CHICHÉN ITZÁ
23 Septembrie 2017, 13:49
Chichèn Itzá (cel mai mare dintre oraşele arheologice ale Civilizaţiei pre-columbiene Maya), este cel mai uimitor şi maiestuos sit din Peninsula Yucatan (din punct de vedere arhitectural) şi totodată, una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice din Mexic. Bine ar fi, dacă vă hotărâţi să vizitaţi oraşul, să evitaţi excursiile de o zi şi să vă programaţi pentru asta cam 2 – 3 zile, pentru a putea astfel să vă bucuraţi în linişte de obiectivele turistice şi istorice din zonă.
* * *
Primele construcţii din Chichèn Itzá, cum ar fi de exemplu Observatorul circular, datează în Epoca clasică a mayaşilor (250 – 900).
Spre deosebire de siturile arheologice acoperite de viţă de vie de la Palenque şi Yaxchilán, Chichèn Itzá are o înfăţişare militară. Frescele şi stelele reprezintă războinici, bătălii şi sacrificii umane, în contradicţie cu imaginea de mult formată că mayaşii au fost paşnici. Peste 30 de construcţii restaurate meticulos se înalţă deasupra unor platforme artificiale, în timp ce altele îşi aşteaptă rândul în jungla pitică.
Situl se întinde pe mai bine de 100 de kilometri pătraţi, dintre care numai aproximativ 9 kilometri pătraţi se pot vizita.
* * *
Cele mai vechi construcţii din Chichèn Itzá sunt situate în partea de sud a sitului arheologic. Aici mayaşii s-au stabilit pentru prima dată cu aproximaţie prin anul 400. Dar când populaţia Itzá a sosit pe aceste locuri şi a decis să ridice un oraş mare, în secolul VIII, zona era părăsită.
Itzá (cunoscut şi sub numele de Chontal Maya sau Putún) a fost un popor de navigatori provenind din regiunea în care acum este statul Tabasco. Faptul că au fost consideraţi intruşi sau cel puţini străini faţă de băştinaşi, este pus în evidenţă de înţelesul pe care numele lor îl are în limba mayaşilor: „cei care vorbesc rău limba noastră”.
* * *
O deosebită atracţie pentru turiştii ce ajung în Chichèn Itzá, o reprezintă Templul Kukulcán (cunoscut şi sub numele de Piramida El Castillo Quetzalcoatl), o importantă structură de ceremonii şi unul dintre cele mai cunoscute monumente precolumbiene. Templul reprezintă o piramidă cu nouă nivele şi scări laterale masive. Aici, în timpul echinocţiului de primăvară şi de toamnă (adică pe 21 martie şi respectiv 21 septembrie), o rază de soare atinge monumentul şi luminează balustrada vestică a scării principale, astfel încât jocul de lumini şi umbre creează iluzia unui şarpe ce alunecă în josul piramidei, iar după mai multe ore atinge capul şarpelui sculptat la temelia templului. Fenomenul este o dovadă a incredibilei abilităţi a mayaşilor pentru matematică şi astronomie.
În Chichèn Itzá, turistul va întâlni multe locuri în care se făceau în trecut jertfe umane. Lângă Templul Kukulcán, se află de exemplu, o platformă pe care sunt aliniate cranii umane sculptate în piatră. Alături se găseşte un teren de sport, pe care se practica un tradiţional joc cu mingea, ce avea o semnificaţie atât politică cât şi religioasă, încă ne descoperită în totalitate de specialişti. Era un joc unu la unu, iar cel care pierdea ajungea să fie jertfit.
* * *
Alături de Templul Kukulcán, în Chichèn Itzá mai merită să vedeţi Templul Războinicilor, Grupul celor 1000 de coloane, Fântâna Morţii sau Templul Vulturilor şi Jaguarilor. Acesta din urmă are o formă pătrată, este realizat din patru nivele, iar lateralele sunt ornate cu capete de şarpe. Pe pereţi se regăsesc basoreliefuri cu imagini ale unor vulturi şi jaguari care se înfruntă din inimi omeneşti, ce probabil exprimă sacrificiile umane.