Ilustrate din Cuba - Cimitirul Cristofor Columb (Necrópolis Cristóbal Colón) - 2
04 Iunie 2023, 05:26
Ne continuăm periplul prin Cimitirul Cristofor Columb (Necrópolis Cristóbal Colón), unul dintre cele mai renumite şi importante cimitire din lume, situat în cartierul Vedado din Havana. Considerat un autentic muzeu în aer liber, cimitirul are patru intrări, în cele patru puncte cardinale. Cea principală, cea mai impunătoare, este intrarea nordică, de la intersecția străzii Zapata cu Strada 12. Aici puteţi găsi o parte importantă a istoriei pe care poate că nu o descoperiţi atunci când vă plimbaţi pe străzile din Havana. Peste tot în jur sunt sculpturi, mausolee, monumente, lucrări artistice din marmură, feronerie, sticlă policromată, frumoase reprezentări a ceea ce a fost viaţa pământeană în toată splendoarea ei.
* * *
Înaintând pe artera care porneşte de la intrarea principală, întâlnim unul dintre cele mai impresionante monumente funerare din Cimitirul Cristofor Columb. Este vorba despre luxosul cavou al Catalinei Lasa şi al soţului ei, Juan Pedro Baró. El se află în faţa obeliscului dedicat pompierilor care au murit într-un tragic incendiu în anul 1890.
Catalina Lasa şi soțului ei, Juan Pedro Baró, au fost două personaje din înalta societate a Havanei, care s-au aflat în centrul a ceea ce a fost considerat cel mai mare scandal social al primului deceniu al secolului al XX-lea din Cuba. Motivul scandalului a fost acela că, femeie căsătorită fiind, Catalina s-a îndrăgostit de Juan Pedro Baró.
* * *
Înainte de a pune să-i fie ridicat, în semn de dragoste, un luxos monument funerar, Juan Pedro îi construise deja iubitei sale un conac maiestuos în cartierul Vedado din capitala cubaneză, cunoscut astăzi sub numele de Casa Prieteniei (Casa de la Amistad). Însă la doar doi ani după ce impresionanta reşedinţă fusese terminată, Catalina s-a îmbolnăvit şi a murit. Atunci, Juan Pedro Baró a comandat magnificul mausoleu Art Deco din Cimitirul Cristofor Columb, o bijuterie, o capodoperă a maestrului sticlar şi bijutier francez René Lalique. Frumuseţea costisitorului monument funerar închinat Catalinei Lasa, este de necontestat. Se observă imediat uşa maiestuoasă, cupola albă şi geamurile delicate care permit intrarea unei lumini blânde în interior. Trandafirul numit Catalina Lasa, un exemplar unic creat anume pentru ea, poate fi văzut gravat pe uşa mausoleului. Aceiaşi trandafiri sunt gravaţi şi pe geamurile cupolei, deoarece soțul Catalinei a dorit ca florile ei preferate să i se reflecte pe mormânt atunci când bate soarele. Dar pentru Juan Pedro Baró toate acestea nu erau suficiente pentru a-şi arăta dragostea. A dorit ceva cu adevărat deosebit... Şi aici intervine un lucru foarte interesant. Se pare că Juan Pedro Baró a vrut ca mausoleul Catalinei să fie cel mai înalt din tot cimitirul şi aşa l-a plănuit. Atâta doar că el nu ştia că legea cubaneză nu permitea ca alt monument funerar din cimitir să egaleze sau să depăşească în înălţime mausoleul dedicat pompierilor care au murit în tragicul incendiu din anul 1890, care, în plus, se găsea şi foarte aproape de mormântul Catalinei. În aceste condiţii, pentru a nu încălca legea, dar nevrând nici să renunţe la omagiul pe care dorea să îl aducă soţiei sale, Juan Pedro Baró a sădit doi palmieri regali, câte unul de fiecare parte a mausoleului Catalinei, în ideea că într-o bună zi vor punctul fi cel mai înalt din tot cimitirul. Aşadar, în cele din urmă a reuşit, palmierii fiind astăzi mai înalţi decât monumentul închinat pompierilor.
* * *
Cimitirul Cristofor Columb este foarte renumit pentru aspectul unora dintre mormintele sale, dar şi pentru poveştile lor. De fapt, multe morminte ar putea intra în această categorie, dar cele despre care vom vorbi în continuare sunt cu siguranță dintre cele mai notorii, fiind atât de cunoscute încât fac deja parte din imaginarul popular al locuitorilor din Havana şi, de ce nu, al tuturor cubanezilor. Vom începe, aşadar, cu cel al campionului mondial la şah, José Raúl Capablanca, considerat una dintre cele mai importante figuri de la începutul secolului al XX-lea, un autentic idol naţional în rândul societăţii cubaneze. Mormântul său este străjuit de o enormă piesă de şah, un rege mare din marmură albă care îlindividualizează şi îl face să iasă în evidenţă faţă de vecinii săi.
* * *
În Cuba dominoul este foarte îndrăgit. La colţ de stradă sau în sufrageria casei este jucat cu mare plăcere de cubanezi. De aceea, în Cimitirul Cristofor Columb de multă faimă se bucură şi „Mormântul cu dublu trei” (Tumba del doble tres). Aici odihneşte Juana Martín de Martín, o doamnă originară din Insulele Canare, care era pasionată de acest joc de societate. Se povesteşte că la o partidă de domino, Juana Martín de Martín s-a entuziasmat atât de tare, încât inima ei nu a mai rezistat şi a murit de infarct ţinând în mână un dublu trei, piesă pe care aştepta să o aşeze, cu intenţia de a câştiga, desigur. Tovarăşii ei de joc au strâns bani pentru a-i aduce un ultim omagiu, iar pe mormântul său se poate vedea imaginea pieselor de pe masa de joc, exact aşa cum erau în momentul nefericit al morţii sale, şi o enormă piesă de domino din marmură albă, un dublu trei.
* * *
În Cimitirul Cristofor Columb există şi un cavou pe care se vede sculptura unei femei culcate, având la picioarele sale un căţel. Este cunoscut ca Mormântul Fidelităţii (Tumba de la Fidelidad) sau Mormântul Căţeluşului (Tumba del Perrito). Aici odihnesc rămăşiţele pământeşti ale americancei Jeannette Ford Ryder şi ale credinciosului său câine Rinti. Aceasta a venit în Cuba în anul 1869 pentru a pune bazele unei organizaţii caritabile, cu care a desfăşurat o remarcabilă activitate de binefacere. Potrivit poveştii, după ce Jeannette a murit, cățeluşul său credincios, Rinti, venea în cimitir în fiecare după-amiază şi se aşeza lângă mormânt, până când, într-o zi, a murit de tristeţe. Apropiaţii lui Jeannette au comandat atunci sculptarea câinelui la picioarele stăpânei sale. Artistul cubanez Fernando Boada a fost cel care a creat actuala sculptură culcată şi l-a imortalizat pe căţeluş alături de stăpâna lui cu mesajul „Credincios până după moarte”.
În fiecare a doua duminică a lunii aprilie, când este sărbătorită în Cuba Ziua Câinelui, iubitorii animalelor vin în Cimitirul Cristofor Columb pentru a aduce un omagiu fidelităţii acestui nobil animal.
* * *
Sunt multe de văzut în Cimitirul Cristofor Columb, iar cei ce aleg să îi străbată aleile vor descoperi o serie de poveşti surprinzătoare. Unele dintre ele vi le-am dezvăluit, iar despre altele vom vorbi într-o postare viitoare.
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO
(traducere – Diana-Maria Şincai)