Catunul izolat Ineleț
04 Decembrie 2017, 06:00
Situat în Caraș Severin, pe Valea Cernei în apropierea localității Băile Herculane, în vârf de munte, se poate ajunge din drumul ce leagă Baia de Aramă de Băile Herculane, având mai multe puncte de acces, toate accesibile doar pe jos, nefiind un drum de mașină care să ajungă în sat. Ca să ajungi la Ineleţ, trebuie să urci scara care te duce spre o altă dimensiune si sa parcurgi un traseu de aproximtiv 2 ore. Nici măcar până la scară nu este uşor de ajuns. Trebuie traversată o punte fragilă, după care începe urcuşul.
Scara, punct de atracție al turiștilor, măsoara cam o sută de metri de trepte din lemn care sunt lipite de peretele abrubt al muntelui. Ea este formată din patru segmente de scară, care urmăresc în detaliu forma peretelui calcaros, care nu este, evident, drept. Fiecare dintre segment măsoară 20 de metri lungime, iar partea cea mai grea este ultimul segment de scară, deoarece se duce într-un unghi de aproape 90 de grade. Odată ajunși aici, pe platoul ce marginește satul, rămâi cu impresia ca ești mai aproape de cer și că esti total izolat de lumea exterioară. Culmile masivului Mehedinti, ce semete privesc satul, alături de pașunile largi, de surele de paie, de cele câteva căsuțe ascunse întregesc cadrul natural de vis al locului.
În Inelet nu există magazin sau puncte de desfacere, posta, primarie, sau dispensar. Aici, oamenii sunt nevoiti să se gospodarească singuri. Cresc animale, cultivă pământul, prin agricultura de subzistență, asigurându-și marea parte a hrănii. Există aici o mică școală primară, o biserică și un cimitir. Biserica este construită din tablă, micută, într-un peisaj superb şi înconjurat de linişte deplină.
Postasul „nu sună întotdeauna de doua ori” și vine de câteva ori pe an aici, învățătoarea de două ori pe săptămână, iar doctorul aproape niciodată. De curând a fost montată o antenă gsm, astfel că există rețea de telefonie pentru a putea comunica mai usor. Mai sunt șase familii în sat, majoritatea oameni bătrâni, rămași cu drag și cu dorul vremurilor tinereții.
Există și un loc introdus în circuitul turistic, casa consilierului din cătun, ce găzduiește turisti, majoritatea străini și oferă bucate tradiționale și țuică produsă local.
Maria Irina Ion
Surse:
http://www.banatulazi.ro/inelet-satul-din-caras-severin-unde-se-ajunge-cu-scara/