Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA - Insula Tineretului (Isla de la Juventud) - 1

11 Decembrie 2022, 07:19

Insula Tineretului, una dintre cele mai pitoreşti zone din Caraibe, este un loc de poveste de o mare frumuseţe, bogat în floră şi faună. În jurul ei s-au ţesut interesante poveşti cu piraţi şi corsari. Are o climă tropicală de invidiat şi o istorie bogată, care s-a păstrat vie în muzee şi în diferite locuri ale insulei. Vizitarea ei poate fi o aventură extraordinară şi vă poate surprinde în multe feluri, căci nu întâmplător a fost catalogată ca fiind una dintre minunile Mării Caraibilor. Este protejată de aproximativ 65 de kilometri de bariere de corali, iar natura ei luxuriantă a rămas aproape intactă. Cei care vin aici se pot bucura de plajele cu ape limpezi şi calde și pot practica toate sporturile nautice pe care le doresc.

 

Insula Tineretului este a doua ca întindere din arhipelagul cubanez şi împreună cu peste alte 600 de insuliţe şi „cayos” (insule mici, plate şi nisipoase) formează Arhipelagul Canarreos, în partea de sud-vest a Cubei, lângă Golful Batabanó. Se găseşte la aproximativ 60 km de insula Cuba şi la 142 km de capitala Havana. Are doar 2.200 de  kilometri pătraţi, fapt pentru care a primit statutul de „municipiu special”. (În Cuba municipiul este o unitate administrativ-teritorială care poate cuprinde o singură localitate, o parte din ea sau mai multe localităţi – nota trad.) Dat fiind caracterul său insular, s-a considerat că trebuie să se subordoneze direct guvernului central. Capitala sa este Nueva Gerona, nume care a fost dat în onoarea Căpitanului General al Cubei, Francisco Dionisio Vives, care a condus rezistența oraşului catalan Girona (Gerona) în Războiul de Independență spaniol împotriva militarilor francezi și care a condus, de asemenea, repopularea acestei insule prin Decretul Regal dat de Coroana Spaniei.

Istoria ne spune că pe această insulă Cristofor Columb a ajuns la 13 iunie 1494, în cea de a doua sa călătorie în Lumea Nouă. A ocupat-o în numele Coroanei spaniole şi a numit-o San Juan Evangelista. Dar insula s-a dovedit neinteresantă pentru spanioli din punct de vedere strategic şi a fost dată uitării timp de câteva secole. Se presupune că motivul abandonului ţinea de inconvenientele pe care le presupuneau protejarea şi colonizarea acesteia, date fiind dimensiunile ei şi dificultatea de a-i apăra ţărmurile.

* * *

Timp de secole insula a rămas practic nelocuită. Doar piraţii şi corsarii o foloseau în mod obişnuit ca refugiu şi pentru a pândi vasele comerciale lipsite de apărare care treceau prin aceste ape. Astfel, nu puţini au fost piraţii de origine britanică, franceză, olandeză şi spaniolă care au navigat prin tot bazinul Mării Caraibilor fie în mod independent, fie în serviciul unor companii comerciale create pentru a contracara monopolul comerţului Spaniei cu propriile colonii. Iar puţinii locuitori de pe insulă au fost nevoiţi să negocieze cu aceşti piraţi şi corsari, din raţiuni de supravieţuire.

 

În anul 1830, spaniolii au început să exercite pe Insula Tineretului un control militar, dar nu au putut face acest lucru prea mult timp. Prin urmate, locul a continuat să fie refugiul oamenilor fără de lege, deşi se spune că aproape toţi piraţii s-au retras treptat de aici.

* * *

Chiar dacă astăzi e cunoscută de toată lumea ca Insula Tineretului, de-a lungul timpului acest mic teritoriu a fost numit în multe feluri. Ba chiar am putea spune că puţine locuri din Cuba, şi poate chiar din lume, şi-au schimbat numele de atâtea ori ca această mică insulă din sud-vestul Cubei. Pentru indieni a fost Camaracó, Ajao şi Siguanea. Cristofor Columb a denumit-o San Juan Evangelista. Conchistadorul Diego Velázquez, primul guvernator al Cubei, a numit-o Santiago. Alte nume au fost Maria, San Pauli şi Colonia Reina Amalia. Iar din anul 1529 apare pe hărţi sub numele de Insula Pinilor (Isla de Pinos). Denumirile nu se opresc însă aici. A mai fost cunoscută şi ca Insula uitată, a exilaţilor, a papagalilor, Insula celor o mie de nume, Siberia Cubei sau Insula celor 500 de asasinate. Şi să nu uităm unul dintre cele mai celebre nume, acela de Insula Piraţilor, denumire ce se datorează sosirilor şi şederii, în special în Siguanea, a celor mai vestiţi dintre acei prădători ai mării, cum ar fi corsarul englez Sir Francis Drake, supranumit  din anul 1572 „Teroarea Mărilor”.

Un alt apelativ al Insulei Tineretului, care nu putea lipsi, a fost şi cel de Insula Comorii (Isla del Tesoro). Peisajul exuberant şi sălbatic, apele cristaline, frecventele sosiri ale piraţilor, misterul, dar şi câteva evenimente au dat greutate acestei denumiri. Un exemplu ar fi publicarea în revista Isla de Pinos, în 1930, a descoperirii, în zona Siguanea, a unei comori ce valora aproximativ 20 de milioane de dolari şi pe care se spune că ar fi pus mâna un american, proprietar al unei mine. Pe de altă parte însă, oamenii locului cred că acea comoara se află încă acolo, ascunsă în La Siguanea, şi că nimeni nu a putut ajunge la ea deoarece spiritele piraţilor îşi păzesc cu străşnicie bogăţiile. Aceste comori au fost îngropate în apele adânci ale golfului sau undeva de-a lungul coastei, unde nu puţini au fost cei care şi-au găsit moartea după ce au ascuns prada. Poate de aceea localnicii vorbesc şi de prezenţa mulţimii de lumini fluorescente, de gemetele sumbre ale celor care au fost poate ucişi de archebuze sau de numeroşii crocodili din zonă.

 

La întrebarea „Câte vase scufundate or fi rămas pe fundul golfului acoperite de corali vechi de peste 400 de ani ?”, vânătorii de comori răspund: se presupune că în jur de 200 de vase pline de bogăţii. Astfel, să nu ne mirăm că în acest loc, în care marea ascunde, de altfel multe frumuseţi, s-a dezvoltat una dintre cele mai bune zone de scufundări din lume.

* * *

 

Ajunşi în acest moment al povestirii noastre, vă întrebaţi cu siguranţă când i s-a dat insulei numele pe care îl are acum. Ei bine, data este 2 august 1978, când, printr-o decizie a Adunării Naţionale a Puterii Populare din Cuba numele de Insula Pinilor s-a schimbat în Insula Tineretului. Noul nume a fost dat în contextul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, desfăşurat în Cuba, în semn de recunoştință faţă de miile de tineri care, răspunzând apelului de a ajuta la repararea distrugerilor cauzate de uraganul Alma în anul 1966, şi-au pus eforturile creatoare în slujba dezvoltării insulei. Această activitate a continuat, iar astăzi se numără cu miile tinerii din diferite ţări ale lumii şi din multe provincii ale Cubei care au studiat şi muncit aici, contribuind la progresul acestei mici bucăţi de uscat.

Astăzi puteţi vizita Insula Tineretului fără nicio grijă. Corsarii şi piraţii nu mai există, iar atmosfera care vă întâmpină este una calmă, relaxată şi familiară. Este un loc cu un farmec incomparabil. Puteţi ajunge aici fie cu avionul, de pe aeroportul José Martí din Havana, fie pe mare, cu un catamaran care pleacă din localitatea Batabanó, la sud de Havana.

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

Merlion – monumentul iconic din Singapore
Călătorii 04 Aprilie 2025, 08:00

Merlion – monumentul iconic din Singapore

Fântâna ornamentală reprezentând o creatură mitică, pe jumătate sirenă (mermaid), pe jumătate leu (lion),...

Merlion – monumentul iconic din Singapore
Dinant (Belgia) – orașul saxofonului
Călătorii 28 Martie 2025, 08:00

Dinant (Belgia) – orașul saxofonului

Inventatorul saxofonului, Adolphe Sax s-a născut pe 6 noiembrie 1814 în Dinant, într-o casă modestă de pe strada...

Dinant (Belgia) – orașul saxofonului
Muntele Parnas – sălașul poeziei
Călătorii 21 Martie 2025, 09:00

Muntele Parnas – sălașul poeziei

Potrivit mitologiei, Muntele Parnas din centrul Greciei era casa celor nouă muze, care trimiteau scântei creatoare...

Muntele Parnas – sălașul poeziei
Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”
Călătorii 14 Martie 2025, 09:00

Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”

Tărâm al legendelor celtice, comitatul Sligo de pe coasta Atlanticului a inspirat multe dintre poemele lui William...

Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”
Călător de weekend:  Brassempouy
Călătorii 07 Martie 2025, 09:00

Călător de weekend: Brassempouy

În sud-vestul Franței, într-o peșteră din apropierea satului Brassempouy, a fost descoperită, în 1894, o...

Călător de weekend: Brassempouy
Da Lat – Grădina Vietnamului
Călătorii 28 Februarie 2025, 09:00

Da Lat – Grădina Vietnamului

Un oraș al primăverii eterne, Da Lat a fost construit de coloniștii francezi ca un refugiu pentru căldura tropicală din...

Da Lat – Grădina Vietnamului
Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern
Călătorii 21 Februarie 2025, 09:00

Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern

Istoria schiului modern începe la mijlocul secolului al XIX-lea, în satul Morgedal din regiunea Telemark , unde...

Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern
Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii
Călătorii 14 Februarie 2025, 08:00

Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii

Pe vremuri a fost un El Dorado al Europei și a furnizat argintul care strălucește în orașe imperiale precum Viena sau...

Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
06:05 - 07:00
LUMINA CREDINŢEI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
06:00 - 07:00
Ştiri
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:00 - 07:00
Universul credinței
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru