DOCUMENTAR: Turnul din Pisa – cea mai cunoscută construcţie înclinată din lume
09 August 2019, 08:53
Vineri, 9 august, se împlinesc 846 de ani de la începerea lucrărilor de construcţie a Turnului din Pisa, cea mai cunoscută construcţie înclinată din lume şi punct de reper al oricărui turist care vizitează oraşul italian.
Pisa este unul dintre cele mai vechi orașe ale peninsulei, înfiinţarea sa fiind atribuită etruscilor, cândva în secolul al V-lea Î. Hr.
În jurul anului 180 Î. Hr. a fost ocupat de romani care l-au declarat colonie, apoi, odată cu decăderea și apoi prăbușirea imperiului, Pisa a trecut în stăpânirea herulilor, ostrogoților, bizantinilor și apoi a longobarzilor, pentru ca în Evul Mediu să joace un rol principal în istoria Italiei că republică independentă, dominând la un momendat toată Toscana, în mare rivalitate cu Florența (cea care avea să o și supună în timpul dinastiei de Medici).
Din punct de vedere al vechimii, Turnul din Pisa este al treilea după Catedrala din Pisa (Il Duomo di Pisa) şi, respectiv, Baptisteriu, acestea împreună dând principalele elemente de maxim interes din Piazza del Duomo sau, aşa cum unii preferă să numească această zonă a oraşului, Piaţa Miracolelor.
Scopul conceput al Turnului Înclinat era acela de a servi drept clopotniţă pentru Catedrala din Pisa, scop pe care, în cele din urmă, l-a îndeplinit, acesta fiind motivul pentru care Turnul a fost dotat, în timp, cu şapte clopote, fiecare dintre acestea fiind numit cu un anumit apelativ şi acordat la scara muzicală.
Aşadar la 9 august 1173 era pusă piatra de temelie a Turnului din Pisa, arhitect şef al construcţiei fiind Bonanno Pisano.
După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, construcția ajunsese la etajul al treilea, însă, din cauza proastei calități a solului, constituit din noroi argilos și nisip, turnul începea să se încline în direcția sud-est. A urmat o pauză de circa 90 de ani, în care construcția a fost oprită, sperându-se în stabilizarea solului.
Următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată, Pisa datorându-i lui Giovanni di Simone reluarea lucrărilor de construcţie la sfârşitul secolului al XIII-lea. Construcţia se va întrerupe din nou, până în anul 1372, când turnul-clopotniță a fost finalizat, aceste din urmă lucrări fiind realizate sub coordonarea lui Andrea Pisano, artist ce a excelat în găsirea formulei celei mai echilibrate între alura gotică a camerei clopotelor şi statura generală romanică a structurii.
Turnul are o înălțime de 56,86 metri și o greutate de 14.453 tone. Construcția sa diferă de turnurile pătrate obișnuite în Italia centrală și este într-un mare contrast cu turnurile ascuțite din nordul Europei.
Turnul este construit din circa 14.200 de tone de marmură albă de Carrara și are șapte clopote, dar acestora nu li s-a mai permis să sune de mult timp din cauza pericolului de prăbușire.
Grosimea zidului la bază este de 4,09 m iar accesul până în vârf se realizează pe cele 296 de trepte – al șaptelea etaj având două trepte mai puțin pe scările orientate spre nord.
În anul 1838, arhitectul Alessandro Della Gherardesca a săpat la baza turnului pentru a oamenii să poată vedea fundaţia și astfel turnul s-a înclinat și mai tare.
În anul 1934, celebrul dictator Benito Mussolini considera că Turnul din Pisa dăuna reputației națiunii sale, astfel că acesta a ordonat începerea unui proiect de îndreptare a construcției, alocând resursele necesare pentru aceasta. În ciuda eforturilor făcute de echipa de constructori angajată în acest proiect, singurul lucru care a fost realizat la momentul respectiv a fost cel de sporire a înclinației turnului.
Construcția a fost grav avariată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Celebra clădire înaltă din Italia ar fi trebuit să fie dărâmată în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a elimina riscul adăpostirii soldaților lunetiști în interiorul acesteia. Cu toate acestea, celebrul turn a supraviețuit ca prin minune, întrucât soldații americani au fost impresionați de aspectul său inedit, aceștia au încălcat ordinele, lăsând clădirea neatinsă.
În anul 1987, Turnul a fost declarat un monument UNESCO la fel ca toată Piața Domului – Curtea Miracolelor.
În anul 1990, turnul era înclinat sub un unghi de 5,5 grade, accesul vizitatorilor a fost oprit, iar între anii 1993 şi 2001 au fost realizate lucrări de consolidare, care au dus la reducerea unghiului de înclinare la 3,97 grade, totalul investiţiei de atunci ridicându-se la circa 250 de milioane de euro.
Datorită importanței sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios în ultima consolidare, iar în decembrie 2001, turnul a fost declarat stabil și sigur pentru 300 de ani și a fost redeschis accesului publicului.
Aşa cum aminteam, în vârful turnului se găsesc cele șapte clopote ale domului, ele fiind acționate din precauție doar static, numai cu ciocane de impact electromagnetic intern, și anume la prânz, la ora 12 și înaintea slujbelor religioase.
- clopotul Pasquereccia a fost primul instalat, în anul 1262, fiind realizat de Locterineus de Pisis, are diametrul de 1,04 m şi o greutate de 1,014 tone
- clopotul Terza a fost instalat în anul 1473, realizatorul lui este Antonio di Jacopo, măsoară 0,817 m în diametru şi cântăreşte 330 kg
- clopotul Vespruccio, a fost instalat în anul 1501, are diametrul de 0,572 m şi o greutate de 120 kg
- clopotul Assunta, a fost instalat în anul 1654, de Ioan Petrus de Orlandis, cântăreşte 2,6 tone şi are un diametru de 1,596 m
- clopotul San Ranieri, a fost realizat în anul 1735 de Pier Francesco Berti, are un diametru de 1,247 m şi cântăreşte 1,150 tone
- clopotul Crocifisso, a fost instalat în anul 1818, fiind realizat de Santio Gualandio da Prato, are un diametru de 1,436 m şi o greutate de 1,8 tone
- clopotul Del Pozzo a fost instalat în anul 2004, fiind opera lui Fonderia Marinelli di Agnone, are diametrul de 0, 942 m şi cântăreşte 490 kg.
Conform legendelor legate de Turnul din Pisa, omul de știință Galileo Galilei ar fi avut revelația privind principiul gravitației atunci când a scăpat un obiect din vârful Turnului din Pisa, însă acest lucru nu a fost niciodată demonstrat și a rămas doar pe lista celor mai inedite curiozități legate de acest monument istoric.
În anul 2018, o echipă de experţi de la Universitatea din Pisa estima că în ultimii 20 de ani, turnul a pierdut 4 centimetri din înclinație.
Italia este țara care deține cele mai multe monumente istorice UNESCO din lume, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aceasta atrage atât de mulți turiști anual. Unul dintre aceste obiective este celebrul Turn din Pisa, care atrage datorită faptului că este înclinat, fiind vizitat de circa 5 milioane de turiști anual.
RADOR - Razvana Moceanu