ILUSTRATE DIN CUBA - Daiquiri
23 Martie 2019, 14:00
Atunci când ajung în Cuba, primul lucru pe care îl cer mulţi dintre cei veniţi din alte colţuri ale lumii este un daiquiri, în special pentru a combate căldura intensă, dar şi pentru a se bucura de această savuroasă băutură făcută din rom alb şi suc de lămâie sau lime. Daiquiri (care în limba spaniolă se pronunță şi „daiquirí”, cu accent pe ultima silabă) a devenit cockteilul naţional cubanez, iar povestea sa o să o dezvăluim în continuare.
*
* *
Numele „daiquiri” provine de la o
plajă aflată în apropierea oraşului Santiago de Cuba şi de la o mină de fier
care exista în zona aceea. Referitor la originea acestei băuturi, legenda ne spune
că în respectiva mină de fier lucra, în anul 1896, un inginer din Statele Unite
ale Americii numit Jennings Cox. Acestuia îi plăcea să bea gin, iar atunci când
nu mai avea, îl înlocuia cu romul care era băutura cel mai uşor de procurat în
regiune. La un moment dat, mina a fost vizitată de către Giacomo Pagliuchi, la
rândul său inginer miner dar şi căpitan în Armata de Eliberare. După lungi
preumblări şi discuţii cu Cox şi cu alţi însoţitori, cu toţii au simţit nevoia
să bea ceva rece, aşa că au apelat la ceea ce aveau la îndemână. Au luat rom pe
care l-au amestecat cu puţin suc de lămâie şi cu un pic de zahăr. Tot agitând
şi amestecând, au obţinut o băutură cu efect răcoritor, care nici nu era peste
măsură de alcoolizată.
* * *
Aceeaşi
legendă mai susţine, că tocmai inginerul italian care
a vizitat mina, Giacomo Pagliuchi,
prietenul lui Jennings Cox, este cel care
a botezat băutura cu numele de „daiquiri”, în cinstea minei în care lucra
colegul său. Şi tot ei doi, Pagliuchi şi Cox, sunt cei care au adus această
băutură la localul cunoscut drept „Barul American” din oraşul Santiago de Cuba.
Ajunşi în local, i-au povestit despre băutura „daiquiri” barmanului, care a început imediat să o
prepare pentru cei prezenţi.
*
* *
Dar să mergem mai departe pe
urmele cocktailului daiquiri, care pentru pentru prima dată a devenit foarte
popular în barurile din Santiago de Cuba, iar mai apoi, în scurtă vreme. a
ajuns să fie preparat şi în Havana. Cât despre momentul în care daiquiri a
început să fie cu adevărat cunoscut în lume, se spune că ar fi anul 1909, şi
acest lucru s-a întâmplat datorită amiralului Lucius W. Johnson, medic din
Marina Statelor Unite ale Americii, care l-a gustat şi plăcându-i, l-a introdus
în Clubul Armatei şi Marinei din Washington D. C.
*
* *
Emilio González, barman de origine spaniolă care lucra la barul Hotel Plaza din Havana prin anul 1913, a vizitat Santiago de Cuba şi aşa a aflat că aici se serveşte o băutură răcoritoare nouă. Fără a sta pe gânduri, a luat cu el reţeta şi astfel, a început să prepare şi să vândă daiquiri la Havana. Dar Emilio a decis să împartă succesul acestei băuturi cu un prieten drag lui, pe nume Constantino Ribalaigua (cunoscut şi drept Constant sau Costance), care pe atunci era proprietarul unuia dintre cele mai renumite baruri din Havana, „El Floridita”.
Constance, proprietarul barului
Floridita, a fost atât de entuziasmat de reţetă, încât a început să diversifice
cocktailul făcând diferite combinaţii până
când, în cele din urmă, a reuşit să creeze faimosul Daiquirí Frappé, căruia i-a
adăugat gheaţă zdrobită mărunt. O băutură savuroasă şi foarte răcoritoare, care
face să fie mai uşor de suportat căldura din Cuba, care se întinde în general
pe toată durata celor 365 de zile ale anului. Nimeni nu şi-ar fi putut imagina însă
pe atunci că barul Floridita va deveni leagănul băuturii daiquiri. Un preparat ce
a ajuns să fie preferat şi de celebrul scriitor american Ernest Hemingway. Prin
anii ‘30, pe când lucra la manuscrisul cărţii „Pentru cine bat clopotele”, acesta
a rămas deosebit de încântat de Floridita. În prezent, în onoarea sa există
varianta „Daiquiri Hemingway”.
*
* *
Anii au
trecut, dar istoria cocktailului daiquiri nu s-a oprit în loc. Astfel, la barul-restaurant Floridita, leagănul emblematicei
băuturi cubaneze, a ajuns să fie doborât recordul Guinness Book al celui mai
mare cocktail daiquiri din lume, cu un pahar uriaş de 275 de litri. Şi asta nu
este tot. Începând din anul 2017, se sărbătoreşte „Ziua
Internaţională a cocktailului Daiquiri”, după ce Asociaţia Barmanilor Cubanezi (Asociación de Cantineros de Cuba) l-a declarat
reprezentant al Cubei în portofoliul de cocktailuri clasice al Asociaţiei
Internaţionale a Barmanilor (IBA), organizaţie înfiinţată pentru a-i reprezenta
pe cei mai buni barmani din lume.
*
* *
Deşi mulţi au încercat să îşi aroge
paternitatea acestei băuturi - şi există tot atât de multe amestecuri câţi
barmani care o pregătesc -, daiquiri a depăşit toate testele şi continuă să fie
unic, autentic şi original, devenind în cele din urmă băutură tradiţională
cubaneză. În versiunea sa mai veche, cocktailul daiquiri se prepară din rom alb
şi suc de lămâie sau lime. Astăzi însă dată fiind răspândirea lui la scară largă.
se pot întâlni multe combinaţii, cum ar fi daiquiri de căpşuni, de banane sau
daiquiri cu fructe asortate. Putem găsi, de asemenea şi alte variante, ca „Daiquiri
Floridita”(preparat cu lichior maraschino), „Papa doble” (făcut cu grapefuit),
sau „Daiquiri Hemingway” (care conţine atât lichior maraschino cât şi suc de
grapefuit).
*
* *
Elementele care au fost luate în
calcul atunci când daiquiri a fost ales drept „cocktail naţional” al Cubei,
sunt multe. S-a analizat importanţa istorică a acestui cocktail în Cuba, popularitatea
sa pe plan intern şi internaţional de-a lungul anilor, tendinţele recente şi
noile evoluţii din lumea cocktailurilor clasice în cadrul cărora daiquiri fost
îmbogăţit cu noi elemente ale mixologiei, (ale artei de a prepara băuturi mixte), dând naştere unui portofoliu revizuit, cu varietăţi noi.
*
* *
Şi nu putem încheia povestea cocktailului daiquiri, fără să vă dezvăluim
reţeta clasică a acestei băuturi, pe care vă propunem să o încercaţi. Ingredientele
sunt următoarele: o uncie şi jumătate (aproximativ 42 ml) de rom cubanez (de preferinţă „Habana Club
Carta Blanca 3 Años”), sucul de la o
jumătate de lămaie, o lingură de zahăr alb şi câteva bucăţele de gheaţă. Pentru
a prepara cocktailul este suficient să divolvaţi bine zahărul în suc, să
amestecaţi apoi totul cu romul într-un shaker şi să îl serviţi într-un pahar cu
gheaţă zdrobită. Pentru a-l orna, se foloseşte de obicei o felie de lămâie.
Realizat de Esther Reyes Corría -
RADIO TAÍNO
(traducere –
Diana-Maria Şincai)