ILUSTRATE DIN CUBA - Benny Morè
17 Iunie 2017, 13:30
„..amplul registru interpretativ şi talentul înnăscut pentru compoziţia muzicală l-au plasat pe culmile culturii cubaneze”. Înregistrările sale au continuat să fie ascultate peste timp, iar viaţa i s-a transformat în legendă. Aşa s-ar putea caracteriza în câteva cuvinte Bartolomé Maximiliano Moré Gutiérrez, cunoscut şi ca Benny Moré, „El Bárbaro del Ritmo” sau „El Sonero Mayor”, cu care vom face cunoştinţă în minutele ce urmează, prin intermediul unei noi „ilustrate sonore” trimisă de către colegii noştri de la Radio Taino.
* * *
Cântăreţ şi compozitor, Benny Moré s-a născut în 24 august 1919 la Santa Isabel de las Lajas, provincia Cienfuegos, în centrul Cubei. Familia lui era de origine umilă, iar el a fost cel mai mare dintre cei 18 fraţi. Situaţia economică precară nu i-a permis să studieze, astfel că de la o vârstă fragedă a fost nevoit să abandoneze şcoală şi să se ocupe de muncile câmpului. Cu toate acestea, talentul său pentru muzică s-a manifestat încă din copilărie, când a învăţat să cânte la chitară. După cum mărturisea mama sa, Virginia Moré, Benny a dovedit întotdeauna această vocaţie pentru muzică. Cât despre influenţa decisivă pentru viitoarea sa carieră ca muzician, aceasta a venit din partea familiei sale de origine africană. De foarte tânăr interpreta deja ritmurile son, guaracha şi rumba.
* * *
În anul 1936 Benny Moré îşi părăseşte oraşul natal şi se mută la Havana, în speranţa că îşi va putea dezvolta talentul muzical, însă nu-şi găseşte calea şi, şase luni mai târziu, se întoarce acasă. Abia în 1940 se hotărăște definitv să îşi încerce norocul în acest oraş plin de agitaţie. Şi astfel încep peregrinările lui Benny pe străzile din Havana, cu chitara în mână, colindând prin cafenele, baruri, hoteluri, restaurante şi chiar bordeluri. Dar întotdeauna cu speranţa că îşi va îndeplini promisiunea făcută mamei: „Mă duc la Havana să văd dacă voi triumfa în muzică, pentru ca tu să nu mai fi nevoită să speli şi să calci.”
* * *
Primul său succes l-a constituit câștigarea unui concurs de radio. Prin anul 1940, postul de radio CMQ avea o emisiune numită „Curtea Supremă de Artă”, ai cărei câştigători erau angajaţi şi li se oferea posibilitatea de a-şi înregistra şi cânta melodiile. Benny s-a prezentat pentru a doua oară şi a câştigat locul întâi. Acest premiu a marcat începutul traiectoriei sale artistice deoarece i-a deschis porţile spre lumea muzicii. Dotat cu o voce proaspătă, cu timbru frumos, Benny a continuat să cânte cu toată forţa interioară pe care o cereau ritmurile cubaneze.
* * *
Cei care studiază opera lui Benny Moré ar putea considera intrarea sa informaţia lui Miguel Matamoros ca fiind adevăratul său debut de cântăreţ profesionist, deoarece alături de acest ansamblu a avut pentru prima dată o slujbă stabilă ca muzician şi a realizat primele înregistrări pe discuri de 78 rotaţii pe minut.
Din 1945 cariera de cântăreţ a lui Benny Moré a evoluat vertiginos. Chiar în acest an, el a făcut prima sa călătorie în Mexic, ţară în care se va consacra ca interpret de muzică populară şi unde amintirea lui va rămâne vie peste timp.
Mexic a devenit un loc drag artistului. Aici, în anul 1946 Benny Moré s-a căsătorit cu o asistentă medicală mexicană - Juana Bocanegra Durán, iar naş de cununie i-a fost celebrul cântăreţ mexican Miguel Aceves Mejía.
În această perioadă Benny Moré a înregistrat pentru compania discografică RCA Victor melodiile „Me voy pal pueblo” şi „Desdichado”, împreună cu orchestra lui Mariano Mercerón. Cu Dámaso Pérez Prado, muzician şi compozitor cubanez, a înregistrat, printre altele, „Babarabatiri”, „Guanabacoa”, „Locas por el mambo”, „El suave”, „María Cristina”, „Pachito eché”. Totodată, Benny Moré a făcut populare melodiile „Francisco Guayabal” compusă de Pio Leyva şi „Mulata”. Ambele, interpretate de el, au devenit adevărate succese.
* * *
La sfârşitul anului 1950 a revenit în Cuba. Benny Moré era de acum o vedetă în mai multe ţări din America Latină, cum ar fi Mexic, Venezuela, Columbia, Brazilia şi Puerto Rico, însă în propria ţară abia dacă era cunoscut. Situaţia a durat puţin timp, fiindcă a urmat cântecul „Bonito y sabrosoa”, prima piesă înregistrată în Cuba de Benny Moré ce a însemnat şi primul său succes. De asemenea, a realizat cu orchestra lui Ernesto Duarte Brito celebrul bolero „Cómo fue”. În plus, a cântat în săli de dans, cabarete şi la petreceri.
* * *
Deja celebru şi bucurându-se de un prestigiu bine meritat, Benny Moré a decis să îşi alcătuiască propria orchestră şi nu i-a fost greu deloc să îi strângă pe câţiva dintre cei mai buni instrumentişti din ţară. Aşa a pus bazele primei formaţii numite „Banda Gigante”, el fiind dirijor, compozitor şi interpret vocal. Debutul a avut loc la postul CMQ. Formaţia era compusă din peste 40 de muzicieni şi avea o organizare melodică unică în genul ei. Drept urmare, „Banda Gigante” a devenit extrem de populară în Cuba şi s-a făcut cunoscută imediat în întreaga ţară iar contractele pentru a cânta la petreceri şi serbări populare nu s-au lăsat aşteptate.
Între anii 1956 şi 1957 Benny Moré a făcut un nou turneu peste hotare: Venezuela, Jamaica, Haiti, Columbia, Panama, Mexic şi Statele Unite ale Americii, unde a cântat la ceremonia de înmânare a premiilor Oscar. Cât despre ultima sa reprezentaţie, aceasta a avut loc în ziua 17 februarie 1963 în Palmira, Cienfuegos, la câţiva kilometri de Santa Isabel de las Lajas, oraşul lui natal. A murit pe data de 19 februarie, la două zile după ce a cântat pentru cei de pe meleagurile lui. A fost o înmormântare la care a asistat un foarte mare număr de persoane. Poporul cubanez îşi lua astfel rămas bun de la unul dintre artiştii săi cei mai iubiţi şi de neuitat.
* * *
Benny Moré a devenit un idol iar cubanezii îi simt încă prezenţa ca şi cum vremea ar fi stat în loc. Astăzi, în oraşul său natal, pe care l-a imortalizat într-un cântec aparținând ritmului „son montuno” numit „Santa Isabel de las Lajas”, se fac pelerinaje în onoarea sa, i se dedică festivaluri de muzică. În tot acest timp, viaţa, opera şi imaginea lui au constituit surse de inspiraţie pentru poeți, sculptori, cineaşti şi muzicieni.
Benny Moré a fost un maestru în toate genurile muzicii cubaneze, dar cele în care s-a remarcat în mod deosebit au fost „son montuno”, „mambo” şi „bolero”.
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO
(traducere – Diana-Maria Şincai)