Govora – Stațiune pentru trup și suflet
17 August 2018, 06:00
Nord-estul Olteniei găzduiește frumuseți regionale nedescoperite de prea mulți turiști, însă, odată pătrunși în adâncul poveștirilor de odinioară, curiozitatea crește și este răsplătită cu minunate daruri senzoriale.
Situată în zona depresionară subcarpatică, stațiunea Băile Govora se ascunde printre dealurile și colinele de fag, stejar si brad. Cu un climat continental, aceasta prezintă o temperatură ideală în orice anotimp al anului – o temperatură predominană de 20°C-26°C pentru o vară răcoroasă și -3°C pentru ierni calde.
Numele are o semnificație aparte. Provine din limba slavă și înseamnă vorbă, sunet. Nu este întâmplătoare denumirea sa, având în vedere faptul că în apropierea sa se află ctitoria domnitorului Radu cel Mare, Mânăstirea Govora, care a găzduit una dintre primele tiparnițe, dăruită de Matei Basarab. Astfel, au apărut primele scrieri în limba română, aparținandu-i lui Antim Ivireanul, care a concretizat vorba poporului român.
Stațiunea Băile Govora se bucură de un imens interes național și internațional în ceea ce privește tratamentul bolilor cu specific respirator, fiind o stațiune balneoclimaterică ale cărei rezultate sunt recunoscute pretutindeni. Caracterul terapeutic al apelor bogate în clor, sodiu, sulf și iod sunt recunoscute cu secole în urmă și folosite pentru tratarea anumitor insuficiențe ale organismului. Pentru o mai bună vindecare a anumitor boli, Govora găzduiește și un sanatoriu destinat bolilor reumatice și respiratorii ale copiilor.
Deși prezintă o populație mică, Govora surprinde anual mii de vizitatori care vin atât pentru atracțiile turistice din zonă, cât și pentru o bine meritată pauză de la haosul orașelor mari și poluate. Aproape de munți, turiștii pot simți puritatea aerului inconfundabilă.
Situat central, principalul punct de interes îl reprezintă Parcul Balnear Central, situat pe axa ce reunește principalele hoteluri ale zonei. Cu o arhitectură unică, aparținând arhitectului peisagist Emil Pinard, acesta amintește de perioada secolului al XX-lea și prezintă o combinație reușită de vegetație specific montana, căreia i se alătură note florale exotice.
Pe partea stângă a parcului balnear se găsește Izvorul Ferdinand, un alt punct de atracție pentru vizitatori. Situat pe malul drept al pârâului Hința, acesta este recunoscut la nivel european pentru coexistența a două tipuri diferite de ape minerale: apa minerală iodată și apa minerală sulfuroasă de adâncimi mici. În jurul izvorului primăria a amenajat un loc de odihnă pentru turiști cu băncuțe de lemn.
Mânăstirea Govora este una dintre primele mânăstiri construite pe teritoriul țării noastre. Situată la 6 km de stațiune, aceasta promite pătrunderea într-un teritoriu pitoresc. Ascunsă printre cărări de pădure, mânăstirea surprinde prin arhitectura medievală neschimbată de vreme. Istoria spune că Vlad Dracul a fost cel care a început construcția acestei mânăstiri în secolul al XV-lea.
Păstrând linia mânăstirilor, de la Mânăstirea Govora, drumul ne conduce spre Mânăstirea Surpatele și Mânăstirea Dintr-un Lemn. Credincioșii vor găsi aici un principal punct de interes, icoaca făcătoare de minuni pe care Mânăstirea Dintr-un Lemn o gâzduiește încă de la începutul secolului al XVII-lea.
Odată ajunși aici, merită vizitată și celebra Mânăstire Bistrița vâlceană. Peisajul va cuceri orice drumeț cu pitorescul inedit pe care îl surprinde printre Munții Căpățânii, vârful Zmeuratului de la o înălțime de 1938.
Vizitele în scop cultural-educativ sunt satisfăcute de Muzeul Balnear Băile Govora care adăpostește pestre 4000 de piese arheologice cu o vechime de peste unsprezece secole. Printre acestea se numără exemplare de carte veche românească de o importanță uriașă pentru istoria limbii române, Govora fiind locul unde au fost tipărite primele documente în limba română de către Antim Ivireanul. Pe lângă acestea se regăsesc și icoane pictate pe lemn și pe sticlă, obiecte de artă creștină din secolele XVII-XIX.
Printr-o drumeție mai lungă, turiștii pot adăuga pe lista atracțiilor turistice cele 300 de monumente artistice printre care și busturi sculptate ale unor personalitați celebre ale poporului român, iar pentru a concretiza o amintire de neuitat, o plimbare nocturnă în parc este ceea ce trebuie. Aerul rece și curat asigurat de natură va garanta un somn liniștit și dorința de reîntoarcere.
Torcea Ana-Maria
Sursele articolului
- https://romania.directbooking.ro/obiective-turistice~baile-govora-2520.aspx
- https://www.infoghidromania.com/baile_govora.html
- http://bailegovora.ro/destinatii/atractii/
- http://www.valceaturistica.ro/destinatii/statiunea-baile-govora/