CROAŢIA - DUBROVNIK
08 Aprilie 2018, 14:00
Există foarte multe obiective de vizitat de-a lungul coastei Adriatice, unele dintre ele excelând prin frumuseţe şi valoare artistică, fapt pentru care au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cel mai bun exemplu în acest sens este oraşul Dubrovnik, cu numeroase obiective turistice şi istorice, dar şi gazdă a unei importante manifestări culturale - Festivalul din Dubrovnik.
* * *
Oraşul Dubrovnik este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Croaţiei şi chiar ale lumii, un port şi un centru turistic aflat pe coasta sudică croată, ce dispune de o arhitectură uimitoare şi detalii sculpturale splendide. Aşezarea se mândreşte cu biserici, mânăstiri spectaculoase, muzee şi un complex bine conservat de clădiri private, reprezentând toate perioadele din istoria oraşului, începând cu fondarea sa î n secolul VII de către cetăţeni din învecinatul Epidauram (Cavtat), care au ajuns aici fugind din calea slavilor.
* * *
Fortificaţiile Dubrovnikului sunt şi ele păstrate într-o formă foarte bună, spre deosebire de alte oraşe medievale europene, acestea nu au fost demolate pentru a face loc unei populaţii în creştere şi nici nu au fost considerate inutile în momentul în care tehnologia militară a avansat. Drept pentru care, în prezent ele constituie o mărturie istorică vie, iar interzicerea pătrunderii în interiorul vechilor ziduri cu maşinile, este o dovadă concretă a preţuirii trecutului.
* * *
Cel mai potrivit loc pentru a porni într-un tur al Dubrovnikului, este Poarta Pile, o impunătoare intrare a oraşului, situată în partea vestică. De aici o puteţi lua de-a lungul principalei artere rutiere, bulevardul Stradun (pavat cu marmură). Pentru a afla pulsul oraşului, cel mai indicat ar fi să vă opriţi la una dintre cafenele din zonă, privind mulţimea şi admirând detaliile arhitecturale.
În extremitatea vestică a bulevardului Stradun se găseşte Marea Fântână a lui Onofrio, principalul punct al unui sistem ce aprovizionează Dubrovnikul cu apă încă din anul 1444. Vis-a-vis se află Biserica Sf. Salvator, construită în stil renascentist. În interior poate fi văzută o galerie de artă unde sunt expuse lucrări de artă modernă.
Lângă Biserica Sf. Salvator se ridică Mânăstirea Franciscană, ce datează din secolul XIV. Aceasta are şi un muzeu, în care cele mai importante exponate sunt obiectele farmaceutice din secolele XIV – XV.
* * *
Palatul Rectorului (o clădire gotică armonioasă cu anumite completări baroce), care a fost sediul guvernului şi reşedinţa prinţului (rector) Republicii Dubrovnik, este şi el un obiectiv apreciat de turişti. În interior astăzi aici poate fi văzută o expoziţie de arme şi note ale voluntarilor care au luptat pentru a apăra oraşul în anii 1990. Mulţi dintre aceştia au fost studenţi, profesori şi muncitori, iar planurile lor stângace de bătălie şi notele medicale sunt impresionante prin simplitate, schiţate pe o foaie format A4.
* * *
Catedrala Adormirii Maici Domnului (ce se găseşte în partea de vest a Dubrovnikului), este de asemenea un obiectiv turistic ce merită a fi vizitat. Potrivit unei legende, construcţia originală ce data din secolul XII (complet demolată de cutremurul din 1667), a fost ctitoria lui Richard „Inimă de Leu”, despre care se spune că a ajuns să fie salvat dintr-un naufragiu de cetăţenii oraşului–stat Ragusa, în timpul unei călătorii de întoarcere din cruciade. Interiorul este realizat din trei naosuri cu altare baroce, picturile fiind concepute în maniera Şcolii Italiene a lui Rafael. În altar există o creaţie deosebit de frumoasă a lui Tizian – „Înălţarea” – în timp ce Tezaurul catedralei păstrează câteva fresce şi moaştele Sfântului Vlaho (patronul spiritual al Dubrovnikului).
* * *
Înainte de a părăsi Dubrovnikul, faceţi-vă timp să ajungeţi şi în Peninsula Lapad, descrisă de cei ce au văzut-o, ca fiind cea mai fermecătoare parte a oraşului. Aici există Uvala Lapad, o frumoasă promenadă de-a lungul golfului, plină de hoteluri şi plaje. Ea se continuă până la capătul peninsulei şi se întoarce urmând coasta pe cealaltă parte.
Peninsula Lapad mai este numită şi „plămânul” Dubrovnikului, din cauza Colinei Petka, acoperită cu păduri dese de stejar.
LIBERTAS
Oraşul Dubrovnik, este pe timpul verii, gazda unui important festival (cel mai mare eveniment cultural din întreaga Croaţie), ce a prins o amploare mai mare din anul 1950. Acesta implică un număr vast de manifestări culturale, graţie centrelor artistice şi ale scenelor amenajate în întreg oraşul. Muzica, teatrul, dansul şi folclorul constituie pietrele de temelie ale unei veri de excelenţă culturală.
Renumit pe plan internaţional, Festivalul Verii din Dubrovnik mai este cunoscut şi sub numele de „Libertas”, deoarece celebrează independenţa şi libertatea acestui vechi oraş. „Libertas” este cuvântul latin pentru libertate şi reprezintă totodată şi sloganul oraşului Dubrovnik, o aşezare unde se consideră că libertatea este bunul cel mai de preţ al vieţii.
Pe perioada manifestărilor, un steag roşu este arborat pe „Columna lui Orlando”, reprezentând spiritul petrecăreţ şi independenţa. Un fapt ce merită amintit este acela, că şi în timpul bombardamentelor asupra oraşului din anii 1990, spectacolele nu au fost întrerupte. Ele s-au desfăşurat adesea la lumina lumânărilor, demonstrând astfel hotărârea nestrămutată a locuitorilor din Dubrovnik de a-şi continua viaţa, chiar şi sub asediu.
Despre „Libertas” există unele dovezi ce demonstrează că ar data încă din secolul XVI, când participanţilor străini li s-a permis să rămână în oraş, după ce porţile acestuia au fost închise peste noapte. În prezent festivalul din Dubrovnik s-a transformat într-un eveniment de nivel european, la care participă artişti de renume internaţional. Nu trebuie ignorate nici talentele locale. De la Orchestra Simfonică şi Ansamblul de Dansuri din Dubrovnik, până la coruri şi solişti din întreaga Croaţie, cu toţii oferă prestaţii de neuitat.
Unul dintre cele mai minunate aspecte ale festivalului, este acela că nu se susţin concerte în arene imense. Toate spectacolele şi recitalurile au loc doar în locurile istorice ale oraşului Dubrovnik. Astfel, Palatul Rectorilor (fosta reşedinţă a prinţilor Republicii Dubrovnik, numiţi şi „rectori”), este scena perfectă pentru muzica clasică, la fel ca salonul Palatului Sponza. Cât despre terasa Fortului Revelin, aceasta este folosită pentru producţiile teatrale în aer liber.
Festivalul din Dubrovnik începe în fiecare an la data de 10 iulie, prin arborarea „Steagului Libertas” şi cu o ceremonie de înmânare a cheii oraşului, artiştilor participanţi. Seara se încheie cu un foc de artificii care se repetă şi în data de 25 august, ziua în care se încheie festivalul.