Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA - Daiquiri

23 Martie 2019, 14:00

Atunci când ajung în Cuba, primul lucru pe care îl cer mulţi dintre cei veniţi din alte colţuri ale lumii este un daiquiri, în special pentru a combate căldura intensă, dar şi pentru a se bucura de această savuroasă băutură făcută din rom alb şi suc de lămâie sau lime. Daiquiri (care în limba spaniolă se pronunță şi „daiquirí”, cu accent pe ultima silabă) a devenit cockteilul naţional cubanez, iar povestea sa o să o dezvăluim în continuare.

*
* *

Numele „daiquiri” provine de la o
plajă aflată în apropierea oraşului Santiago de Cuba şi de la o mină de fier
care exista în zona aceea. Referitor la originea acestei băuturi, legenda ne spune
că în respectiva mină de fier lucra, în anul 1896, un inginer din Statele Unite
ale Americii numit Jennings Cox. Acestuia îi plăcea să bea gin, iar atunci când
nu mai avea, îl înlocuia cu romul care era băutura cel mai uşor de procurat în
regiune. La un moment dat, mina a fost vizitată de către Giacomo Pagliuchi, la
rândul său inginer miner dar şi căpitan în Armata de Eliberare. După lungi
preumblări şi discuţii cu Cox şi cu alţi însoţitori, cu toţii au simţit nevoia
să bea ceva rece, aşa că au apelat la ceea ce aveau la îndemână. Au luat rom pe
care l-au amestecat cu puţin suc de lămâie şi cu un pic de zahăr. Tot agitând
şi amestecând, au obţinut o băutură cu efect răcoritor, care nici nu era peste
măsură de alcoolizată.

* * *

Aceeaşi
legendă mai susţine, că tocmai inginerul italian care
a vizitat mina, Giacomo Pagliuchi,
prietenul lui Jennings Cox, este cel care
a botezat băutura cu numele de „daiquiri”, în cinstea minei în care lucra
colegul său. Şi tot ei doi, Pagliuchi şi Cox, sunt cei care au adus această
băutură la localul cunoscut drept „Barul American” din oraşul Santiago de Cuba.
Ajunşi în local, i-au povestit despre băutura „daiquiri” barmanului, care a început imediat să o
prepare pentru cei prezenţi.

*
* *

Dar să mergem mai departe pe
urmele cocktailului daiquiri, care pentru pentru prima dată a devenit foarte
popular în barurile din Santiago de Cuba, iar mai apoi, în scurtă vreme. a
ajuns să fie preparat şi în Havana. Cât despre momentul în care daiquiri a
început să fie cu adevărat cunoscut în lume, se spune că ar fi anul 1909, şi
acest lucru s-a întâmplat datorită amiralului Lucius W. Johnson, medic din
Marina Statelor Unite ale Americii, care l-a gustat şi plăcându-i, l-a introdus
în Clubul Armatei şi Marinei din Washington D. C.

*
* *

Emilio González, barman de origine spaniolă care lucra la barul Hotel Plaza din Havana prin anul 1913, a vizitat Santiago de Cuba şi aşa a aflat că aici se serveşte o băutură răcoritoare nouă. Fără a sta pe gânduri, a luat cu el reţeta şi astfel, a început să prepare şi să vândă daiquiri la Havana. Dar Emilio a decis să împartă succesul acestei băuturi cu un prieten drag lui, pe nume Constantino Ribalaigua (cunoscut şi drept Constant sau Costance), care pe atunci era proprietarul unuia dintre cele mai renumite baruri din Havana, „El Floridita”.

Constance, proprietarul barului
Floridita, a fost atât de entuziasmat de reţetă, încât a început să diversifice
cocktailul făcând diferite combinaţii până
când, în cele din urmă, a reuşit să creeze faimosul Daiquirí Frappé, căruia i-a
adăugat gheaţă zdrobită mărunt. O băutură savuroasă şi foarte răcoritoare, care
face să fie mai uşor de suportat căldura din Cuba, care se întinde în general
pe toată durata celor 365 de zile ale anului. Nimeni nu şi-ar fi putut imagina însă
pe atunci că barul Floridita va deveni leagănul băuturii daiquiri. Un preparat ce
a ajuns să fie preferat şi de celebrul scriitor american Ernest Hemingway. Prin
anii ‘30, pe când lucra la manuscrisul cărţii „Pentru cine bat clopotele”, acesta
a rămas deosebit de încântat de Floridita. În prezent, în onoarea sa există
varianta „Daiquiri Hemingway”.

*
* *

Anii au
trecut, dar istoria cocktailului daiquiri nu s-a oprit în loc. Astfel, la barul-restaurant Floridita, leagănul emblematicei
băuturi cubaneze, a ajuns să fie doborât recordul Guinness Book al celui mai
mare cocktail daiquiri din lume, cu un pahar uriaş de 275 de litri. Şi asta nu
este tot. Începând din anul 2017, se sărbătoreşte „Ziua
Internaţională a cocktailului Daiquiri”, după ce Asociaţia Barmanilor Cubanezi (Asociación de Cantineros de Cuba) l-a declarat
reprezentant al Cubei în portofoliul de cocktailuri clasice al Asociaţiei
Internaţionale a Barmanilor (IBA), organizaţie înfiinţată pentru a-i reprezenta
pe cei mai buni barmani din lume.

*
* *

Deşi mulţi au încercat să îşi aroge
paternitatea acestei băuturi - şi există tot atât de multe amestecuri câţi
barmani care o pregătesc -, daiquiri a depăşit toate testele şi continuă să fie
unic, autentic şi original, devenind în cele din urmă băutură tradiţională
cubaneză. În versiunea sa mai veche, cocktailul daiquiri se prepară din rom alb
şi suc de lămâie sau lime. Astăzi însă dată fiind răspândirea lui la scară largă.
se pot întâlni multe combinaţii, cum ar fi daiquiri de căpşuni, de banane sau
daiquiri cu fructe asortate. Putem găsi, de asemenea şi alte variante, ca „Daiquiri
Floridita”(preparat cu lichior maraschino), „Papa doble” (făcut cu grapefuit),
sau „Daiquiri Hemingway” (care conţine atât lichior maraschino cât şi suc de
grapefuit).

*
* *

Elementele care au fost luate în
calcul atunci când daiquiri a fost ales drept „cocktail naţional” al Cubei,
sunt multe. S-a analizat importanţa istorică a acestui cocktail în Cuba, popularitatea
sa pe plan intern şi internaţional de-a lungul anilor, tendinţele recente şi
noile evoluţii din lumea cocktailurilor clasice în cadrul cărora daiquiri fost
îmbogăţit cu noi elemente ale mixologiei, (ale artei de a prepara băuturi mixte), dând naştere unui portofoliu revizuit, cu varietăţi noi.

*
* *

Şi nu putem încheia povestea cocktailului daiquiri, fără să vă dezvăluim
reţeta clasică a acestei băuturi, pe care vă propunem să o încercaţi. Ingredientele
sunt următoarele: o uncie şi jumătate (aproximativ 42 ml) de rom cubanez (de preferinţă „Habana Club
Carta Blanca 3 Años”), sucul de la o
jumătate de lămaie, o lingură de zahăr alb şi câteva bucăţele de gheaţă. Pentru
a prepara cocktailul este suficient să divolvaţi bine zahărul în suc, să
amestecaţi apoi totul cu romul într-un shaker şi să îl serviţi într-un pahar cu
gheaţă zdrobită. Pentru a-l orna, se foloseşte de obicei o felie de lămâie.

Realizat de Esther Reyes Corría -
RADIO TAÍNO

(traducere –
Diana-Maria Şincai)

Merlion – monumentul iconic din Singapore
Călătorii 04 Aprilie 2025, 08:00

Merlion – monumentul iconic din Singapore

Fântâna ornamentală reprezentând o creatură mitică, pe jumătate sirenă (mermaid), pe jumătate leu (lion),...

Merlion – monumentul iconic din Singapore
Dinant (Belgia) – orașul saxofonului
Călătorii 28 Martie 2025, 08:00

Dinant (Belgia) – orașul saxofonului

Inventatorul saxofonului, Adolphe Sax s-a născut pe 6 noiembrie 1814 în Dinant, într-o casă modestă de pe strada...

Dinant (Belgia) – orașul saxofonului
Muntele Parnas – sălașul poeziei
Călătorii 21 Martie 2025, 09:00

Muntele Parnas – sălașul poeziei

Potrivit mitologiei, Muntele Parnas din centrul Greciei era casa celor nouă muze, care trimiteau scântei creatoare...

Muntele Parnas – sălașul poeziei
Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”
Călătorii 14 Martie 2025, 09:00

Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”

Tărâm al legendelor celtice, comitatul Sligo de pe coasta Atlanticului a inspirat multe dintre poemele lui William...

Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”
Călător de weekend:  Brassempouy
Călătorii 07 Martie 2025, 09:00

Călător de weekend: Brassempouy

În sud-vestul Franței, într-o peșteră din apropierea satului Brassempouy, a fost descoperită, în 1894, o...

Călător de weekend: Brassempouy
Da Lat – Grădina Vietnamului
Călătorii 28 Februarie 2025, 09:00

Da Lat – Grădina Vietnamului

Un oraș al primăverii eterne, Da Lat a fost construit de coloniștii francezi ca un refugiu pentru căldura tropicală din...

Da Lat – Grădina Vietnamului
Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern
Călătorii 21 Februarie 2025, 09:00

Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern

Istoria schiului modern începe la mijlocul secolului al XIX-lea, în satul Morgedal din regiunea Telemark , unde...

Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern
Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii
Călătorii 14 Februarie 2025, 08:00

Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii

Pe vremuri a fost un El Dorado al Europei și a furnizat argintul care strălucește în orașe imperiale precum Viena sau...

Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Crossover de weekend (Partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 09:00
MATINALII DE PASTI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
08:30 - 09:00
English 7
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 09:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:10 - 09:00
DIMINEȚI CU VINO-NCOA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
08:00 - 09:03
Știri
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
07:00 - 09:30
Bună dimineața, Vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru