenarului a primit această denumire deoarece luase cu asalt cazărmile Moncada şi Carlos Manuel de Céspedes exact în anul centenarului naşterii lui José Martí, Eroul Naţional al Cubei. Coca navei El Pinero (declarată Monument Naţional la 10 octombrie 1978), care se află în prezent amplasată pe uscat, poate fi văzută în piaţa cu acelaşi nume.
* * *
Am menţionat deja închisoarea Presidio Modelo, unul dintre cele mai izbitoare locuri de pe această mică insulă. Situată foarte aproape de Nueva Gerona, a fost construită între anii 1925 şi 1932. Proiectul a avut la bază închisoarea Joliet, din statul Illinois, Statele Unite ale Americii, şi se spune că era cea mai mare noutate în ceea ce priveşte sistemele penitenciare din întreaga lume. În plus, a fost numită Presidio Modelo (în traducere Închisoarea Model), pentru că trebuia să fie într-adevăr un model atât sub aspectul modului în care erau trataţi deținuţii, cât şi al reeducării acestora. Dar nimic nu putea fi mai departe de adevăr.
Spuneam că nimic nu putea fi mai departe de adevăr deoarece închisoarea a fost de la bun început un loc al morţii, unde guvernele dictatoriale succesive îşi trimiteau oponenţii. Presidio Modelo cuprindea patru clădiri circulare cu cinci etaje, 93 de celule cu câte două paturi fiecare şi avea o capacitate de peste 5.000 de locuri. În centrul fiecărui cerc se afla câte un turn creat astfel încât dintr-o singură privire gardienii înarmaţi cu mitraliere să poată supraveghea şi controla prizonierii. Acest loc înspăimântător, cu o arhitectură impecabilă, şi-a închis porţile ca închisoare după triumful revoluţionar din 1959, pentru a le redeschide mai târziu ca muzeu. Datorită formei sale de panoptic şi caracterului monumental, închisoarea Presidio Modelo este considerată o lucrare unică de acest gen în America Latină, iar în anul 1978 a fost declarată Monument Naţional.
* * *
Pe Insula Tineretului, un alt Monument Naţional foarte vizitat este Fermă-muzeu El Abra, care, pe lângă alte numeroase atracţii, ne spune povestea şederii în acest loc a Eroului Naţional al Cubei.
În anul 1870, tânărul José Martí Pérez îşi revenea după suferinţele din detenţie, aşteptându-şi deportarea în Spania. Această fermă, situată la un kilometru şi jumătate de capitala insulei, Nueva Gerona, se numeşte El Abra. Proprietarul său a fost José María Sardá, un catalan, prieten cu tatăl lui Martí, care a reuşit să obţină de la guvernul spaniol reducerea pedepsei tânărului şi l-a găzduit în casa lui.
Casa, unică în felul ei în Cuba, este proiectată în stilul marilor haciende catalane şi este alcătuită din trei corpuri arhitecturale independente: o bucătărie-sufragerie în centru şi camere de o parte şi de cealaltă. Mai are adăpost pentru trăsuri, un hambar, rămăşiţe ale fostelor barăci ale sclavilor, un mic cuptor de var şi în curte un piedestal care serveşte drept cadran solar. În anul 1944, ferma şi-a deschis porţile ca muzeu cu o colecţie alcătuită din mobilierul casei, care a fost donat de către descendenţii familiei Sardá. Se face precizarea că Martí a stat în prima cameră. Între lucrurile expuse pot fi văzute astăzi mai multe articole aparţinând Apostolului Independenţei Cubei, precum şi cărţile de Istorie Sacră despre Vechiului şi Noului Testament, ca un exemplu al lecturilor sale din acea vreme. Începând cu anul 1975 a fost efectuată o renovare mai apropiată de criteriile muzeologice, iar trei ani mai târziu, Ferma-muzeu El Abra a fost declarată Monument Naţional.
* * *
Continuându-ne călătoria pe Insula Tineretului, ajungem la aşa-numita Capelă Sixtină a artei rupestre din Caraibe. Este vorba despre Peşterile Punta del Este, descoperite în secolul al XX-lea, care au obţinut statul de Monument Naţional în anul 1979. Este un loc impresionant, foarte cunoscut deoarece aici există un sistem de peşteri a căror celebritate se datorează picturilor rupestre lăsate pe pereţi de către aborigenii din epoca precolumbiană.
* * *
Înainte de a părăsi Insula Tineretului, vă mai propunem un ultim popas: Cimitirul Columbia sau Cimitirul American, care are o suprafaţă de 17 metri pătraţi şi este considerat singurul de acest fel din Cuba. Datorită valorilor sale patrimoniale şi istorice, a fost declarat Monument Naţional la 13 martie 2020. Aici odihnesc doar rămăşiţele unor cetăţeni americani (aproximativ 300), care au emigrat din Statele Unite ale Americii şi s-au stabilit între sfârşitul secolului al a XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea pe insula numită la vremea aceea Insula Pinilor. Prima înmormântare a avut loc în anul 1907, iar ultima, în 1981.
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO
(traducere – Diana-Maria Şincai)