EDIŢIE DE CRĂCIUN - AUSTRIA: VIENA
24 Decembrie 2017, 14:00
Cunoscutul portal de călătorii Lonely Planet, ce a realizat un top al oraşelor care merită a fi vizitate în sezonul de iarnă (luând în calcul desigur, elemente specifice şi anumite evenimente, pe care fiecare dintre ele le organizează), a trecut şi capitala Austriei, în acest clasament.
Viena este recunoscută pentru atmosfera deosebită pe care o organizează cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. Pe străzile sale apar cu acest prilej căsuţe ornate cu ghirlande, coruri de copii ce cântă colinde, precum şi bradul uriaş împodobit în mijlocul pieţei. Iar ca farmecul Crăciunului să poarte şi o aromă deosebită, se servesc castane coapte, turte dulci, mere trase în ciocolată, marţipan sau nuci glazurate.
* * *
De la mijlocul lunii noiembrie până de Crăciun, cele mai frumoase locuri din Viena se transformă în magice „Pieţe de Crăciun”. Capitala Austriei având o amplă experienţă în găzduirea unor astfel de evenimente.
De exemplu, Târgul tradiţional de Crăciun de pe Freyung, din centru, este dedicat activităţilor tradiţionale. Un prim târg de Crăciun a fost organizat aici în anul 1772. Turiştii amatori de suveniruri pot achiziţiona obiecte de artizanat, decoraţiuni din sticlă şi ceramică tradiţională. Începând cu orele 16,00, în piaţă răsună muzica tradiţională de Advent.
* * *
Piaţa Primăriei este şi ea gazda „Visului Vienez al Crăciunului”. Cei ce aleg să-şi petreacă timpul în această zonă, sunt întâmpinaţi la intrare de o de o poartă arcuită, cu o înălţime de câţiva metri, împodobită cu lumânări. Standurile comerciale din Piaţa tradiţională de Crăciun oferă decoraţiuni pentru brad, obiecte de artizanat, delicii culinare, dulciuri şi băuturi calde.
Nu departe de Piaţa Primăriei, puteţi găsi „Satul de Crăciun”, situat între Muzeul de Istoria Artei şi Muzeul de Istorie Naturală. În perioada Adventului, aici se află zeci de standuri cu obiecte tradiţionale de artizanat şi idei originale pentru cadouri. Ce trebuie reţinut este faptul că începând cu 27 decembrie, „Satul de Crăciun” se transformă în „Satul de Revelion”.
Nu trebuie ocolit nici Târgul cultural şi de Crăciun din faţa Palatului Schönbrunn, care oferă o atmosferă romantică în faţa clădirilor imperiale. Din oferta pieţei, fac parte obiecte meşteşugăreşti tradiţionale, decoraţiuni de Crăciun realizate manual, concerte şi un program cuprinzător pentru copii, inclusiv un atelier tematic.
* * *
Ajunşi în Viena în perioada Sărbătorilor de iarnă, nu vă lăsaţi seduşi total de magia Târgurilor de Crăciun. Păstraţi ceva timp şi pentru a cutreiera străzile oraşului şi lăsaţi-vă fermecaţi de muzicienii de stradă ce interpretează partituri de Haydn şi Mozart sau de Corul de băieţi din Viena. Iar pentru ca atmosfera să fie într-adevăr una de basm, nu rataţi o plimbare cu o caleaşcă de epocă, seara, când bulevardele sunt luminate feeric, descoperind astfel magia unei capitale imperiale.
* * *
Şi dacă tot aţi ajuns în Austria şi vă aflaţi la Viena, ce merită să nu rataţi a vedea ? De exemplu Catedrala Sfântului Ştefan (cea mai mare dintre toate bisericile vieneze şi totodată cea mai veche bazilică în stil romanic), Academia de Arte Frumoase, Opera Naţională, Muzeul Trăsurilor, Casa Mozart, Şcoala Superioară de Călărie, Palatul imperial Hofburg (astăzi, reşedinţa oficială a preşedintelui Austriei) sau Palatul Schönbrunn. Acesta din urmă fiind una dintre atracţiile turistice majore ale Vienei. Comparabil în grandoare cu Versailles, palatul (construit la cererea împăratului Leopold I), deţine şi una dintre cele mai vechi grădini zoologice din lume.
* * *
De asemenea la Viena, nu trebuie ignorate nici cramele (în care se serveşte un vin „tânăr”, din cea mai recentă recoltă), ori cafenele, cu atmosfera lor inedită. Când afară plouă, sau este frig şi ninge, nimic nu este mai plăcut decât să-ţi petreci timpul într-o cafenea vieneză, alături de un prieten ori o carte bună.
În Viena, cafeneaua este o adevărată instituţie a relaxării, unde nimeni nu se grăbeşte, nici măcar chelnerul. Fiindcă o cafea tare, cu un strat înalt de frişcă, are (printre altele), şi rolul de a-ţi fi, cât mai mult timp alături. Uneori, în anumite cafenele, un pianist acompaniază seara şi te face să uiţi de grijile de peste zi, reamintindu-ţi că te afli în oraşul marilor compozitori Mozart, Beethoven şi Strauss.