ILUSTRATE DIN CUBA - Insula Tineretului (Isla de la Juventud) - 2
17 Decembrie 2022, 06:11
Insula Tineretului, catalogată drept una dintre minunile Mării Caraibilor, este locul ideal pentru cei pasionaţi de natură. Dacă veţi alege vreodată Cuba ca destinaţie turistică, vă invităm să luaţi în considerare şi Insula Tineretului. Este situată în partea de sud-vest a ţării, lângă Golful Batabanó. Face parte din arhipelagul Canarreos şi este a doua insulă ca mărime din arhipelagul cubanez şi a şasea din zona Antilelor.
Adăpost pentru piraţi şi corsari, leagăn de legende ale mării, Insula Tineretului este astăzi o importantă destinaţie turistică din Cuba pentru călătorul care doreşte să se relaxeze pe plaje cu nisip fin şi să se scufunde în ape limpezi şi plăcute. Aşa că, dacă sunteţi pasionaţi de soare şi mare, vă propun să încercăm împreună un exerciţiu de imaginaţie: închidem ochii şi pătrundem în această lume mirifică. Încă ceva… să nu uitaţi costumul de baie!
* * *
Pe Insula Tineretului, plajele sunt peste tot. Desigur, vă puteţi bucura de fiecare, dar nu ar strica să vă facem unele sugestii. Sunteţi gata?... Ei bine... haideţi să explorăm împreună plajele din Cayo Largo del Sur, pe scurt Cayo Largo. Iar dacă vă întrebaţi cum ajungeţi aici din Havana, aveţi două opţiuni: cu avionul de pe aeroportul José Martí sau pe mare, cu un catamaran care pleacă din localitatea Batabanó, aflată la sud de Havana.
* * *
Acestea fiind spuse, prima plajă spre care ne îndreptăm este Playa Sirena, cea mai întinsă din zonă şi, pentru unii, cea mai frumoasă plajă din Cuba. Acolo puteţi înota în compania delfinilor. Un adevărat privilegiu!
O altă destinaţie ar putea fi Playa Paraíso, care, conform unor aprecieri, se situează printre cele mai populare 25 de plaje din lume şi al cărei nume aproape că spune totul: Plaja Paradisului. Un loc foarte căutat, cu privelişti uimitoare şi apă cu adâncime mică. Sau vă puteţi opri pe Plaja Bibijagua, care se remarcă prin nisipul ei negru, disponibilă tot timpul anului datorită climei sale tropicale. Este înconjurată de peisaje frumoase, cu o mare diversitate de floră şi faună. Aici veţi găsi un hotel modern şi confortabil, numit Arenas Negras. Iar celor care preferă un contact mai strâns cu natura, practicarea de sporturi nautice, drumeții și alte activităţi de acest gen, le recomandăm Campingul Popular Arenas Negras, cu ghid specializat.
Revenind pe Plaja Bibijagua, mai trebuie să ştiţi că aici există un impresionant muzeu în aer liber, care se deschide spre Marea Caraibilor, unde puteţi admira zece sculpturi frumoase de mari dimensiuni, realizate de diverşi artişti plastici din Cuba prin tehnica cioplirii directe în marmură.
* * *
Parcul Naţional Marin Punta Francés, cunoscut de cubanezi mai degrabă sub numele scurt de Punta Francés, este un alt obiectiv turistic aflat pe Insula Tineretului, pe care vă propunem să-l vizitaţi. Acest parc a fost inaugurat în anul 1978 şi se întinde pe o lungime de 3.000 de metri, fiind unul dintre cele mai bine conservate ecosisteme de coastă din Cuba. Vegetaţia densă şi virgină completează acest frumos tablou de la tropice. Arborii Coccoloba uvifera şi palmierii adăpostesc un mare număr de pasări: tocororo (trogonul cubanez, considerat pasărea naţională a Cubei datorită penajului în care predomină culorile steagului cubanez, şi anume roşu, albastru şi alb - nota trad.), cabrero (având denumirea ştiinţifică Spindalis zena), precum şi papagali care agită peisajul solitar cu ţipetele lor.
O altă caracteristică a Parcului Naţional Marin Punta Francés este aceea că zonele de scufundări sunt foarte bine conservate, iar Centrul Internaţional de Scufundări „El Colony” (ce se întinde pe o distanță de 6 kilometri între Punta Francés şi Punta Pedernales), înfiinţat la începutul anilor ’80 ai secolului trecut, vă pune la dispoziţie cel puţin 56 de puncte, unde se poate practica acest sport ziua şi noaptea. Cu siguranţă veţi fi impresionaţi de coloniile mari de corali având peste 40 de tipuri diferite, printre care se numără coralii în formă de coarne de elan, de coarne de cerb şi coralii negrii.
Cât despre ţărmul Parcului Naţional Marin Punta Francés, aici veţi găsi stânci înalte şi abrupte care îşi dezvăluie peşterile şi alte colţuri ascunse.
* * *
Şi pentru că am menţionat scufundările, trebuie să vă mai spunem că dacă sunteţi cu adevărat pasionaţi de acest sport, Insula Tineretului vă oferă aventuri pline de emoţie indiferent în ce parte aţi privi. Numeroase epave de ambarcaţiuni naufragiate ale piraţilor fac parte din peisajul subacvatic al zonei, iar în apele sale puţin adânci veţi găsi splendide recife de corali precum şi o bogată floră şi faună. Fără îndoială, acest loc reprezintă unul dintre cele mai bune zone de scufundări din lume. Şi asta nu este tot. Iubitorilor arheologiei subacvatice, Insula Tineretului, în zona numită Bajo de Zambo, le dezvăluie un fascinant cimitir cu peste 70 de epave, fiecare cu propriile sale poveşti. Şi cine ştie dacă nu cumva într-o bună zi vor putea fi scoase la lumină acele comori ascunse despre care vorbesc localnicii, comori păzite cu străşnicie de spiritele piraţilor.
Lăsând la o parte legendele despre piraţi şi corsari, este important de reținut că cei ce aleg să se aventureze în lumea subacvatică nu vor întâmpina niciun pericol. Centrul Internaţional de Scufundări „El Colony” dispune de un port de agrement bine aprovizionat, în care stau gata să intervină ambarcaţiunile dotate cu trusă de prim ajutor, rezerve de oxigen, sistem de poziţionare prin satelit GPS şi ecosondă pentru măsurarea adâncimii.
* * *
Insula Tineretului nu înseamnă însă doar natură şi plaje întinse. Locul, care a devenit o destinaţie turistică, are o istorie remarcabilă. Capitala, Nueva Gerona, oferă călătorului ocazia de a se plimba pe străzile sale frumoase şi de a cunoaște cultura acestei insule care, în ciuda întinderii teritoriale reduse, are patru monumente naţionale care îi reflectă istoria, cultura şi identitatea. Dar despre toate acestea vă vom povesti cu altă ocazie.
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO
(traducere – Diana-Maria Şincai)